Rundveehouderij

Nieuws 3604 x bekeken 25 reacties

NFU boos over verlaging melkprijs Arla

Londen – De Engelse National Farmers Union is niet te spreken over de verlaging van de melkprijs door Arla. ''Dit is een nieuwe grote klap terwijl de Britse melkprijzen al op een onhoudbaar laag niveau liggen en onze melkveehouders in grote financiële problemen verkeren", aldus voorzitter Rob Harrison van de sectie zuivel bij de bond.

"Ik kan niet genoeg benadrukken dat andere verwerkers hun prijs moeten baseren op hun eigen productenmix en blijven zoeken naar maximale waarde binnen de keten in plaats van elkaar maar gewoon blijven volgen tot de bodem is bereikt. Helaas is er weinig licht aan de horizon voor de zuivelsector en voor veel melkveehouders liggen dan ook pijnlijke tijden in het verschiet.'' Arla UK heeft, net als de bedrijfsonderdelen in andere landen, aangekondigd dat de melkprijs per 1 juni omlaag gaat met omgerekend één eurocent per liter.

Laatste reacties

 • producent

  Blijf gewoon lekker veel produceren, is zeker goed voor een verlaging van de melkprijs. Veel melk vinden verwerkers fijn omdat ze toch wel weten dat de melk wordt geleverd omdat je er als producent nergens anders mee naar toe kunt.

 • Dpj

  Melk quotum eraf, joepie! Alle boeren stonden er klaar voor. Maar een lagere melkprijs omdat er meer aanbod is vinden ze niet leuk... 

 • veenboer

  O o o o  ben ik zo slim of zijn mijn collega s zo dom, ga nou eens minder produceren zodat we een acceptabele melkprijs onvangen, maar nee allemaal moeten we groter als de buurman, deert mij niks maar als er koppen gaan vallen, moet je ook niet janken, leer nou eens dat de afzet er moet zijn anders heeft meer produceren geen enkele zin..... blijven denken !!!!

 • simpel boerke

  Er is geen betere remedie tegen een lage melkprijs dan een lage prijs.  Laat nog maar even verder zakken, des te beter wordt het later als de zwakke broeders afgevallen zijn.

 • alco1

  Nee veenboer. Je bent nog dommer. Je weet namelijk niet hoe de samenleving in elkaar steekt. Het is allemaal ikke ikke.

 • joannes

  Het gaat net worden als in de stal wanneer er te weinig voer ligt; de sterkste aan het hek en de rest verhongeren! 

 • Fermer

  Juist joannes, en dan ook nog een gedeelte met horens, de subsidies.  En vielen de zwakke broeders dan maar af, maar dat gebeurt ook niet, zie de glastuinbouw. De weg is ingeslagen, het wordt alles of niets, net als met de hele EU, de geldpersen aan en maar zien waar het schip strand.

 • vario

  lang leve het qoutum,maar ja er zijn er altijd die slimmer zijn en nu klagen ...

 • ariekelder

  Wat kun je er in godsnaam als individu er aan doen als er teveel geproduceerd wordt

 • Ignatius

  Op korte termijn zie ik de melkprijzen enkel aantrekken als de melkproduktie ergens in de wereld tegen zit.
  Zo lijkt er binnenkort een stevige EL-Nino aan te komen die Australie en 
  Nieuw-Zeeland zou droogleggen. Daar moeten wij op hopen...
  De één zijn dood is de ander zijn brood.

 • gjcamps

  #10 MKZ of BSE? Pas maar op bij miljarden belangen kun je zoiets snel binnen halen vanuit een andere (concurrerende) regio.

 • Fermer

  De één zijn dood, ......  Denk je nou echt dat er daar gestopt zal worden? De tijd dat er niet geproduceerd kan worden zal gebruikt kunnen worden om hier de voorraden op te maken. Dus nog geen brood. Dan volgen de kortlopende contracten met de retail, die wacht op goedkoper aanbod. Wat snel zal volgen, want dan zal het gras weer groeien in Aus. en N.Zl. en er weer gemolken worden. En als individu kan je er inderdaad niks aan doen, ja stoppen. De politiek heeft het zo geregeld, een groep vormen mag niet, zie de spruitjestelers. Goedkoop voedsel is prioriteit nr 1.

 • Fermer

  Herstel, zilveruitjestelers.

 • gjcamps


  Komt toch de cooperative structuur weer in beeld?

 • LUCTOR


  @Ignatius je doet je naamgenoot geen eer aan met zulk soort reacties, wat jij niet wilt wat jou geschied wens dat ook een ander niet. In 1933 begon het ook op deze leest wat in 40/45 ten uitvoer werd gebracht.

 • Fermer

  De cooperatieve structuur zal wel goed zitten, maar dan ook leiders die er voor de leden zijn, ze de eerlijke voorlichting geven, geen contracten afsluiten die geld kosten, niet de cijfers positief bijstellen of erger, en dan nog mag men niet te groot worden en is men verplicht elkaar de tent uit te concureren. Het is net als met de landbouworganisaties, meer productie levert voor meer geld op voor de elite, dus meer zal gepredict worden.

 • koestal

  Arla wordt geen hoogvlieger,ze geven een lage prijs om goed te draaien

 • veenboer

  @alco1 als jij in de ikke structuur wil gaan leven, meld je dan aan om op dat eiland te gaan boeren !!! het is toch logisch als er te veel melk wordt geproduceerd dat dit op de markt verwerkt word tot produkten waar de winstmarges laag of onder nul op zijn!! Produceer deze dan niet, zodat de kosten er ook niet zijn! Veel mensen willen groter als de buurman, denk eens na, zorg dat je cirkel rond is, dan verdien jezelf ook nog wat ipv de voerleverancier en de loonwerker!!

 • John*

  de melkproductie zal echt wel bijgesteld worden als deze onder een bepaald prijsniveau komt. bij melkvee gaat dit vlugger dan bij bv dieren die voor het vlees gehouden worden.

  op het moment dat de melkprijs de uitgaven niet meer dekt gaat het rap. ik denk dat dit niveau ergens rond de 25 cent per liter zit.

 • Mozes

  @veenboer #18, individuele verantwoordelijkheid voor collectief belang werkt niet. Als het wel zou werken hadden wij ook geen politie nodig: iedereen voelt zich verantwoordelijk voor de verkeersveiligheid en rijdt nooit te hard en rijdt nooit met alcohol op. We hebben ook geen belastingcontrole nodig want iedereen voelt zich verantwoordelijk voor de staatsfinanciering en betaald vrijwillig de juiste hoeveelheid belasting. 
  Om de melkprijs te sturen moeten alle boeren over de hele wereld vrijwillig hun melkproductie beperken. Dat dit een utopie is hoeft toch niet uitgelegd te worden? H

 • Fermer

  @Mozes, alle boeren over de hele wereld zeg je, maar dat geldt alleen voor ons systeem, vrije handel met open grenzen. Andere open landen schermen veel af,  bijv. Turkije, zie hun prijzen voor vlees en melk, en de VS. zie hun gedoe vanwege de import van eieren en ei-producten. Vrije handel, open grenzen en accijns-loos internationaal vervoer is alleen goed voor die handel. Het is net als bij het binnenhalen van multinationals met zeer lage belastings-regels, je vangt een euro, maar je loopt er honderd mis. De utopie is niet dat je een wereldwijd systeem moet hebben, de utopie is dat je als agrarische sector en boer door je eigen land op waarde gesteld wordt. De realteit is dat men ge- en misbruik van je maakt.

 • alco1

  Er is groot verschil tussen landen die exporteren of die niet zelfvoorziend zijn, zoals Turkije.

 • Fermer

  De EU exporteert maar 2% van z'n melk naar buiten de EU, allemaal dus iets inkrimpen en en hoge melkprijs vangen. Mooi toekomstplaatje om door de coop's en de landbouworganisaties in de gehele EU neer te zetten en te verdedigen, nu vele boeren het water tot aan de lippen stijgt.

 • gjcamps

   de coöperaties zijn net zoals de vakbonden vroeger opgericht om samen sterker te staan tegen uitbuiting en effeciente verwerking en vermarkting. Het probleem van de Coops is dat ze nu elkaars concurrenten zijn in een krimpende thuismarkt waarin ze ook nog omzetsgroei ambities hebben.

 • Fermer


  Het is dusmet de cooperatie-bestuurders net als met de lands-bestuurders: je krijgt wat je verdient, je mag ze kiezen, het is op papier jou vertegenwoordiging, maar zitten ze er eenmaal, dan hebben ze hun eigen agenda waarin niet de boer/burger of diens belang centraal staat.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.