Rundveehouderij

Nieuws 8 reactieslaatste update:1 feb 2016

Grote meerderheid DOC-leden stemt vóór DMK

Zwolle - De leden van DOC Kaas hebben met overgrote meerderheid gestemd voor een bedrijfsfusie met het Duitse DMK.

Op de algemene ledenvergadering was 85 procent van de leden aanwezig. Van hen stemde ruim 95 procent vöór.

Bestuur en directie toonden zich blij over dit resultaat en ook onder de leden heerste voldoening over deze uitkomst. "Hiermee laten we zien dat we vertrouwen hebben in de richting die bestuur en directie hebben aangegeven, wat anderen daar ook van mogen vinden," aldus een van de aanwezige veehouders. "We kunnen nu samen stappen vooruit zetten," stelt een ander.

Algemeen directeur Josef Schwaiger van DMK zegt dankbaar te zijn met de uitkomst.

Slechts een kleine groep overwegend Duitse melkveehouders heeft tegen gestemd. "Ik heb een melkprijs van 31,5 cent nodig, en ik weet niet of we dit gaan halen, motiveert hij zijn keuze. Hij realiseert zich echter dat zo'n melkprijs de komende periode sowieso een lastige opgave wordt.

Het zit erop

Een groot deel van de melkveehouders stapt meteen na de stemming in de auto. Het werk thuis wacht. Toch blijven nog enkele honderden even hangen om na te praten. Voorzitter Arjan Schimmel doet dat ook. "Het zit erop," zegt hij opgelucht. Melken hoeft hij deze avond ook niet, maar met de raad van bestuur en de directies van DOC Kaas en DMK moeten nog wel een paar formaliteiten worden afgehandeld. Dan is deze stap helemaal genomen.

Ledenraad

Over een paar weken moet ook de ledenraad van DMK nog stemmen over de geplande bedrijfsfusie. De verwachting is dat ook deze zal instemmen. Na het ja van de leden van beide coöperaties is het woord aan de mededingingsautoriteiten. De kans dat die bezwaren zullen opwerpen wordt als zeer gering ingeschat, maar het fusiedossier zal toch snel enkele maanden in onderzoek zijn. Zonder problemen kan de bedrijfsfusie per 1 januari 2016 een feit zijn.

Bijna even groot als FC

Met de fabrieken van DOC Kaas erbij zal DMK als kaasfabrikant bijna even groot zijn als FrieslandCampina. Die produceert op jaarbasis zo'n 550.000 ton kaas, DMK zelf kan dit jaar 390.000 ton kaas maken, maar inclusief DOC komt het totaal op zo'n 520.000 ton. Daarmee zijn deze twee bedrijven meteen de op een na grootste producenten van halfharde 'gele' kaas in Europa.

Operationeel directeur retail Robert van Ballegooijen van A-ware, die ook graag met DOC Kaas had willen samenwerken, noemt de uitslag jammer vanuit zijn perspectief. Niettemin feliciteert A-ware DOC Kaas en DMK met de uitslag. "Het is een overtuigend resultaat," zegt hij. "Beter zo dan met de hakken over de sloot."

Laatste reacties

 • Ishtar

  Hier stopt het natuurlijk niet.
  Directie en RvC en RvB moeten de komende 10 jaar dus prestaties gaan leveren samen met DMK.
  Bij elke grote deal, zullen er een paar zijn die flinke bonussen hebben binnenhehaald (in het algemeen).
  Die moeten dus leveren en niet acherover gaan leunen omdat hun centen binnen zijn.
  DOC is Dutch Original Cheese, gebruik internationaal deze term op je product, en je ziet goed.
  NL is internationaal een merk, dus DMK zou dit zeker moeten uitspelen internationaal.
  Altijd +1 cent vergeleken met toekomstige RFC zou dus DOC bestuurders moeten binnen halen.

 • koestal

  Nu kan eindelijk de melkprijs omhoog

 • bert bert

  Zeg koestal jij droomd nog zeker .Boerke als je wilt melken braaf zijn en je kunt net blijven melken ,wij grote bedrijven bepalen de melkprijs aan jullie maar wij moet blijven groeien en overnemen ,helaas als we boertje te veel betalen kunnen we niets overnemen ,helaas wachten ,maar geluk dat er dierenvriendelijk heid is onder de boeren ,ze kunnen de koeien niet laten staan met de melk in de uier.


 • joep46

  Uitkomst als verwacht. Wat zal A-ware balen als de combinatie DOC/DMK hen komende jaren dwingt een betere melkprijs te betalen. Als ze nog winst willen maken moeten ze dat maar bij hun afnemers halen en niet bij de boeren.Ze beweren immers dat ze betere afzetkanalen hebben ....laat dan nu maar eens zien wat je waard bent na je vergeefse pogingen deze fusie te frustreren. Hulde voor de DOC boeren dat ze zich zo massaal solidair hebben getoond en de handelaren in het stof hebben laten bijten.

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  Hmmmm, <em>'ruim 95% voor fusie'.
   </em>Dat betekend eigenlijk ook: 'ruim 95% <span style='text-decoration: underline;'>tegen</span> zelfstandig verder gaan. Vanwaar nu de blijdschap van bestuur en directie?

 • kuhman

  Kuhstall <, wenn wir gehen, um die dmk Preis, im nächsten Monat der erste Preis nach unten zu bekommen.
  Das deutsche leveranten kennen uns jetzt hängt über.

 • Gerd

  helemal sucess darbij!

 • joep46

  Na afschaffen van de quotering is samenwerking en fuseren een onontkoombaar gegeven omdat zelfstandig doorkeutelen de door in de pot is. Je wordt dan simpelweg gewurgd door de grote retailers die marktontwikkelingen altijd in hun voordeel laten werken. De ene keer is de boer de klos en de andere keer de consument. Boeren en consumenten hebben dus meer met elkaar gemeen dan je zou denken ! Als consument hou ik dan ook van boeren en niet van retailers; als het kan shop ik dan ook bij de boer of koop producten van een coöperatie zodat ik de zakkenvullers mijdt. 

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.