Rundveehouderij

Nieuws 3517 x bekeken 2 reacties

Onderzoek speennecrose bij vaarzen onnodig

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken ziet geen reden voor onderzoek naar ischemische speennecrose bij vaarzen. Dit antwoordde zij dinsdag aan de Tweede Kamer in een reactie op Kamervragen van Marianne Thieme naar aanleiding van een bericht van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Dijksma stelt dat er geen aanwijzingen zijn dat er een causaal verband is tussen de toenemende melkproductie per koe en het ontstaan van ischemische speennecrose bij vaarzen. Ook ziet zij geen verband tussen minder weidegang en de aandoening.

Ischemische speenneectrose komt weinig voor en vooral in de wintermaanden bij vaarzen. Koude kan dus een rol spelen. Een van de oorzaken die tot ischemische speennecrose kan leiden is oedeem in de uier. Oedeem treedt vooral op bij vaarzen direct na het afkalven als de melkproductie op gang komt. Voeding en beweging kunnen vaarzen vatbaarder maken.

De GD ziet over de afgelopen jaren geen stijgende lijn, alleen in de winter en het vroege voorjaar worden meer vragen over ischemische speennecrose gesteld dan in de rest van het jaar. Volgens de GD is er geen verschil in het aantal vragen over laag- of hoogproductieve vaarzen.

Laatste reacties

  • J@gertje

    Tutje Thieme heeft haar vragen weer gesteld, ze zijn beantwoord en het heeft weer een klap belastinggeld gekost.
    Hiep hiep hoera!

  • tinus888

    en jammer voor de gezondsheidsdienst,zij krijgen geen geld voor onderzoek

Of registreer je om te kunnen reageren.