Rundveehouderij

Nieuws 7917 x bekeken 10 reacties

Melkaanvoer FrieslandCampina in april 5 procent hoger

Doetinchem - De melkaanvoer bij FrieslandCampina laat in april een forse stijging zien ten opzichte van de maanden ervoor.

Inclusief vetcorrectie is er in april 5,04 procent meer melk geleverd dan in april vorig jaar. In week 17 piekt de aanvoer een voorlopig nieuw record van 188 miljoen kilo melk.  Vorig jaar lag de melkproductie in dezelfde week al op een recordniveau, toen werd er circa 182 miljoen kilo geleverd, een stijging van 3,3 procent.

Het is duidelijk dat melkveehouders met ingang van één april alle registers hebben open getrokken. Er wordt weer harder gevoerd na de rem die de laatste maanden van het quotumjaar op de productie lag. Onder druk van de lagere prijzen is in de laatste maanden van het quotumjaar  veel gedaan om de forse superheffing enigszins te beperken. Daarnaast is nu het effect van de geplande afkalvingen van vaarzen en de aankoop van vee duidelijk. In maart lag de melkaanvoer, mede door de rem, nog 0,02 procent hoger dan een jaar eerder, terwijl er oktober vorig jaar 0,66 procent meer werd geleverd en mei vorig jaar was de productieplus nog 2,47 procent hoger.

Het beeld dat oprijst uit de cijfers van FrieslandCampina wordt ondersteund door gegevens van andere melkverwerkers. Die tonen een stijging van enkele procenten, maar deze verwerkers geven ook aan dat ze nog niet met de aanvoergegevens hebben gerekend. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) publiceerde dinsdag haar aanvoeroverzicht. Dit laat wel een stijging zien, maar die blijft met 1,2 procent ver achter bij wat de melkfabrieken laten zien. Dit wordt vooral veroorzaakt door het feit dat de gegevens van de RVO.nl altijd een paar weken achter lopen ten opzichte van publicaties door zuivelcoöperaties.

Laatste reacties

 • brutus71

  Al die extra nieuwe melkfabrieken moeten op volle toeren kunnen draaien dus gas op de plank

 • alco1

  Wat is het verschil in productie van april 2014 en april 2015?

 • Mozes

  Ik vermoed dat de aanvoercijfers over april onbetrouwbaar zijn. Veel boeren waar normaal op 30 of 31 maart de melk werd opgehaald is dit jaar de melk in de nacht van 1 april opgehaald. Dit met de bedoeling zo veel mogelijk melk over de superheffingsgrens te tillen. 

 • koestal

  Veel boeren melken 3 keer per dag  ,extra melkers zijn genoeg te krijgen,die betaal je weer met de extra melk !

 • peter 103

  Dit is het weidegang effect, vers gras is dit jaar van buitengewoon beste kwaliteit.
  koeien zijn hier tov maart met 6 liter per koe gestegen, zonder dat er harder gevoerd wordt, deze stijging is veel forser dan in voorgaande jaren, het verse gras moet dus heel erg goed zijn .

 • BO(skabout)ER

  ik melk 20 vaarzen meer. Dat geeft ook extra melk, en met mij vele boeren. Die 5 procent is aan het eind van het jaar al 10 procent. 

 • kiepel

  Je vergeet  dat dan het dure ruwvoer beperkend wordt.
  En bij 25ct voor de melk kun je geen voer kopen.

 • hannibal

  De voorspelling was toch 30% meer te melken??? straks al die nieuwe fabrieken maar op halve kracht laten draaien kan toch ook niet uit???

 • alco1

  Bezinning komt bij velen na de val!!

 • japke33

  In het zuiden van Nederland brengt FF de karnemelk al naar de varkens,omdat ze het niet kwijt kunnen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.