Rundveehouderij

Nieuws 12001 x bekeken 38 reacties

FrieslandCampina verlaagt garantieprijs met €1,50

Amersfoort - FrieslandCampina verlaagt de garantieprijs voor de maand juni met €1,50 naar €30,50 per 100 kilo.

De verlaging is gebaseerd op de verwachting dat de melkprijs van de meeste referentiebedrijven in juni zal blijven dalen. Dit is een gevolg van de nog altijd dalende zuivelnoteringen, de oplopende aanvoer en een dalende vraag naar zuivel.

Biologische prijs gelijk
Ondertussen houdt de zuivelreus de biologische garantieprijs voor de derde achtereenvolgende maand gelijk op €47,75.

Verschil in inkomsten
Een melkveehouder met een jaarleverantie van 700.000 kilo ontvangt bij FrieslandCampina gemiddeld €31,82 per 100 kilo over het gehele halfjaar tot en met juni. Dit is de prijs exclusief btw en na aftrek van 5 cent contributie voor Zuivel NL. Dat is €10,08 per 100 kilo minder dan over dezelfde periode vorig jaar. Bij genoemde jaarleverantie komt dat neer op een verschil in inkomsten van meer dan €35.000.

Arla
Vorige week maakte concurrent Arla ook al bekend de melkprijs voor juni te zullen verlagen.

Verschil
De biologische melkveehouders zagen de melkprijs dit jaar tot nog toe veel minder dalen ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld over het eerste halfjaar van 2015 ontvangen zij €47,26 per 100 kilo. Dit is bij een jaarleverantie van 600.000 kilo melk. Vorig jaar ontvingen zij in dezelfde periode een gemiddelde melkprijs van €50,22 per 100 kilo. Dat komt neer op een verschil van een kleine €3,00 per 100 kilo.

Geen prognose
FrieslandCampina geeft geen prognose voor de komende maanden. Andere bronnen geven echter aan dat zij een nog verdere daling van de garantie- en melkprijs verwachten.

Laatste reacties

 • steenbok1

  scheelt volgens mij 70000 euro op jaarbasis

 • klaas.van.der.horst1

  klopt, en €35.000 over een half jaar.

 • dayo

  en € 5833,- per maand en € 188,- per dag en €7,80 per uur

 • hans veghel

  dat valt nog mee

 • JRT

  Kost toch weer 1.250 euro in vergelijking met mei als je ongeveer 1.000.000 kg melk levert op jaarbasis.

 • haam

 • masmas


  het gaat dezelfde weg op als de varkenshouderij.Meer werken en minder verdienen.  Alleen betogen de melkveehouders wat sneller.

 • haam

  Dit was de laatste verlaging van dit jaar , want met het aantrekken van het hoofd verkoop  van de grolsch worden we een trendsetter ipv een volger ,omdat deze man wel weet hoe je een glaasje zo duur mogelijk kunt verkopen

 • kuhman

  dat valt inderdaad noch mee Hans de doc zal de volgende maand zich al wel vast aan de Duitsers aanpassen ; dus een cent of 2-3 eraf

 • hetsnuitje

  Wanneer laat de hele boerensector zijn ballen gezamenlijk zien? Alles word ons voor de komende jaren als kostprijs voorgerekend. Als er geld bij moet kunnen we het beter gratis weg geven dit doen ze al in Brussel met het geld.......

 • kalkar

  Er komt nog 2 cent btw bij plus 3 cent subsidie. Maakt 35 cent, is toch weer een heel ander verhaal. Dus wel zuiver blijven.

 • koestal

  boeren verdienen nu ongeveer hetzelfde als een vakkenvuller

 • remi123

  Vakkenvuller is een mooi beroep. Vol passie vult hij zijn vak. Ook een vakkenvuller stopt.

 • Foxxy

  Krijgen we nou 10 cent minder dan vorig jaar ?

  of kregen we vorig jaar 10 cent meer dan andere jaren ?

 • Jan van het Zand

  De olijven worden duur, kan de vetprijs stijgen?

 • Foxxy

  Feitelijk best logisch ! Als ik inkoper van een supermarktketen was, en quotumloos melken werd een feit, bood ik ook minder voor de liters!
  aan de andere kant, waar kan een supermarktketen in korte tijd zo'n groot volume A-merken wegtrekken!

 • Koen Franken


  Vorig jaar was dan ook goud .

 • veldzicht

  Het is even wennen dat de melkprijzen meer fluctueren,in alle andere sectoren heel gewoon en dan vaak structueel veel te laag.

 • alco1

  @ veldzicht. Verklaar de fluctuatie van de melkprijs in 2008, 2009, 2010!

 • varitron270

  Wij boeren verdienen naar net wat een vakkenvuller verdient maar zeker niet zoveel Als de zakkenvullers van fc

 • tonny60

  en bevrijdingsdag werd slechts anderhalve maand geleden gevierd

 • veldzicht

  Alco1 #19,wat valt er te verklaren,tot ongeveer  het jaar 2000 hadden we nog bodemprijzen en dat is van lieverlee losgelaten en daarom zullen de dalen dieper zijn of de toppen hoger zijn is afwachten. verleden jaar was goed hangt van veel zaken af,faluta, (droogte)rampen elders in de wereld ,oorlogen ,baby melkschandaal etc.

 • koeien10


  hoe ga je dat handelen 70.000 minder               /

 • Koen Franken


  @koeien10 , als het goed is heb je na 2 dikke jaren nog wat vet op de ribben .

 • alco1

  @veldzicht. Je zegt in #18. 'Wennen dat de melkprijzen nu meer fluctureren.
  Waarom dan nu en dan ga ik er vanuit dat je de beeindiging van het quotum bedoeld.

 • Ishtar

  Wat is de stand van zaken Mei 2015,
  -melkprijs ongeveer 30 cent.
  -sector bestuurders hebben geen zicht, en grip, en geen visie over de sector, en zitten met handen in het haar.
  -boeren weten niet waar ze aan toe zijn.
  -falende sector bestuurders.
  -boeren stemmen cda en vvd en sgp, en die hebben AL het politiek beleid en elke beslissing gemaak, in samenhang met sector....
  -maatschappij draagvlak zal meer afnemen, en Chinesen gaan er achterkomen dat de koe niet in NL in de wei staat (behalve op de mooie verpakking).
  -dit wordt dus een vion2 gevoel........
  -sector heeft een duurzaamheidscommissie olv Aalt Dijkhuizen, die dus zijn werk ook niet doet, die wil alleen industrie......
  -koe in de wei wordt steeds minder, waar kan ik die gegevens vinden, en wie levert die gegevens, immers belangrijk te zien of ze kloppen......
  -wat denken boeren zelf in termijnen van 1 jaar 5 jaar of 10 jaar?
  -jullie houden de burgers en consumenten toch niet bewust in de maling?

 • Foxxy

  @ Ishtar,

  boeren denken in generaties!
  de volgende generatie zal evenals de vorige generatie nog meer koeien moeten melken, om een inkomen te behouden , gezien de stijgende kostprijs en de extra kosten voortvloeiend uit maatschappelijke /politieke en duurzaamheidseisen 

  niets nieuws 

 • alco1

  Foxxy. Het is de angst om geen inkomen in de toekomst te kunnen genereren.
  Daarbij gaat een boer met een versleten stal nooit nieuw bouwen voor hetzelfde aantal koeien. Daar zit geen uitdaging in.
  Trouwens. Ik hoor weleens mensen oreren over grote stallen, maar ze gaan zelf wel naar de grootste winkels als Ikea Jumbo e.d. 

 • veldzicht

  Zo lang er maar geen grondloze of bijna grondloze bedrijven komen voor duizenden koeien zoals in texas en Arizona zal het allemaal wel mee vallen.
  daar is in dit dicht bevolkte land zeker geen draagvlak en ruimte voor.

 • Koen Franken


  En op deze manier gaat de melkveehouderij  in dezelfde richting als al de andere sectoren , zorgen dat er altijd een overschot blijft van jouw product . Met als gevolg ' een ander gaat de prijs bepalen ' .

 • landboer


  Alco in#19 dat is heel goed te verklaren gewoon een kwestie van vraag en aanbod :in 2009 veel vraaguitval door wereldwijde crisis daardoor lage melkprijs vervolgens trok de vraag weer aan ,maar door het quotum kon het aanbod de vraag niet bijbenen ,gevolg :een torenhoge prijs in 2013. In 2014 anticipeerden veel boeren al op naderend afschaffen van het quotum ,waardoor er al druk op de prijs kwam die nu nog versterkt wordt door minder vraag uit China en de Russische boycot. Een torenhoge prijs is dus niet meer waarschijnlijk doordat het aanbod nu wel (onbeperkt) kan stijgen. Jij zegt dan dat we niet hebben kunnen profiteren van de vraag in ,13 omdat we niet meer mochten leveren maar volgens mij hebben wij daar dankzij het quotum volop van geprofiteerd.

 • alco1

  Omdat wij quotum hadden konden de vrije landen meer profiteren. Bij lage prijzen gingen zij krimpen en moesten wij eigenlijk wel door. We hadden immers veel geld  in productie rechten gestopt.
  Quotering kan alleen werken als alle producenten eronder vallen.
  Een band met meer lekkages, waarvan je er maar een paar lapt heeft ook geen enkele zin.

 • Fermer

  @alco, iedereen hoopt dat je gelijk hebt, maar @landboer merkt terrecht op dat het aanbod nu onbeperkt kan en zal stijgen, wat weer voorraden oplevert en dus een tekort bijna uitsluit. Nu moeten de meeste melkveehouders in de gehele EU wel door, vanwege het vele geld wat in andere productiefactoren is gestoken, zowel bij de boeren als bij de melkverwerkers, en zal dit dus een veel groter aanhoudend basisaanbod melk opleveren dan in het verleden waarin slechts Nl. doormoest vanwege hoge quotumlasten. 

 • alco1

  Het aanbod kon ook onbeperkt stijgen door de vrije landen, dat was nu het eikele punt. En de 'wereld' liet zien dat er door verlaagde prijzen, grote productie vermindering kwam en in die situatie is niets veranderd.
  Ik wil gewoon voor de normale boer ( welke grond heeft) de ideaalste sitatie scheppen, zonder kosten van melkquotum en in de nieuwe situatie voor mestafzet(verwerking).

 • abtje


  @Emmerei Zodra de Chineese economie weer verder aantrekt moet je eens kijken wat er dan gaat gebeuren. Als iedere Chinees maar een halve liter melk per dag extra gaat consumeren, dan kan niemand die vraag bijbenen. Zodra daar maar iets welvaart ontstaat explodeert de vraag.

 • Mozes

  Een halve liter per Chinees per week is ongeveer 30 miljard liter per jaar. Oftewel: bijna het derde van de gehele Europese productie. 

 • abtje


  Ja, Mozes, dan moet ook jij een tweede robot aanschaffen, en grond...hahaha.

 • Fermer

  Inderdaad, China heeft de toekomst van ons allen in haar handen. Echter, 10% groei zegt niks, volgens onze bestuurders groeit de economie in vele EU landen ook nog, maar wat krijgt Jan Modaal meer in z'n hand? En als je maar enkele yen's per week verdient, wat is een stijging van 10% dan nog? Daarnaast heb je ook nog de handel, de winkelprijzen zijn altijd en overal veel hoger dan de producentenprijzen. Welvaart in een land stijgt inderdaad door goedkoop voedsel, en veel besteedbaar inkomen voor het kopen van luxe-artikelen. Dit zal ook in China gebeuren. En dan heb je nog de lactose intollerantie hoe zit het daarmee in de Oosterse landen? Ik hoop ook op een betere toekomst voor ons boeren, maar het verleden heeft uitgewezen dat je beter kunt proberen om het geluk nu reeds te vinden en niet op de toekomst te rekenen.

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.