RundveeNieuws

Herkomstlabel melk interessant, maar brengt weinig extra op

Münster – Consumenten zijn geïnteresseerd in extra informatie over de herkomst van zuivel. Maar willen daar maar minimaal voor betalen.

Dit meldt TopAgrar op basis van een nog niet gepubliceerd document van de Europese Commissie dat het Duitse blad al gezien heeft. Een herkomstlabel vraagt met name van de zuivel een forse extra inspanning die tussen de 8 en 45 procent kostenverhoging met zich mee brengt. De inhoud van een melkpak is immers afkomstig uit verschillende melkveebedrijven in verschillende regio’s.

Een ander probleem waar melkverwerkers tegen aan lopen is het negatieve mlieueffect doordat melkfabrieken vaker moeten schoonmaken tussen het verwerken van verschillende batches. De European Dairy Association maakt zich daarbij zorgen over verhogingen van de consumentenprijs, daar lijkt een eind aan te komen. Aan de andere kant kunnen dergelijke herkomstlabels leiden tot een lagere prijs voor melkveehouders.

In vergelijking met de zuivel is labeling bij vlees eenvoudiger uit te voeren. Hierbij verwacht de Europese Commissie een stijging van de groothandelsprijs van maximaal 3 procent.

Beheer
WP Admin