Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Franse rundveehouders eisen snel betere prijzen

Parijs – De Franse rundveehouders dreigen met nieuwe acties als de veeprijzen volgende week niet omhoog gaan. Volgens de veehoudersbond FNB vertoont de markt momenteel talrijke gebreken waar snel wat aan gedaan dient te worden.

Minister Stéphane le Foll van landbouw wil alle betrokkenen in de sector een maand de tijd geven om met oplossingen te komen, heeft hij na een crisisoverleg op zijn departement laten weten. De Fédération nationale bovine (FNB) vindt dat echter veel te lang. De bond wil met name dat het systeem voor het vaststellen van de veeprijzen op de schop gaat. Voorzitter Jean-Pierre Fleury: ''De prijzen worden gebaseerd op een aantal dieren dat lager ligt dan wat er werkelijk naar de slachterijen gaat. Bovendien tellen bepaalde speciale vleesrassen niet mee. Melkkoeien hebben een te zwaar aandeel in de index, waardoor die omlaag wordt getrokken.''

Volgens de bond komen rundveehouders in Frankrijk momenteel 60 cent per kilo tekort om rendabel te kunnen draaien. Dat komt vooral door de halsstarrige weigering van de supermarkten om de vleesprijzen te verhogen, denkt Fleury. Bovendien zetten die winkeliers de vleesbedrijven onder druk om vlees van mindere kwaliteit te leveren. De FNB wil daarnaast dat de overheid meer doet om de export van rundvlees te bevorderen. ''Als er niet snel wat gebeurt, dan zijn veel boeren die de laatste jaren fors hebben geïnvesteerd aan het eind van het jaar niet meer in staat om de rekeningen te betalen.''

Laatste reacties

 • Ferm

  Het lijkt erop dat het een hele hete zomer wordt in Frankrijk voor diverse sectoren in de landbouw. 

 • boeren

  We wachten af paysanne wij doen rustig door in Bretagne.
  Ik denk dat het niet alleen een hete zomer wordt in Frankrijk maar in heel EU voor alle landbouw sectoren.

 • koestal

  La vache qui ne rit pas rien

 • koestal

  Het wordt een zomer van de waarheid

 • el

  Lagere prijzen worden meestal veroorzaakt door een ruime  aanvoer!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.