Rundveehouderij

Nieuws 14 reacties

Veeverlosser toegestaan, trekkrachtindicator verplicht

Den Haag – Veehouders mogen de geboortekrik straks weer gebruiken, maar niet zonder meer. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) staat met ingang van 1 juli 2015 het gebruik van de veeverlosser of geboortekrik onder voorwaarden toe.

De regeling is vrijdag in de Staatscourant gepubliceerd.

Dijksma zegt dat de veeverlosser  een hulpmiddel is als de geboorte niet vlot verloopt en de koe hulp nodig heeft. "Door het gebruik van goede apparaten nu in bepaalde situaties toe te staan, help ik zowel de koe als de boer", zegt de bewindsvrouw.

Nu is het gebruik van veeverlosapparaten verboden, maar veehouders mogen het apparaat wel bezitten. Daardoor is controle op illegaal gebruik praktisch niet mogelijk. Bovendien is het apparaat bij juist gebruik een goed hulpmiddel in noodsituaties om zowel de koe als het kalf de geboorte goed te laten doorstaan.

Wakker Dier ageerde tegen geboortekrik

Het gebruik van de geboortekrik werd vorig jaar door Wakker Dier in een kwaad daglicht gesteld. CDA'er Jaco Geurts riep de staatssecretaris in een open brief op afstand te nemen van de in zijn ogen tendentieuze berichtgeving van Wakker Dier.  Hij reageerde vrijdag 1 mei verheugd op de beslissing van de staatssecretaris: "Het duurde even, maar mijn open brief heeft resultaat", twitterde hij.

Trekkrachtindicator verplicht

Dijksma stelt eisen aan het gebruik van het veeverlosapparaat. De veeverlosser moet voorzien zijn van een trekkrachtindicator en er worden eisen gesteld aan de stabiliteit. Verder zijn afspraken gemaakt over scholing en bijscholing van veehouders en dierenartsen.  Het verantwoord gebruik van de veeverlosser komt in de opleiding tot dierenarts en in het schoolprogramma van agrarische opleidingen.

Laatste reacties

 • kenmvdwind

  Daar gaan we weer nog meer regels erbij .... Het woord veeverlosser zegt toch al genoeg? Je verlost je vee. Je helpt je vee maar zelfs dat wordt door wakker dier niet gewaardeerd.

 • Nick1983

  'trekkrachtindicator' ... hoe ziet zo iets eruit?

 • henver1

  Het moet niet gekker gaan worden , bij dit kabinet is een gezond verstandindicator ook een verplichting die per direct ingevoerd moet worden bij de politici en Wakker Dier!

 • koestal

  trekkrachtindicator is een elastiekje ,als die knapt moet stoppen met trekken

 • japke33

  Als er nu elke keer dat een koe een zware verlossing heeft, iemand van Wakker Dier mee komt trekken met de hand,. Zouden ze dan niet inzien dat een veeverlosser alleen maar een uitkomst is voor mens en vooral dier.

 • wienbemelmans


  Die onbenullen van wakker dier en de p.v.d is er dan geen enkele normale politieker die zulke mensen tot de orde roept.we hebben van morgen een bevalling gehad van een blonde koe het kalf woog ca 70 kg hoe denken die onbenullen hoe dat moet. zo dat het allemaal goed gaat met koe en kalf.waar gaan we naar toe hier in dat regellandje verschrikkelijk.

  Wien Bemelmans.

 • LUCTOR


  Het is toch allemaal niet te geloven vraag me eigenliik af welke jongere nog zelfstandig in deze sector een toekomst met werkplezier ziet.

  Vroeger toen de hele buurt achter de koe hing als het niet wilde vlotten was voor de koe een grote kwelling dan als nu de geboorte krik met beleid wordt gebruikt.

  Had vandaag 3kalfjes achter mijn blondjes liggen zonder dat ik het in de gaten had na het invullen en versturen van drie gecombineerde opgaves dit soort dingen geeft mij nog werkplezier als ik 40jaar jonger was stond de boel gauw te koop.

 • polsbroek

  Denken die onbenullen dat we uit een ei komen

 • koeien10


  de zoveelste regel om boertje te pesten.

 • dutch kiwi


  Koestal,

  Ja als t stiekje gebroken is dan laat t kalf maar half der uit hangen ,tot dat het dood is ,dan opzwellen  enz enz

  Ja Japke 33 ,wakker dier moet voor ieder district een lijst met aanhangers bekend maken die ten alle tijden ,ook s,nachts om 3 uur geroepen kunnen worden,

  wat denk je daar van wakker dier???

 • hannibal

  Ach... doen we het gewoon op de 'schiphol' methode, heftruck ervoor en gas geven ;-)

 • bert bert


  Zo zie je dat die betweters van natuur en dier alleen in de belangstelling willen staan .Maar als er in de natuur  een rund van hun dood ligt met een kalf half uit zeggen ze dat is de natuur ;maar helaas daar was geen boer bij die 10 keer per dag ging kijken ,maar vn die leuke ambtenaren die werken van 9 tot 12 en 13 tot 16.30 en om de haverklap verlof hebben .,am dier als je moet bevallen en wachten tot die ambtenaar van dierwelzijn en milieu juist moet werken .

 • veldzicht

  Als iedereen zich nu een alleen bemoeide met zaken waar die verstand van heeft
  zou alles een stuk overzichtelijker zijn,nu loopt de grootste onbenul maar wat te blerren en nog erger er wordt nog naar geluisterd ook,de boeren memoeide
  zich toch ook niet met de inrichting van het rijksmuseum of de aanleg  van de N-Z. lijn dus laat W.D.,PvdD en andere actiegroepen ook hun vervelende mond dicht houden over zaken waar ze geen verstand van hebben en ga wat nuttigs doen voor de gemeenschap i.p.v. van parasiteren op kosten van de gemeenschap. 

 • koestal

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.