Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Gaten in Zwitserse kaas eindelijk verklaard

Bern - Zwitserse wetenschappers hebben eindelijk een verklaring gevonden voor de gaten in de Zwitserse kazen, zoals Emmentaler en Gruyère. De gaten worden niet veroorzaakt doordat er muizen doorheen lopen, zoals kinderen vaak wordt wijsgemaakt, maar door minuscule stukjes hooi in de melk.

Doordat er geen open melkemmers meer worden gebruikt maar moderne melkmethodes, is de vervuiling in de melk veel minder. Dat is ook de reden dat de gaten tegenwoordig veel minder voorkomen.

Onderzoekers van de Landbouwuniversiteit in Bern maakten acht verschillende Emmentalerkazen van gefilterde en gezuiverde melk. Daarin werden melkzuurbacteriën en verschillende hoeveelheden hooipoeder gemengd. Hoe meer hooi de melk bevatte, hoe groter de gaten in de kaas bleken te worden.

"Het hooi dient als beginpunt voor de kooldioxide die tijdens de rijping van de kaas door de bacteriën wordt opgebouwd'', verklaarde een van de onderzoekers tegen Der Spiegel. Dat gas dringt zich in de haarvaten van de kaas en drukt de gaten erin.

Laatste reacties

 • Elevage

  heerlijk

 • joohoo

  Ja dat was al bekent, net als brood waar een gat in zit is de oorzaak vervuild graan. niks nieuws onder de zon!

 • koestal

  Kwam hier vroeger ook voor door boterzuur van nat kuilvoer

 • joep46

  Of melk al dan niet vervuild is kan de boer worden aangerekend. 
  Door de goede bedrijfsvoering in NL is dat heden ten dage geen issue meer.
  Het gaat nu om antibioticagebruik en weiden. Antibiotica alleen inzetten wanneer nodig en niet als preventie en de koe de wei in zijn nu bepalend of het imago van de zuivel overeind blijft.Zoals de Duitsers een Reinheitsgebot voor bier kennen moeten wij dat houden voor al onze zuivelproducten.

 • landboer


  En zo is de ouderwetse smaak verdwenen.....

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.