Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Kiezen voor tetra's en laat maaien voor hoogste opbrengst

Ven-Zelderheide – De hoogste opbrengst van de eerste drie sneden gras wordt gehaald als de eerste snede zwaar gemaaid wordt. Dat blijkt uit een analyse van zaadleverancier DSV.

In 2014 was op 11 augustus na de derde snede de opbrengst gemiddeld 13,4 ton drogestof. Drie maaitijdstippen voor de eerste snede zijn vergeleken: 2 mei (vroeg), 12 mei (midden) en 16 mei (laat). Het blijkt dat de opbrengst stijgt naarmate de eerste snede later gemaaid wordt. De laatste maaidatum leverde een totaal van gemiddeld 14,2 ton drogestof. De derde snede is op alle onderzoeksvelden op 11 augustus gemaaid om alle regimes evenveel groeidagen te geven.

Naast een hogere opbrengst bij laat maaien van de eerste snede blijkt ook dat de tetraploide Engels raaigrasrassen beter scoren onder een zwaar maairegime. Die halen over drie snedes bij laat maaien 14,7 ton drogestof.

Bij laat maaien van de eerste snede loopt de verteerbaarheid wat terug door toename van lignine. De voederwaarde van de tweede snede is dan juist wat gunstiger omdat er dan minder aarvorming is. De voederwaarde van de eerste en tweede snede komt zo wat dichter bij elkaar te liggen. Bij zwaarder maaien en gelijke bemesting daalde wel het eiwitgehalte in de eerste snede. Het eiwit wordt dan over meer tonnen verdeeld. Over de drie sneden heen was de totale eiwitproductie voor de drie maairegimes echter wel gelijk.

Productmanager Luuk Maas van DSV denkt daarom dat veehouders het best kunnen kiezen door moderne Engels raaigrasrassen iets later te maaien. Een bewuste keuze voor grasmengsels met rassen met een goede verteerbaarheid zorgt dat de voederwaarde goed blijft, ook bij een zwaardere snede. Maas noemt dat maaiflexibiliteit.

Vorig jaar stond er al twee weken eerder een snee gras dan dit jaar. Laat maaien van vorig jaar komt daarom overeen met een maaidatum rond 25 mei dit jaar.

Laatste reacties

 • farmer4life1

  Dit jaar is het weer anders. Ik kan ook wel advies geven over vorig jaar.. Dit jaar is er veel minder mineralisatie tov vorig jaar. 

 • Zuperboer

  Dit soort uitleg is aan de meeste boeren niet besteed. Die zijn nu immers druk met het binnenhalen van de eerste snede. Hier wachten we nog even tot pinksteren. De massa begint nu goed in het grasgewas te komen. Door de volledige grondbedekking is de benutting van zon, water en voedingsstoffen nu optimaal. Door dit zolang mogelijk vast te houden win je kostbaar voer. Van een aartje meer of minder valt een herkauwer niet om. Vertel dit liever niet verder, want als alle gras volgende week weg is heeft de loonwerker mooi tijd om bij ons aan de gang te gaan. Ook al zo'n voordeel van ff wachten.

 • alphons1


  ik wacht ook nog een dag of 10. veel stikstof is nog nie omgezet tot eiwit door de kou. en het bevalt me goed wat zwaardere snedes. koeien doen het goed daarvan. en inderdaad de loonwerker heeft dan veel tijd

 • LUCTOR


  Het is voor de gezondheid van de koe ook beter om wat later te maaien de spinazie zal dan wel melk opdrijvend zijn maar een koe is een herkauwer en gehakselde spinazie is al voor gekauwd.

 • josrodenburg

  van duur land moet veel voer komen en al is de kwaliteit daarmee wat minder bij de meeste boeren gaat de krachtvoerkraan toch een stukje verder open. krachtvoer mengsels genoeg om er weer wat moois van te maken.

 • Pieter5775

  Ben wel benieuwd wat de jaaropbrengst van deze percelen was en de ontrekking aan mineralen. Kom je veel meststoffen tekort

  Als ik wacht met maaien tot 25 mei met de eerste snede is heel de grasmat naar de klote.

 • tikka


  Ik wacht ook nog even met maaien, zeker nu ik dit verhaal gelezen heb. Overigens zei mijn opa ook al dat te jong maaien niet goed is voor de koeien.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.