Rundveehouderij

Nieuws 1517 x bekeken 1 reactie

Hoge p-gehalten in voer niet leidend voor excretie

Wageningen - De hoge fosfaatgehalten in het voer zijn niet leidend voor de fosfaatexcretie.

Dat stelt productmanager Gerard Abbink van BLGG AgroXpertus. Veehouders kunnen door de hogere eiwitgehalten in het kuilvoer besparen op eiwittaankoop. Alles draait dus om de eiwitbenutting. Abbink zegt dat uit verschillende projecten rondom de KringloopWijzer blijkt dat 20 procent van de veehouders nog gemiddeld 16 procent ruw eiwit in het rantsoen voert. Terwijl 15 procent voldoende is voor een goede en gezonde melkproductie. Daar valt dus nog veel te besparen. Inmiddels wordt de aanvoer van fosfaat al autonoom verlaagd door de gehalten in het gras dit jaar. Zo bevatte het vers gras in de periode april/mei in 2014 192 gram ruw eiwit en 4,6 gram fosfaat per kilo droge stof. In 2015 zijn die gehalten gedaald tot respectievelijk 180 gram (-6 procent) en 4,4 gram (-4 procent).

Eén reactie

  • peterhoogendoorn

    Hebben die verschillen in gehaltes in vers gras niet alles te maken met het koudere groei-seizoen in vergelijking met 2014 ? En droog waardoor voedingsstoffen moeilijker beschikbaar zijn voor de plant.

Of registreer je om te kunnen reageren.