Rundveehouderij

Nieuws 7796 x bekeken 65 reactieslaatste update:1 jun 2015

Geen debat over dierenwelzijn in melkveehouderij

Den Haag – Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) heeft in de Tweede Kamer een debat aangevraagd over het effect van de schaalvergroting in de melkveehouderij op het welzijn van de koe.

Aanleiding voor het verzoek was de uitzending van Zembla over schaalvergroting in de melkveehouderij. Thieme zegt dat de Kamer wel vaak over de schaalvergroting in de melkveehouderij spreekt, maar dat dit vooral vanuit het oogpunt van het mestbeleid gebeurt. "Het is tijd om hier ook vanuit het oogpunt van dierenwelzijn te spreken", vindt de politica.

Brief

Thieme kreeg steun van D66, SP, Groenlinks en ChristenUnie. VVD, CDA en SGP willen wel een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) over het onderwerp, maar steunden het verzoek om een debat niet. PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken wil ook een brief waarin Dijksma uitleg geeft over de –volgens van Dekken- schrijnende situatie in de melkveehouderij. Een los debat is volgens hem niet nodig. Thieme kreeg daarmee onvoldoende steun voor een plenair debat. Wel wordt het onderwerp toegevoegd aan de lijst met dertigledendebatten.

Zembla

Over de uitzending van Zembla over schaalvergroting in de melkveehouderij is veel onrust op sociale media. LTO Noord roept melkveehouders op om een ander beeld te laten zien van de melkveehouderij dan in Zembla werd getoond. "Laat uw koeien zien op social media, er is meer dan #Zemblakoe. Op deze manier laten we samen het juiste beeld zien!", luidt de oproep van LTO Noord.

Laatste reacties

 • parnas

  fijne collega's die andere collega's in zo'n kwaad daglicht stellen.Dit heeft niks meer met hart of liefde voor bedrijf te maken.
  Als je snel denkt veel te willen verdienen ga dan wat anders doen.
  Waar is de afnemer van de melk van deze collega die de biest al na 2 dagen in de tank doet uit economisch belang. Een kalf al na een half uur bij de moeder weghaalt anders levert koe door stress koe weer minder melk op. Zou fijn zijn als er eens een rode kaart of melkweigering werd uitgedeeld.
  Hier kunnen alle goedwillende en boeren met liefde en passie weer uren/ dagen/ maanden / jaren in steken om van dit negatieve bericht weer iets moois te maken.  Bedenk voor jezelf eens wat voordeel het voor ons oplevert om met zo'n programma mee te doen.

 • dedukeofhazzert

  Helemaal mee eens!!!!

 • abtje


  Niet meteen het negatiefste denken over je collega's. Waarschijnlijk hebben ze te goeder trouw hun verhaal eerlijk en transparant vertelt. Dat zo'n progamma dan de boel versleutelt kan je de collega's al minder aanrekenen in hun naief gedrag.

 • pinkeltje


  Was er dan iets te zien dat niet waar is? Dat het in de melkveehouderij niet zo romantisch is als het beeld van de reklame spotjes over koeien in de wei - allemaal glimmend in de zon in het fris groene gras met de boer en zijn kinderen er omheen - de een nog gelukkiger dan de ander - dat zal voor veehouders toch geen nieuws zijn? Voor sommige consumenten misschien wel. Maar laat dat debat maar komen, wil ik wel eens horen of de koeien het in een moderne stal bij een bedrijf dat de boel goed voor elkaar heeft het minder goed hebben dan bij iemand die met 30 koetjes op de grupstal melkt. In zowel positieve als negatieve zin zul je overal voorbeelden van kunnen vinden maar het algemene beeld is - romantisch gezien helaas - zoals Zembla dat presenteerde. Zo'n kruidenier die het zout en de suiker nog in een papieren zak op de weegschaal vol schept en al zijn klanten met naam en toenaam kent is ook niet verdwenen omdat de consument bereid was 10 procent extra te betalen en genoegen te nemen met een sobere leefwijze. Koekje bij de thee.

 • Zuperboer

  Ik kan u zeggen dat dat effect van grote koppels zeer gunstig is. Hier de koppel de laatste 15 jaar verdubbeld. Stal vol, droogzetters worden nog maar bij 35% van de dieren gebruikt, dat zou ik 10 jaar geleden niet gedurfd hebben maar er is zoveel kennis bijgekomen binnen de sector. Als je het over melkziekte-koeien hebt dan had je 10 jaar geleden eens rond moeten kijken. Hier ligt ook nog wel eens een koe maar dat zijn incidenten. Zo hoort het ook en zo is het ook. Tegen dit soort Propoganda kun je je niet verweren. Daar zit een systematiek achter. Er zijn tv-programma's die een dubbele agenda hebben en zo de sector zwartmaken in een gezamenlijke opzet met mw. T van de PVDD. Helaas is onze staatssecretaris niet sterk genoeg om het voor ons op te nemen en de overige rooie partijen hebben de behoefte niet. De boeren die nu nog over zijn hebben zoveel vakkennis dat de hele wereld naar ons kijkt. De antibiotica-daling in de melkveehouderij DAT ZEG IETS, dat zijn FEITEN en niet een plak en knipwerkje van ZEMBLA. Het zegt alles over de politieke hetze dat niemand in de kamer dat in woorden kan uitdrukken. Of misschien wel over het niveau van kamerleden in het algemeen.

 • somporn

  Denk dat menig mens aan de onderzijde van de ladder blij was als ze zo werden behandeld als de koeien in NL.Eten en drinken in overvloed en uitrusten en een dak boven het hoofd,gemoedelijk samen leven.
  De hardste schreeuwers hebben het nog veel te goed in NL en weten niet half hoe dankbaar ze moeten zijn,ipv van hun rijkdom te genieten doen ze niets anders dan ophef maken en het onmogelijke als een doelstelling neer te zetten.
  Zelf willen ze van alle gemakken voorzien zijn en bovenal overal bij betrokken zijn  omdat ze anders bang zijn buiten de ``groep`` te vallen maar verwachten wel van de boer dat deze terug moet naar de Ot en Sien tijd en moet voldoen aan romantische plaatjes.
  Maar staat deze ``schreeuwer`` in de supermarkt,dan worden alle idealen overboord gegooid en staat men bij de discounter in de rij omdat daar de melk een dubbeltje goedkoper is.
  Maar de boer bij zembla had wel gelijk en zei: de grond is van mij en jullie mogen er naar kijken,maar hij beslist zelf wel wat hij er mee wil doen.
  De boer bepaald ook niet wat er in het voortuintje komt te staan of nog erger in de vensterbank op een flatje 15 hoog.

 • 344412

  Uitzending viel best mee, wat eenzijdig maar niks gelogen.

 • Zippie

  Ik wil een kamerdebat over het effect van het gezeur van die muts van Thiemen waar je strontziek van wordt.

 • veldzicht

  De uitzending ook gezien en ik denk dat het daar niet  veel anders aan toe gaat als op de meeste andere grote bedrijven,maar zoals radar,zembla en WD hun best doen de veehouderij zo zwart mogelijk te maken met overal bij elkaar geraapte akelige beelden over de veehouderij hadden deze boeren ook wel eens na mogen denken of het wel nodig was die kreupele koe,koe met melkziekte ,kalveren onthoornen te laten zien,het gevolg zie je, Thieme probeert er gelijk weer een slaatje uit te slaan ter promotie van haar eigen partij en dat die megastallen toch wel verschrikkelijk zijn voor dier en milieu.

 • Martin Oldenhof

  Over 2 weken is toch deel 2? Of heb ik dat nu verkeerd begrepen?
  En logisch dat Thieme vandaag wat probeert in de 2e kamer dat zal ze na deel 2 ook wel weer doen of zal er dan een ander beeld getoond worden.............

 • wienbemelmans

  Waarom laten jullie ie mensen op je erf je weet ze willen alleen maar alles negatief laten zien maar ze praten heel vriendelijk met je zo dat je er mooi in trapt.weg sturen die lui.door deze verhaaltjes krijgt Thieme haar zetels ( en dik salaris )

 • Marcel v

  Het ergste is dan LTO, frieslandcampina en nzo medewerking verleend aan dit soort progamma's . Je weet vantevoren dat je gepakt word en toch gaan ze krom staan en laten de broek zakken .....

 • alco1

  Ik hoorde vandaag nog iemand zeggen dat de levensduur bij permanent opstallen een jaar hoger was.

 • Marco22

  Ik vermoed een samenspel van Thieme en Zembla. O ja maar natuurlijk Manon Blaas einredacteur van zembla is ook dierenactivist. Zij deed ook de mrsa(varkens) en Qkoorts(geiten).  Voorzet en inkoppertje. Uitzending-ophef-kamerdebat of kamervragen.
  En danwel bij bedenken dat zo'n uitzending knip en plak montage is van urenlang filmen. Waarbij dan de mooie enof betere dingen niet worden uitgezonden. Een monotone voice over en een dreigend muziekje eronder en klaar is je gekleurde reportage.

 • hylkema.l


  Boeren die meewerken aan programma's als Zembla, moeten zich bewust zijn van de grote invloed van televisie, en zich niet laten meeslepen door de prorammamakers. Beide melkveehouders van gisteravond zijn beter in hard werken dan in presenteren.

 • Burgerman9

  # 14, ook al zijn de mooie of betere dingen niet uitgezonden, boer Van Dorp heeft wel degelijk die harteloze uitspraken gedaan, daar is niet mee te manipuleren.

 • koestal

  Laten ze zich maar eens beter bezig houden met bejaardenzorg ,sommigen worden maar eenkeer per week gedoucht

 • PetervanKempen


  Deze selectieve verontwaardiging is het handelsmerk van de reclame mannetjes die na hun communistische propaganda diensten in 1972 voor zogenaamde edele ontwapeningsdoelen nu op kosten van de belastingbetaler in de eerste en tweede kamer zitten en bij de PvdD horen. Van dit soort manuipulatie kunnen sommige dictaturen nog een puntje zuigen. Je moet er niet aan denken dat dit soort fundamentakisten het ooit voor het zeggen krijgen.

 • Ishtar

  1/3
  De Zembla uitzending was ook realiteit.
  Boer Van Dorp zegt gewoon eerlijk hoe zijn bedrijfsvoering is, en hij zal vast niet de enige zijn die dit zo benaderd.
  Die Drentse boeren in die uitzending, zijn ook gewoon oprechte mensnen, die eerlijk hun verhaal vertellen.
  Dus waarom nu deze boeren iets verwijten als dit gewoon de realiteit is?
  Ik vind dat bizar, en niet eerlijk van LTO Noord, om dan net te doen dat deze boeren geen echte boeren zijn, en dat ze negatief vb zijn voor de sector?
  Zo is het toch gewoon, het gaat om rendement voor velen, zo is toch het systeem en doel van NZO?
  Weer typisch dat Zembla weer de schuld krijgt, en nog veel erger consumenten krijgen de schuld.

 • Ishtar


  2/3
  Het is werkelijk waar schandalig om consumneten klootzakken te noemen op radio 1.
  Irene van de Voort: ‘consumenten zijn klootzakken’
  <a title='http://www.foodlog.nl/artikel/boerin-irene-van-de-voort-consumenten-zijn-klootzakken/' href='http://www.foodlog.nl/artikel/boerin-irene-van-de-voort-consumenten-zijn-klootzakken/'>http://www.foodlog.nl/artikel/boerin-irene-van-de-voort-consumenten-zijn-klootzakken/</a>
  Nog schandaliger is dit te doen als biologische boerin.
  Er zijn veel consumenten die steeds bewuster inkopen doen, en bereid zijn daar extra voor te betalen voor een keuze die zij zelf doen.
  Consumenten verwachten extra kwaliteit van biologische boeren, dit door oa voer en andere regels.
  Dit is gewoon dmv informatie en keuzes die bewustere consumenten doen. dat er diversiteiet is, zonder te praten of nu iets goed of fout is.

  Hoe is het mogelijk dat de consument de klootzak is?
  Is de consumment nu ineens de specialist van de hele voedsel keten?
  Weet de consument wat voer voer de dieren krijgen?
  Weet de consument dat doodgekkookte melk geen enzymen meer inzitten volgens wetenschappers?
  Nee tuurlijk niet, in het vb van melk, er tientallen jaren indoctrinatie geweest van melk is gezond, melk moet.
  Dan denkt de onbewuste consument ook, het ligt toch in de winkel, dus is het goed en gecontroleerd door de inkopers van de winkel en de hele voedselketen.

 • Ishtar

  3/4
  Mening consument die pas begint te denken schrikt enorm van het grote antibiotica gebruik van de vee-industrie als kip of kalf, immers hoe is te mogelijk denken ze?
  Waarom ligt het in de winkel, is de keten dan niet etisch als het gaat om voedsel voor de mens.
  Om dan consumenten klootzakken te noemen is bizar.
  Wees blij dat veel consumenten bewustere keuzes gaan maken.
  Ik had al meer reacties gelezen van haar op Foodlog.
  Altijd tegen Zembla, WD of PvdD of NGO, prima immers iedereen zijn mening.
  Prima opzich, maar als je de samenleving zonder activistische NGO's wilt inrichten, dan blijft er idd niets anders over dan maximale marketing power, machtsmisbruik van
  industrie en marketing.
  En ze heeft vaak goede uitsparken en een eigen mening, maar deze uitspraak is gewoon bizar.

 • Ishtar

  4/4
  En ik weet nu hoe het komt, ik zie nu pas op twitter dat ze CDA raadslid is.
  Hier krijg ik kriebels van, biologische boeren die consumenten klootzakken noemen en tevens lid zijn van re-actieve CDA die
  bestuurs technisch anti-natuur en anti-planeet en anti-mens zijn.
  Daarom haar bizarre anti NGO statements altijd, eigenzinnig prima, maar dit is gewoon hypcocriet en typisch CDA.
  Ik heb veel kaas gekocht van het merk Remeker in het verleden, en was erg tevreden, maar zal het omdat ik consument ben en mag kiezen, dit mijden als de pest.
  En zal zoveel mede consumenten dit ook gaan uitleggen.
  Als je vind dat consumenten klootzakken zijn, prima, en zit je bij de cda als raadslid id goed.

 • Marco22

  Ik lees dat Ishtar zijn/haar levensinvulling gevonden heeft.

 • Mozes

  @Isthar, hét probleem in de landbouw is dat consumenten inderdaad klootzakken zijn. Veel consumenten kopen inderdaad bewust: steeds op zoek naar de goedkoopste aanbieding. Fysieke kwaliteit tegen de laagste prijs is wat de grote meerderheid van de consumenten wil. Ze vinden dierwelzijn , milieu en kleinschaligheid heel belangrijk zolang het niet ten koste gaat van de laagste prijs. 
  Wij boeren kunnen niet anders dan ons aanpassen aan het koopgedrag van de consument. Met dat wat de consument zegt kunnen wij niets. Ook de supermarkt kan niet anders. De klant is nu eemaal koning. 

  PS Ga eens met die CDA-fobie van jou naar een dokter.  

 • somporn

  De klant koopt niet met het hart maar met de portemonnee.
  De klant is heel kritisch:voedselveiligheid, dierenwelzijn,milieu,kleinschaligheid of mega
  overal denkt de consument aan en heeft over alles een mening,totdat men in de supermarkt of discounter voor het schap staat.
  Op dat laatste moment is er nog maar 1 ding belangrijk en dat is de prijs en alle andere dingen worden op dat moment over boord gegooid.
  Dan denkt men van hoeveel geld men nog nodig heeft voor een nieuwe telefoon of tablet
  of een nieuwe outfit ( alles inelkaar gezet door kinderarbeid of moderne slaven met werktijden van 14 uur per dag,maarja wat maakt het uit je moet toch indruk maken om bij de groep te horen en vooral om erbij te blijven)

 • alco1

  Overal commentaar op geven is zo gemakkelijk.
  Zelf het goede voorbeeld geven zou respect afdwingen, maar daar blijven de grote schreeuwers altijd in gebreke.

 • Jan van het Zand

  Marianne reageert niet pro-actief maar altijd achteraf. 

  Wij boeren zeggen dan: Dat is een koe in de kont kijken.

 • Jan van het Zand

  Marianne reageert niet pro-actief maar reageert achteraf. 

  Wij boeren zeggen dan: Dat is een koe in de kont kijken.

 • Fermer

  @Mozes, het is van tweeen één: of alles voor het imago zoals je hier steeds verkondigd, koeien buiten, kleinschaligheid ed, of produceren voor de goedkoopste prijs, wat je hierboven stelt. Nu niet nog steeds je collega's op laten draaien voor het eerste en zelf lekker het tweede doen, maar gewoon net als de boeren in Zembla ruiterlijk toegeven en gaan voor de intensieve kant van de melkveehouderij, en dit publiekelijk verdedigen.

 • veldzicht

  @emmerei #29,ook al ga je voor de intesieve kant dan hoef je nog niet alles te laten zien,je weet van te voren hoe het grote publiek is ze vinden alles zielig en er zijn altijd groeperingeen die er hun gelijk uit proberen te halen.
  geen boer vindt het leuk om kalveren onthoornen of klauwen bekappen maar doet het om erger te voorkomen, terwijl de kijkers denken wat een dierenbeulen.
  heeft overigens weinig met groot of klein bedrijf te maken.

 • Fermer

  @veldzicht, ik bekap ook klauwen en onthoorn, twee dingen die noodzakelijk zijn om verantwoord dieren in een koppel te houden, klein of groot. Ik vind echter dat je zoals in Zembla dat wel degelijk kunt verdedigen, en dan is de manier waarop het door de jonge generatie melkveehouders gebeurt, alleen economisch waarbij ik me afvraag of dit wel klopt, niet mijn manier.
  Ik spreek hier echter Mozes aan, want die spreekt hier op de site niet het grote publiek aan, maar z'n collega's. En dan doen voorkomen tegenover je collega's alsof kleinschaligheid en koeien buiten een must is, maar zelf dus duidelijk wel een andere mening zoals in #24 blijkt hebben en op een andere manier melkvee houden, dan eet je van twee walletjes.

 • alco1

  Emmerei. Ga nu eens niet direct met je eigen gedachte aan de haal, maar lees eens goed en geeff daarop antwoord.
  Hoe komt het dat geitenmelk zo duur is en de dieren nooit buiten komen?
  Wordt weidegang die geeist wordt van melkvee dus betaald?
  Is weidegang beter?
  Moet de burger niet het echte verhaal horen?
  Koopt China babyvoeding vanwege weidegang of de kwaliteits betrouwheid en de inhoud van vitamine D3.

 • Mozes

  @emmerei #31, ik kan jou reactie niet begrijpen. Je leest blijkbaar wat anders dan ik schrijf. 

 • Fermer

  @Mozes, jij zegt hier altijd dat weiden van koeien moet om de acceptatie van de melkveehouderij te behouden. In#24 zeg je dat de melk zo goedkoop mogelijk geproduceerd moet worden want de consument wil niks extra betalen. In de Zembla-reportage vermelde een boer op zijn manier zo goedkoop mogelijk te produceren, met z'n koeien altijd binnen. Ik vind dat die man dat mag, en als hij het zo uit kan rekenen heb ik daar geen problemen mee, al zou ik het zelf zo nooit doen. Ik vraag alleen wat jij er nou werkelijk van vind?

 • LUCTOR


  @Mozes#24 En wie is nou de grootste klootzak om een zeurend kind de zin te geven? Bekijk anders de uitzending even terug daar wordt het antwoord gegeven door de FC top man zonder grijns op het gezicht.

 • piethermus1

  Het zou raar zijn als Thieme geen vragen stelt. Dat is haar rol. Hoe oneens je het ook met haar bent.

 • Foxxy

  Thieme stelt een duidelijke vraag !

  in grote koppels koeien (in het wild/Afrika bijv!) komt het individuele kuddedier beter tot zijn/haar recht !

  feitelijk zegt het woord kuddedier het al !

  het dier wordt gesterkt door de soortgenoten in haar kudde !

  dat boeren de koe in grote kuddes niet meer bij naam kennen zal de koe een worst zijn !

 • Foxxy

  Ook ambieert mij de politieke kleur van een ander niet !feitelijk kosten vaarskalveren in opfok 2 jaar geld, voordat ze afkalveren ! Dan produceren ze melk , en verzorgen ze een inkomen !
  des te ouder ze worden in hun productieve leven , des te meer inkomen en relatief minder kosten !

  dus feitelijk heeft elke boer als doel : het zo goed mogelijk verzorgen van zijn/haar veestapel

 • spits761


  weten die verwende koeienboertjes ook eens wat het is om zo te kijk gezet te worden!!Zo worden onze vrienden in de varkenshouderij al 20 jaar bejegend!!Probeer je daar maar eens tegen te verweren,onmogelijk gewoon,maar het kwaad is al wel geschied!!

 • PetervanKempen


  Gaat het weer een beetje @Ishtar? Dat je zo op tilt gaat als een CDA biologische boerin ' consumenten ' klootzakken noemt zegt mij genoeg. Consumenten zijn namenlijk geen personen, ishtar, het is het verschijnsel wat helaas niet idealistisch,  zoals jij als geitewollen sok bent , maar kil berekenende burger zijnde de goedkoopste voedingswaren uit de schappen plukt. Die worden never nooit klant van biologische boerinnen CDA of PvdA maakt niet uit snap je dat? Weet je meteen waarom de plofkip akties ten dode gedoemd zijn. Ik wil de 20 % (HEEEEEEL optimischtisch  geschat) consumenten die bewust meer willen betalen voor een product naar hun zin niet schofferen, maar helaas, pindakaas, de markt is open,  Ishtar en dat zijn 90% opportunisten, en die ga jij niet bekeren. Boeren beleveren de hele markt en dus ook die 80 % van de totale vraag, niet moeilijk te begrijpen, toch?

  Neem een asperientje, je hebt hoge  bloeddruk schat ik zo.

   

 • joannes

  Partijen zijn tegenwoordig met normen en waarden justitie Politiek aan het voeren en de Media heeft belang bij heftige discussies voor aandacht. Geen mens die zich zorgen maakt over evenwichtigheid en de compleetheid van een verhaal voor goede informatie. En geen mens die belang heeft bij het in zijn waarde laten van een beroepsgroep of een gewild product. 

 • Mozes

  @joannes #41, de achterliggende complexiteit en nuance zullen wij zelf moeten communiceren via de social media. Soms onder aanvoering van LTO zoals dat dit keer is gebeurd naar aanleiding van de Zembla uitzending. 

 • alco1

  Onze eigen tweedeling is koren op de molen voor de actie groepen.
  Daarbij noem ik het steeds maar weer het roepen van welzijn bij weidegang.
  Mensen met kennis van zaken zien zelfs dat levensduur bij opstallers hoger is.
  Percentages noemen voor weidegang is nog zoiets doms van het LTO en melkfabrieken. Daar kun je op vast gepint worden! 
  Als je een gebouw  voor de winter klaar wilt hebben moet je iets vast leggen, maar dat is heel iets anders.

 • Ishtar

  1/2
  @40 Beste Peter,
  De consument verantwoordelijk houden voor alle keuzes die de sector of hele keten doet is bizar.
  Stel dat dat klopt, dat moet een consument dus alle informatie verzamelen over de hele keten?
  -alle handelsverdragen bekijken en begrijpen.
  -moet de consument onderhandelen met de supermarkten?
  -ik heb nog geen consument in de winkel gezien die zegt,
  -mag ik een kip wat stijf staat van de esbl en campylobacter?
  -of mag ik plofkip waar 30% extar water is in gespoten?
  -of mag ik een stuk kalf wat veel antibiotica heeft gehad en bewust ijzerarm voer kreeg?
  -of mag ik melk van dieren die kankerverwekkende gmo voerstromen (RTRS) hebben gegeten?
  -daarnaast bombardeerd de sector de burger met dat melk gezond is, liever 3 glazen per dag en 3 stukken goedkoop vlees per dag.
  -en het enige schakel moment is dat als consumenten anders kiezen, dan gaan de boeren/sector anders produceren?

 • Ishtar

  2/3
  **
  -jullie produceren nu als vb teveel melk, en dan is het de consument de schuldige dat de melkprijs omlaag gaat?
  -en omdat de melkprijs omlaag gaat, moeten boeren wel groter en groter worden, om kostprijs technisch in de been te houden?
  -omdat dat enige visie is ==> ratrace naar de afgrond, moet van de vvd en cda alle natura 2000 gebieden opgeofferd worden.
  -immers alle boeren hebben recht op uitbreiding?
  -onze zogenaamde christelijke vrienden van de CDA..........walgelijk gewoon.
  -ik weet het niet hoor, maar als je de consument verantwoordelijk maakt voor de sector overproductie......
  -de consument verantwoordelijk maakt, voor het maken van een bedrijfsplan voor boeren, en het schrijven van visie en plannen voor 5,10 en 20 en 50 jaar.
  -dan is dat echt superfout.
  -om consumenten op radio 1 klootzakken te noemen, ben je echt volledig verkeerd bezig, en is gewoon schandalig.
  -een consument van 18 jaar moet dus bewust kiezen in een wir war aan indoctrinatie?
  -en kinderen van 5 tot 10 moeten tegen hun ouders zeggen dat ze geen melktoetjes die stijf staan van de suiker willen hebben?

 • Ishtar

  3/3
  Ik vraag me af wat sector bestuurders doen dan, maken ze wel plannen, hebben ze wel visie, of zitten die de hele dag ook consumenten als klootzakken te benoemen en
  is hun doel om consumneten uit te buiten?
  -er zijn misschien 10% burgers die bewust nadenken wat ze kopen en zelf een keuze maken, 90 % is geindoctrineerd door de vlees en melksector zelf, dat ze
  3 keer per dag melk moeten drinken, en veel vlees moeten eten.
  De indoctrinatie zegt, dat alle melk prodcuten goed zijn, maakt niet uit hoe het geproduceerd is, en dat elk stukje vlees perfect en gezond is.
  Dan ligt alles nog in de supermarkt, en dan denkt 90% van de onbewuste consument, dit zijn bewust keuzes, immers ligt in de supermarkt en de sector
  zegt dat elk melk product goed is, en ik elke dag vol met vlees moet proppen.
  -en dan de consument de klootzak noemen?

 • veldzicht

  @ishtar,Dat je een bepaalde aversie tegen boeren hebt dat weten we nu onderhand wel is ook niets mis mee, alleen moet je eens ophouden die met die onzin praatjes rond te strooien,er  is geen sector  die zo vaak en streng wordt gecontroleert als de voedings sector en de straffen zo hoog, het kleinste spoortje verboden middel kunnen ze vinden,stel maar rustig het voedsel is nog nooit zo veilig geweest wel zorgen niet teveel en genoeg variatie,spinazie is hardstikke gezond ,eet je er iedere dag een kg. van op dan is het ook een stuk minder gezond.

 • Mozes

  @Isthar, de consument is wel degelijk heel bewust met voedsel bezig. Hij weet precies wat een pak vla bij AH kost of bij Aldi. Hij kan alle informatie in zich opnemen en is ook graag bereid daar tijd aan te besteden zolang het maar over de prijs gaat. 
  Ik heb daarentegen nog nooit een consument zien uitzoeken welke winkel het diervriendelijkste of duurzaamste product verkoopt. De consument ziet zich geen kans daar tijd aan te besteden. 

 • Ishtar

  @Mozes, de consumnet is seeds meer met bewuster met voedsel bezig, en moet zich een eigen weg banen door tientallen jaren aan indoctrinatie.
  Maar goed, melk prijs is nu 30 cent?
  Is daar de cosnument ook verantwoordelijk voor?
  En als de sector het argument gebruikt, lage melkprijs, dus moeten we wel groter, is dat dan ook de schuld van de consument?

 • Fermer

  Wanneer de consument vraagt om duurzaam, diervriendelijk product en koeien in de wei, dan doen de zuivelverwerkers er alles aan de boeren zover te krijgen, maar de zuivelverkopers doen niks, zij verkopen nog steeds volop 'melk' en 'vlees'. Waarom? Het zou toch de retail moeten zijn die de wens van de consument vertaalt, en vooral of alleen die producten, duurzaam, diervriendelijk geproduceerd, verkoopt? Voor de verwerkers is het slechts een kleine minderheid van de aanvoer die aan die eis zou moeten voldoen, de meeste productie wordt geexporteerd en daar leeft die vraag bijna niet.
  Waarom worden de boeren er in de media op afgerekend niet naar de wens van de consument te handelen, terwijl de grote schuldigen, de Nederlandse verkopers, hierop bijna nooit aangevallen worden? • geen boer

  de melkveehouderij is inderdaad al 150 jaar aan het verzakelijken, hoewel de bulk van de productie in ons land nog van gezinsbedrijven komt.
  En dat is prima, de consument wil dat namelijk: een prima product voor weinig geld. Daarom bestaan de traditionele kruidenier, kleermaker, dorpssmid etc. ook niet meer. De Ot en Sien tijd bestaat niet meer, gelukkig. Voor mens én dier.

 • Mozes

  @emmerei, laat je niets wijs maken door @Isthar. De vraag naar duurzame producten is er alleen bij een enquete maar niet in koopgedrag. Er worden in supermarkten genoeg diervriendelijke, biologische of anderzins duurzame producten aangeboden. Supermarkten willen niets anders dan omzet draaien. Daar komt nog bij dat ze op duurzame producten vanwege de hogere prijs een hogere marge maken. Deze zullen ze dus bij voorrang in het schap zetten. Dat supermarkten dit niet in een groter volume aanbieden is omdat er simpelweg geen vraag is. 

 • Mozes

  Nog een aanvulling op #52: dat consumenten in enquêtes aangeven duurzaam en diervriendelijke producten te willen, terwijl ze in supermarkten deze nauwelijks kopen, laat zien dat consumenten klootzakken zijn. 

 • Fermer

  Een prima product voor weinig geld. En dat wil je als gezinsbedrijf, nu nog de bulk van de productie, volhouden?  Terwijl je weet dat de nieuwe, grote groeiers, de managers zoals te zien bij Zemla, tegen elke prijs door moeten produceren vanwege torenhoge schulden?
  Het gezinsbedrijf had gelukkig toch altijd nog een gedeelte Ot en Sien gehalte, maar zal in de nieuwe tijd dezelfde weg gaan als de traditionele kruidenier, kleermaker en dorpssmid.
  En dan praat @alco #43 hier over een tweedeling in de melkvee-sector, ja wat wil je wanneer je buurman je melkprijs vergald? Die zegt te willen produceren om de wereld te voeden, ja dan is een melkprijs van 30 cent nog te hoog. Ben je bij die 30 cent, dan hopen ze dat de kleinere melkveehouders maar zo snel mogelijk stoppen zodat de melkprijs weer zal stijgen, en die arme wereldbevolking telt dan niet meer?
  Dit naast de al bestaande tegenstelingen tussen de verschillende sectoren onderling. Verdeel en heers, minimumverdiensten door de agrariche sectoren en ieder is slechts voor zichzelf bezig, waardoor de agrarsche stand als geheel wordt uitgekleed.

 • Fermer

  @Mozes, waarom ben jij dan zo'n fel verdediger van het in stand houden van het imago Ot en Sien - koeien in de wei, en verdedig je niet volop de nieuwe grootschalige, lage kosten (?) productie-methodes?

 • Mozes

  @emmerei, die lage kosten bij grondloze groeiers in Nederland is een illusie. Voor iedere 70 koeien extra is een arbeidskracht nodig. Die extra koeien hebben per liter hetzelfde voer nodig. Als dat voer dan ook nog op grote afstand tegen hoge kosten aangevoerd moet worden zijn de kosten per liter juist hoger dan lager. 

  Koeien in de wei blijkt bij bedrijven die daar de grond en verkaveling voor hebben geen hogere kostprijs te veroorzaken. Het zorgt wel voor maatschappelijke acceptatie.
  Op Foodlog is er momenteel een interressante discussie naar aanleiding van de Zembla uitzending. Wiebren van Stralen van LTO merkte daar op dat het gaat om de vraag of de melkveehouderij en de maatschappij elkaar 'aan blijven kijken' of dat de een de ander de rug toekeert. Boeren als Van Dorp uit de Zembla uitzending keren de maatschappij de rug toe waardoor het onvermijdelijk is dat de maatschappij de melkveehouderij de rug toekeert. Net zoals de maatschappij ook de varkenshouderij de rug heeft toegekeerd. Weidegang is hét middel om de noodzakelijke maatschappelijke acceptatie te behouden. 

 • Fermer

  @Mozes, wat is volgens jou dan de minimum noodzakelije melkprijs in Nederland voor een bedrijf met een laag kostenniveau, hoe vehoudt deze melkprijs zch tot de illusie dat men de wereld wil voeden, waarom financieren de banken dan alleen nog de grotere bedrijven die dus een nog hogere kostprijs zullen hebben en waarom voorzag de zuivelindustrie dan toch een grote toename van de melkproductie na afschaffen van het quotum terwijl dit qua kosten nooit uit kan?
  En wat levert die maatschappelijke acceptatie de melkveehouderij op terwijl deze hen financieel alleen maar meerkosten opleverd, en wat is het belang van maatschappelijke acceptatie mbt bijv. gaswinning in Groningen met de daarbij behorende problemen, of bijv. Schiphol?

 • Koen Franken


  De intensieve sectoren zijn er allang achter dat groter zijn niet altijd betekent OOK meer inkomsten .  Okee de  inkopers vanonze producten die zien veel liever dat we een overschot produceren . Het zou naar mijn idee toch veel beter zijn als de vraag kant hoger was als de aanbod kant , nu is dit niet zo , met als gevolg dat de producent maar moet gaan leuren om van zijn product af te komen .

 • PetervanKempen


  @ Ishtar: De klootzakken onder de consumenten van natuur zijn bijvoorbeeld veel leden van Stichting de Fauna Bescherming, Wakker Dier, Dierenbescherming en Vogelbescherming, die bemoeien zich overal mee, denken alles beter te weten,  procederen ons systeem kapot en zijn tegen alle vormen van vlees productie of  fauna beheer.  Ik heb nog nooit een lid van die 'natuur 'consumenten actief bezig gezien in de natuur, of verantwoordelijkheid zien nemen voor gevolgen van hun (wan)beleid. Dat zijn in de regel weidevogel beschermers, vogeltjes kijkers, plattelanders , leden van de vereniging voor veldbiologie, vlinderstichting en ja hoor zelfs ook jagers, vissers en boeren.

  Stichting Fauna Bescherming, en consorten  hebben leden die dan thuis weer een nieuw bezwaar zitten uit te werken of ergens tegen  demonstreren. En na afloop pakken ze een kroket uit de muur want geen tijd om goed eten te bereiden.

   

 • DJ-D

  Helemaal mee eens Peter dat zijn de echte klootzakken. Vooral die Frans Vera vanmorgen nog te horen bij vroege vogels. Al schoppend zn baantje veilig te stellen. We hadden vorige week nog weide vogels maar ze zijn allemaal weg. Vanmiddag ongeveer 100 kraaien op mn land als een drijfjacht over het land te struinen en bij de buren zit een buizerd te nestelen. Maar nee hoor boeren maaien ze allemaal kapot! Maar woensdag gaan we pas het natuurland maaien.... 

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • DJ-D

  Geurts heeft het begrepen. De 7edagadventisten kerk bedoel je.... We zullen het nooit weten.

 • joannes

  @greetjeduitman1, Wanneer mensen van de illusie kunnen leven, of eigenlijk de illusie kunnen exploiteren voor hun eigen levensonderhoud gaat het fout. Dan wordt werken aan dagelijks brood een straf! 

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Fermer

  @joannes, hoeveel mensen in de 'rijke, westerse wereld' leven van en exploiteren niet nog slechts een illusie?

Laad alle reacties (61)

Of registreer je om te kunnen reageren.