Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Goedkopere energie en veevoer verzachten pijn melkveehouder

Brussel - Het effect van de relatief lage melkprijs in de EU (gemiddeld 32 cent) wordt verzacht door gedaalde prijzen voor energie en veevoer.

Een geluk is verder dat de export van zuivelproducten vanuit de EU goed doorloopt vanwege met name de lage dollarkoers.

Dit meldt de Europese Commissie in het verslag van de jongste bijeenkomst van het Milk Marketing Observatory (MMO).

Vooral de sterk gedaalde energieprijs helpt de kosten drukken, maar ook de gestaag dalende voerprijs.

Aan de vraagkant gebeurt er nog altijd niet veel. Kopers zijn alom terughoudend. Alleen in de Verenigde Staten bestaat een gezonde vraag naar zuivel. Ondanks een nog altijd licht stijgende melkaanvoer.

Europa verdient momenteel niet veel geld met de grootscheepse export van mageremelkpoeder, maar het helpt wel om de voorraden beheersbaar te houden. Vorig najaar had de EU zo'n 190.000 ton mageremelkpoeder in voorraad, schat de zuivelindustrie. Nu is die hoeveelheid geslonken naar ongeveer 160.000 ton. Dat is nog steeds niet weinig, maar geen hoeveelheid meer om bezorgd over te zijn. De voorraden kaas zijn ook flink geslonken, van ongeveer 340.000 ton vorig najaar tot zo'n 250.000 ton in februari. In totale hoeveelheden lijkt dat veel, maar toch is dit volgens de zuivelindustrie en de Europese Commissie een vrij normale hoeveelheid en niet zorgelijk veel. De botervoorraad is aan de hoge kant, maar ook hier is de hoeveelheid lager dan vorig najaar.

Behalve een forse export zorgt ook een lagere melkaanvoer in de eerste drie maanden van 2015 voor een schonere markt, aldus het MMO. De zuivelconsumptie lijkt op het eerste gezicht gedaald, maar hierover is het beeld nog niet helemaal helder.

Laatste reacties

 • tikka


  tjonge wat is de pijn toch zacht.

 • koestal

  35 cent per kg is voor de meeste veehouders toch wel hard nodig

 • maiskolf

  Dalende voerprijs , ik betaal nog steeds hetzelfde voor een brokkie, dit is dus lulkoek.

 • japke33


  Niks van gemerkt. Blijkbaar zit ik dan bij de verkeerde brokkenverkoper en bij de verkeerde energie maatschappij.

 • landboer


  Dan zitten wij ook verkeerd denk ik....

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.