Rundveehouderij

Nieuws 2394 x bekeken 4 reacties

Dijksma benadrukt belang duurzaamheid bij opening duurzame melkveestal

Kaatsheuvel - Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken benadrukt tijdens de opening van de Kwatrijnstal van de familie Sprangers in Kaatsheuvel het belang van duurzame ontwikkeling van de agrarische sector.

"Het kabinet heeft namelijk grote ambities voor een duurzame toekomst van de veehouderij. De Nederlandse landbouwsector staat internationaal hoog aangeschreven. We zijn de tweede exporteur van landbouwproducten ter wereld, nergens wordt per vierkante meter zoveel geproduceerd als hier en adel verplicht: behalve de productiefste willen we ook de duurzaamste zijn", aldus Dijksma. De Kwatrijnstal geeft koeien de mogelijkheid zelf te kiezen of ze binnen of buiten zijn. De dieren worden op stro gehouden en mest en gier worden gescheiden, waardoor er minder ammoniakuitstoot is.

Weidegang

Bij de opening van de stal benadrukte Dijksma dat ze veel waarde hecht aan koeien in de wei. "De koeien dreigden uit het Nederlandse landschap te verdwijnen. Daar wil ik iets aan doen. Het Nederlandse landschap, met de koe in de hoofdrol, is nog steeds geliefd. Maar weidegang past ook in een duurzame veehouderij. Als het niet te heet is, lopen koeien graag buiten. En koeien die het naar hun zin hebben, worden ouder en zijn gezonder", aldus Dijksma. Ze herhaalde haar doelstelling van weidegang voor 80 procent van de koeien over vijf jaar, in plaats van 70 procent in 2013. "Dat vraagt om een flinke extra inspanning van alle partijen. Daarom heb ik tot 2020 €1 miljoen beschikbaar gesteld om melkveehouders die willen overgaan op weidegang te helpen om bijvoorbeeld hun kennis te vergroten. Ook wil ik stimuleringsmaatregelen voor duurzame stallen voor deze boeren beter toegankelijk maken", zegt Dijksma.

Bekijk hier de fotoreportage die Boerderij heeft gemaakt in de nieuwe Kwatrijnstal.

Laatste reacties

 • abtje


  Weidegang als het niet te warm is. Een hoogproduktieve koe eet veel gras, dit moet worden verteert, produceert heel veel warmte die het dier kwijt moet.

  Optimale temp is dan net rond het vriespunt, dan groeit er verdomd weinig gras.

  Zet zo'n dier onder een geisoleerd dak en het scheelt enorm in dierwelzijn. Oftewel: binnenhouden.

 • veldzicht

  Bij die stal in kaatsheuvel zie ik anders geen sprietje gras alleen een boomkwekerij aan de achterkant en hoge bomen aan de voorkant.

 • landboer


  abtje ze willen ook geen hoogproductieve koeien.

 • abtje


  Landboer, dan willen ze geen duurzaamheid. prima, maar roep dat dan ook niet. Nu bouwen veel collega's duurzaam en dit wordt nooit betaald. Mogen ze met hun duurzame bedrijfsvoering het onderspit delven tegen de gangbare, en dus goedkoper producerende, collega.

Of registreer je om te kunnen reageren.