Rundveehouderij

Nieuws 16 reactieslaatste update:1 feb 2016

Hochwald: leden verplichten ons tot openheid

Boslward - Het is niet bemoeienis met het fusieproces DOC Kaas-DMK, die Hochwald Foods tot openheid dringt omtrent haar aanbod, maar de onjuiste informatie die DOC Kaas erover verspreidt.

Dit zeggen hoogste directeur Karl-Heinz Engel en voorzitter Hans-Jürgen Sehn van de Duitse coöperatie in een toelichting op hun aanbod aan DOC Kaas. DOC Kaas zegt dat het aanbod dat Hochwald in januari heeft gedaan, is besproken met Hochwald en vervolgens afgewezen. Hochwald stelt dat het aanbod wel is gedaan, maar dat het vervolgens geen kans heeft gekregen het toe te lichten.

"Ze waren zeer afhoudend", zeggen zowel Engel als Sehn. Ze bestrijden verder dat Hochwald te weinig investeert en financieel niet gezond is. Naar rato van de omzet investeert Hochwald zelfs meer dan DMK. Ook is het bedrijf volgens Engel financieel heel solide. De melkprijs is onbestrijdbaar beter dan die van zowel DOC als DMK. Nog een punt dat Hochwald wil ontkrachten is dat de joint-venture met DOC Kaas in Dubai niet liep. Omzetgegevens geeft Engels niet. Wel een reactie: "Nederlandse kaas is zeer gevraagd in het Midden-Oosten, maar wij konden vorig jaar bijna geen kaas in handen krijgen om te gaan verkopen..."

Twee DOC-leden, die hadden gevraagd om bij de persconferentie aanwezig te mogen zijn, horen het met verbazing aan. "Vier jaar geleden kregen wij als leden maar één keuze voorgeschoteld, dit keer mogen wij opnieuw slechts kiezen uit één mogelijkheid, terwijl er wel meer gegadigden zijn, net als toen." Het aanbod van Hochwald noemen ze goed. "Het is bovendien een bewezen onderneming."

Engel en Sehn tonen zich overigens niet haatdragend richting DOC Kaas. Engel: "Wij blijven bij ons aanbod en - hij trekt zijn mobiele telefoon - Ligthart en Schimmel kunnen ons altijd bellen."

Laatste reacties

 • Mozes

  Het is verbazingwekkend dat zoveel zuivelbedrijven zich bedreigt voelen door de fusie tussen DOC en DMK. Ik zou hierdoor alleen maar meer vertrouwen krijgen in deze fusie. DOC/DMK kan blijkbaar een sterke combinatie vormen. 

 • abtje


  Mozes, zou het onderhand niet waarschijnlijker zijn dat over de rug van de DOC boeren het bestuur en directie een ander spelletje spelen?

  Wel toevallig dat echt iedereen 'zich bedreigt voelt' die ooki maar enige vorm van samenwerking overweegt.

 • rmw

  Mozes wat denk je dat RFC vindt van het feit de erkend prijsvechter DMK straks Nederlandse kaas in handen heeft? Bij de laatste melkprijs bekendmaking van FC stond wel even duidelijk dat nederlandse zuivel meerwaarde heeft... Een goed verstaander... Verder ben je slim zat om te weten dat DMK voor DOC boeren geen hogere melkprijs betekend! Maar ergens vindt je dat wel een fijne gedachte schijnbaar...

 • Jaap39

  Hoezo prijsvechter rmw? Als je in duitsland levert aan Aldi moet je dat vergelijken met leveren in Nederland aan Albert Heijn. Aldi is in duitsland geen discounter


 • rmw

  De hele Duitse dagverse zuivel waar DMK ook in zit is gewoon een vechtmarkt...Maar jij als DOC lid hebt toch alle info gehad? Dan weet je toch ook exact wat de 'winstmakers' binnen DMK zijn...??

 • daan1908


  Binnenkort  in  het  nieuws ,  samenwerking/fusie/overname  grote  Duitse  kaasfabriek  met  Nederlandse  Cooperatie .

 • Mozes

  @rmw, welk belang heeft DMK om de prijs te drukken? Ik zie een heel ander scenario: door de fusie tussen DOC en DMK heeft A-ware te weinig kaas om hun positie te handhaven. Afnemers zijn aangewezen op DMK/DOC of op FC. Deze twee kunnen regelmatig een 'kop koffie met elkaar drinken' net zoals Frieslandfoods en Campina dat vroeger ook deden om de prijs van verszuivel op peil te houden. Door wederzijds rekening met elkaar te houden kunnen ze samen de prijs van kaas positief beïnvloeden. 

 • ohzo

  Of DMK/DOC wordt succesvol. Een concurrent erbij en wellicht hogere melkprijs. A-ware garantie: DOC + 1ct.

 • astronout

  Op de najaars vergadering hebben ze nog gezegd dat de de samen werking goed liep met Hochwald.

 • tuier

  Leden DOC ,u hebt twee keer het verhaal van Hochwald kunnen lezen waarin zij toch duidelijk maken wat hun plannen zijn . Als ik vals werd beschuldigd zou ik ook van mij afbijten. Het heeft er alle schijn van dat de kaarten van te voren zijn geschud door het DOC bestuur.Ben naar de laatse vergadering  van A-ware geweest,en naar hun uiteenzetting geluisterd toen is nergens uitgebleken dat ze een wachtlijst hadden.Dus ik weet niet wat dit weer voor een manoeuvre is .Ik wil alle leden van DOC oproepen om zich bij de groep in Deinum aan te sluiten en het bestuur dwingen om de alternatieven te onderzoeken nu blijkt dat Hochwald helemaal geen kans heeft gehad om hun plannen toe te lichten. Grijp deze kans voor het te laat is.

 • p.g.pronk


  HOE KAN IK ME AANSLUITEN BIJ DE GROEP UIT DEINUM
  LIJKT ME WEL WAT WANT IK HEB ER EEN HEKEL AAN ALS ZE ME IETS DOOR DE STROT HEEN DUWEN WAAR IK GEEN GOED GEVOEL BIJ HEB
  IK GELOOF WEL IN HET VERHAAL VAN HOCHWALD,MAAR OP EEN OF ANDERE MANIER MOET HET PERSE DMK WORDEN DIE ERSTRAKS MET DE MEERWAARDE VAN ONZE KAAS VANDOOR GAAN

  IK ZEG UITSTELLEN DIE STEMMING EN EERST MAAR EENS GOED LUISTEREN WAT EEN ANDER ECHT MAAR DAN OOK ECHT TE BIEDEN HEEFT

  STEMMEN KUNNEN WE OOK OVER EEN WEEK OF ZES NOG WEL

 • frieba 538

  Ben het helemaal met Tuier eens! DOC bestuur moet eerlijk en duidelijk zijn naar de leden toe.
  Nu blijkt dat <span style='text-decoration: underline;'>niet alle </span>informatie aan de leden is gepresenteerd, is het terecht dat de leden deze informatie gaan opeisen. DOC bestuur moet zich beseffen dat ze werken met het bezit van de leden.
  De leden moeten dus volledig en goed worden geinformeerd voordat ze überhaupt donderdag a.s. een stem kunnen uitbrengen.
  Let wel: de leden moeten stemmen voor hun eigen toekomst en niet voor de toekomst van het bestuur!!!

 • Jaap39

  Krijg sterk de indruk dat een aantal raddraaiers de voorgaande berichten post. Dit zijn helemaal geen doc leden die op deze manier reageren. 
   De informatie verstrekking was juist prima verzorgd op een open manier. 

  De voorgaande reacties lijken meer op die van aware leveranciers. Maar oordeel zelf. 

 • Mozes

  @P.G.Pronk #11, hoe u zich kunt aansluiten bij de groep uit Deinum? Ik denk dat u daarvoor het beste even naar Heerenveen kunt bellen. Van daaruit zal het wel georganiseerd zijn. 

 • astronout

  Jaap het is inmiddels wel duidelijk dat jij reageert vanuit DOC ,bestuurslid of medewerker?Als je voor hogere melkprijs  kiest je niet voor DMK.,maar jou inkomen zal er wel om doorgaan.

 • Jaap39

  #15 onzin astronaut, ben gewoon collega veehouder, in allerlei andere discussies doe ik ook vaak mee. 
  En ja, dmk heb ik vertrouwen in. 

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.