Rundveehouderij

Nieuws 25 reacties

FrieslandCampina ziet weidegang verder teruglopen

Amersfoort – Het aantal melkveebedrijven van FrieslandCampinaleden dat een vorm van weidegang toepast is in 2014 gedaald van 79,1 naar 77,2 procent.

Dat meldt de zuivelonderneming in haar duurzaamheidsjaarverslag. Doel is om het niveau van 2012, in totaal 81 procent weidegang, te handhaven.

Om weidegang verder te stimuleren verhoogde FrieslandCampina per 1 januari 2015 haar weidegangtoeslagen. Het assortiment  weidezuivel wordt verder uitgebouwd en leden die weer weidegang willen toepassen krijgen ondersteuning.

Laatste reacties

 • tonny60

  zolang de kwantumtoeslag hoger is dan de weidegangtoeslag kan het percentage niet weidende bedrijven nog wel verder oplopen...........

 • maatje 1904

  ze kunnen het mooi zeggen met het aantal bedrijven maar ze zeggen niets over het aantal koeien dat in de wei komt. dit zal wel veel lager liggen !!

 • cornelis 22

  FCDF is er tenminste eerlijk over een coolega zuivelondernemer heeft het over bijna 100% en daar klopt niets van.

 • alco1

  Het probleem heeft FCDF zelf over zich afgeroepen.
  Ze hebben er ook nog steeds geen antwoordt op waarom geitenmelk zo goed rendeert en die melkgeiten komen nooit buiten.

 • Marco22

  Gek dat er van weidetoeslag wordt gesproken, terwijl het eigenlijk een korting is.
  Boeren betalen hun eigen 'toeslag' . En daar zit nu net de kneep. RFF kan die imago building extras niet in euros omzetten. Laat RFF mensen in de leer gaan bij sourcy of spa die voor een flesje water(30cl)  50cent vangen. Meer dan een kuub kost en nog betere kwaliteit. 
  Bestuurlijk onvermogen noem ik dat. Altijd maar kosten terug halen op de boer, want dat is de makkelijkste weg. Alles kunnen eisen onder dreiging om de melk niet te komen ophalen.

 • meindert67

  Weidetoeslag omhoog er komt vanzelf een omslagpunt

 • alco1

  En die weidemelktoeslag moet dan opgehoest worden door een paar boeren die het mogelijk niet kunnen. Collegiaal noemen ze dat. En kom nou niet weer met dat imago verhaal, verklaar dan eerst #4.

 • frl


  je moet% melkkoeien reken dat weidt,als je per bedrijf rekent dan moet je ook alle weide geld op een bult gooien en eerlijk verdelen over de bedrijven.

 • haam

  maatje 1904 afgelopen jaar was het % aangevoerde melk ( in liters )  dat onder de weidetoeslag viel gedaald van 64 naar 60 %  hier moet waarschijnlijk  ook nog de deelweide gang wat 8 % van af dus blijft er ongeveer 52 % over  FC benadrukt dat het altijd om het aantal bedrijven gaat omdat dit veel hoger is . hier blijkt dus dat de meeste koeien buiten lopen bij de kleinere bedrijven  en deze krijgen door de maatschappelijke niet zo verantwoorde kwantum toeslag  dus minder uitbetaald dan de grote jongens terwijl ze wel voor het  zogenaamde imago zorgen . maar ja die zitten niet in het bestuur of de ledenraad.

 • johan.vandegraaf

  Nou een idee van mij 5 cent per kilo erbij en dat betalen de niet weiders komt het allemaal snel goed HEE!!

 • schoenmakers1

  wat een goed bericht, 1,9% van het totaal meer in een duurzame stal, dit kan ik pas duurzaam noemen

 • HJ O R

  Tonny 60, je slaat de spijker op de kop, het voornaamste probleem is de kwantum toeslag, dat krijg je als er alleen maar grote boeren in het bestuur mogen zitten.
  Ook het afschaffen van de negatieve grondprijs heeft hier invloed op, immers water in de tank word beloond, en elke tank 100 liter vinden ze niet en levert mooi geld op.
  De gehalten zijn niet voor niets lager dan voorgaande jaren.

 • janamtink@gmail.com


  Wat een onzin controleur , kwantum toeslag is niet veel meer. En dat water verhaal is helemaal onzin , je krijgt betaald op de 3 componenten

 • Foxxy

  3 componenten , 4 vet, 4 eiwit , en 4 lactose ...

  feitelijk dus 12% van het product wordt betaald ! Die andere 88 procent zal dan wel afval zijn , vandaar voorheen de negatieve grondprijs ? Afvalverwerking !

 • mr

  De  insteek is altijd geweest dat de weidemelkstoeslag uit de markt moest worden gehaald. Dit lukt dus niet dus einde verhaal weide melk! Punt uit. Dus goede koemanagers (opstallers) word deelweider, jaag een koppel pinken naar buiten en betaal niet mee aan die onzin.

 • japke33

  FF is toch een cooperatie! Waarom laten jullie dit dan gebeuren? Of vergeten ze de leden bij zulke beslissingen.

 • frl


  Vandaag kalveren weer naar buiten gedaan,nu zijn de stallen weer leeg heerlijk toch,koeien komen alleen even thuis om gemolken te worden.

 • alco1

  Er zijn stallen waarbij het voor de dieren een verademing is om weer naar buiten te kunnen.
  In principe moest er een boete voor de opstal periode op staan.

 • Fermer

  We hebben de kalveren,pinken en koeien van '81 tot '99 binnen gehad, geen enkel probleem. Ja, 1 jaar waarin we de stal verbouwd hebben. De koeien moesten toen uit nood enkele maanden naar buiten. Vonden ze helemaal niets, niet weiden, en drukken aan een te kort voerhek om toch maar gewoon gemaaid vers gras te kunnen eten. Dieren doen gewoon en vinden gewoon dat wat ze gewend zijn, net als mensen. Wie van ons zou er hele dagen op een kantoor kunnen zitten?

 • haam

  ik denk niet dat het gaat gebeuren maar laat FC eens publiceren hoe hoog het % is dat ook als weidemelk artikel verkocht word t.o.v de aanvoer  weidemelk . ik vermoed heel weinig want als de baby  melkpoeder  in china nog niet als weidemelk product word aangeboden   terwijl dit de winst maker is ja dan ..   En het  hele logistieke gebeuren die boer kan wel in melkwagen en die weer niet   dat is toch kostprijs verhogend  dus of FC ook wel zit te wachten op zoveel meer weidemelk is de vraag

 • koestal

  FC verdient heel veel aan babymelkpoeder

 • m.en.mh.miedema

  De weidemelk toeslag zou worden betaald uit de meeropbrengst van de zuivel die als weidemelk wordt verkocht. Nu dat niet lukt moet het melkgeld  maar door de boeren zelf worden betaald. De weiders uitspelen tegen de niet weiders, net als dat de kleine leveranciers die worden gekort(die dan juist wel meestal weidegang toepassen) om de kwantumtoeslagen vd groten te betalen. (hetzelfde gaat gebeuren tav energie/diesel verbruik,de kringloopwijzer die overigens niet deugd,diverse gezondheids statussen zie Focus Planet.) De leden/leveranciers tegen elkaar uitspelen, verdeel en heers.
  Als het de bedoeling is dat een deel van de leden zich steeds minder bij 'hun' fabriek betrokken voelt(geldt voor mij zeer zeker), vooral zo doorgaan!
    Gedrag wat absoluut niet door de beugel kan en een cooperatie onwaardig. Hoe groter het concern hoe arroganter de houding naar de leden/leveranciers. Willen ze Vion achterna ofzo, of net als Arla waar meer dan  de helft vd leveranciers wel wil vertrekken?
  Je kunt als lid wel kritiek op het beleid hebben en dit ook naar voren brengen maar het wordt ter kennisgeving aangenomen en de trein dendert gewoon verder, en als je maar vaak genoeg kritisch reageert wordt je vanzelf iemand die niet meewerkt of een afvaller.

 • koestal

  In veel stallen voelen koeien zich net zo prettig als in de wei,hebben ook geen last van hoosbuien ,zoals afgelopen weken, dan heb je zo weer een paar koeien met een hard kwartier,en dan maar weer aan de penicilline

 • joannes

  De producent denkt aan de kosten en de verkoper aan het imago! Om de melk goed te verkopen, zal de boer de stal bij het verkoopverhaal moeten betrekken als een luxe verzorgings tehuis. Nu, wordt door vele consumenten, de stal nog als een donker vies hok gezien. 

 • landboer


  Ze kunnen de babypoeder zo duur verkopen omdat ze in China denken dat in Holland alle koeien buiten lopen,in heerlijk groen gras ,gemolken door de boer en de boerin,en niet zoals in Amerika waar de melk afkomstig is van megabedrijven,dat is het verhaal ,en dus word de weidemelktoeslag wel degelijk uit de markt gehaald!!En dat imago moet behouden worden,niet alleen voor china maar hier denken veel reageerders in liters melk niet in wat er verkocht moet worden .

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.