Rundveehouderij

Nieuws 833 x bekeken 2 reacties

Herkomstlabel melk interessant, maar brengt weinig extra op

Münster - Consumenten zijn geïnteresseerd in extra informatie over de herkomst van zuivel. Maar willen daar maar minimaal voor betalen.

Dit meldt TopAgrar op basis van een nog niet gepubliceerd document van de Europese Commissie dat het Duitse blad al gezien heeft. Een herkomstlabel vraagt met name van de zuivel een forse extra inspanning die tussen de 8 en 45 procent kostenverhoging met zich mee brengt. De inhoud van een melkpak is immers afkomstig uit verschillende melkveebedrijven in verschillende regio's.

Een ander probleem waar melkverwerkers tegen aan lopen is het negatieve mlieueffect doordat melkfabrieken vaker moeten schoonmaken tussen het verwerken van verschillende batches. De European Dairy Association maakt zich daarbij zorgen over verhogingen van de consumentenprijs, daar lijkt een eind aan te komen. Aan de andere kant kunnen dergelijke herkomstlabels leiden tot een lagere prijs voor melkveehouders.

In vergelijking met de zuivel is labeling bij vlees eenvoudiger uit te voeren. Hierbij verwacht de Europese Commissie een stijging van de groothandelsprijs van maximaal 3 procent.

Laatste reacties

  • agratax2

    De consument die de boeren in zijn regio zou willen steunen door de in hun regio geproduceerde producten te kopen , worden door de schaal vergroting van afgelopen decennia hier in belemmerd. Jammer dat de landbouw door zijn drang naar groter nu in eigen voet schiet. Om finaciele redenen is deze markt benadering nagenoeg onmogelijk geworden en zijn we als melkleveranciers over geleverd aan het dictaat van de wereld markt. Toch jammer, wil de consument ons steunen hebben we dit zelf onmogelijk gemaakt in onze drang om de wereld markt te veroveren.

  • Foxxy

    Tsjah, helaas onderschrijf ik het bovenste!
    door kleinere marges,zijn grotere volumes nodig om eenzelfde inkomen te behouden! Wordt gevaarlijk als de marge negatief wordt! M.a.w. De kleinere bedrijven zingen het dan veel langer uit dan de grote!

Of registreer je om te kunnen reageren.