Grote meerderheid DOC-leden stemt vóór DMK RundveeNieuws

Grote meerderheid DOC-leden stemt vóór DMK

Zwolle – De leden van DOC Kaas hebben met overgrote meerderheid gestemd voor een bedrijfsfusie met het Duitse DMK.

Op de algemene ledenvergadering was 85 procent van de leden aanwezig. Van hen stemde ruim 95 procent vöór.

Bestuur en directie toonden zich blij over dit resultaat en ook onder de leden heerste voldoening over deze uitkomst. “Hiermee laten we zien dat we vertrouwen hebben in de richting die bestuur en directie hebben aangegeven, wat anderen daar ook van mogen vinden,” aldus een van de aanwezige veehouders. “We kunnen nu samen stappen vooruit zetten,” stelt een ander.

Algemeen directeur Josef Schwaiger van DMK zegt dankbaar te zijn met de uitkomst.

Slechts een kleine groep overwegend Duitse melkveehouders heeft tegen gestemd. “Ik heb een melkprijs van 31,5 cent nodig, en ik weet niet of we dit gaan halen, motiveert hij zijn keuze. Hij realiseert zich echter dat zo’n melkprijs de komende periode sowieso een lastige opgave wordt.

Het zit erop

Een groot deel van de melkveehouders stapt meteen na de stemming in de auto. Het werk thuis wacht. Toch blijven nog enkele honderden even hangen om na te praten. Voorzitter Arjan Schimmel doet dat ook. “Het zit erop,” zegt hij opgelucht. Melken hoeft hij deze avond ook niet, maar met de raad van bestuur en de directies van DOC Kaas en DMK moeten nog wel een paar formaliteiten worden afgehandeld. Dan is deze stap helemaal genomen.

Ledenraad

Over een paar weken moet ook de ledenraad van DMK nog stemmen over de geplande bedrijfsfusie. De verwachting is dat ook deze zal instemmen. Na het ja van de leden van beide coöperaties is het woord aan de mededingingsautoriteiten. De kans dat die bezwaren zullen opwerpen wordt als zeer gering ingeschat, maar het fusiedossier zal toch snel enkele maanden in onderzoek zijn. Zonder problemen kan de bedrijfsfusie per 1 januari 2016 een feit zijn.

Bijna even groot als FC

Met de fabrieken van DOC Kaas erbij zal DMK als kaasfabrikant bijna even groot zijn als FrieslandCampina. Die produceert op jaarbasis zo’n 550.000 ton kaas, DMK zelf kan dit jaar 390.000 ton kaas maken, maar inclusief DOC komt het totaal op zo’n 520.000 ton. Daarmee zijn deze twee bedrijven meteen de op een na grootste producenten van halfharde ‘gele’ kaas in Europa.

Operationeel directeur retail Robert van Ballegooijen van A-ware, die ook graag met DOC Kaas had willen samenwerken, noemt de uitslag jammer vanuit zijn perspectief. Niettemin feliciteert A-ware DOC Kaas en DMK met de uitslag. “Het is een overtuigend resultaat,” zegt hij. “Beter zo dan met de hakken over de sloot.”

Beheer
WP Admin