Rundveehouderij

Nieuws 4072 x bekeken 23 reactieslaatste update:1 feb 2016

DOC-bestuur houdt vast aan gekozen koers

Hoogeveen – Het bestuur van DOC Kaas gaat niet in op het verzoek van A-ware en een aantal leden om de stemming over het fusievoorstel uit te stellen en een alternatief voorstel uit te werken.

Morgen zijn de leden aan zet. 'Zij beslissen'.

DOC kondigde het fusievoorstel met DMK op 19 maart aan. Eerder werd ook gesproken met andere partijen als A-ware en Hochwald. Op basis van die gesprekken en de selectiecriteria is besloten tot een fusievoorstel met het Duitse DMK. Belangrijk is volgens DOC dat DMK een internationaal zuivelconcern is met een breed assortiment aan zuivelproducten dat leidt tot risicospreiding. Daarbij is DMK groot en sterk in kaas waardoor DOC kansen ziet om de uitvoering van haar strategie te versnellen.

Het besluit om met een voorstel tot fusie met DMK te komen, is genomen tijdens overleg tussen raad van commissarissen, directie en ledenraad. Daarna is het plan voorgelegd aan de leden van DOC Kaas. Tijdens negentien ledenbijeenkomsten zijn de achtergronden en consequentie van het fusievoorstel met de leden besproken. Daar zouden ook vragen over eventuele alternatieven zijn beantwoord. Eind april is tijdens de laatste ronde bijeenkomsten aan de leden gevraagd of ze voldoende zijn geïnformeerd om tot een afgewogen beslissing te kunnen komen. Dat bleek volgens DOC het geval. "Het woord is nu aan onze leden."

 

Lees alles over de fusieplannen van DOC Kaas en DMK in het dossier

Laatste reacties

 • Geert Koster


  geert hier zie je maar weer leden hebben geen inspraak het bestuur maakt de dienst uit

   

 • S.B. Wullink

  Mijne heren,
  Nu deze fusie hoogstwaarschijnlijk tot stand zal komen wil ik voorstellen om dit verlopig voor 5jaar vast te stellen na 5jaar eventuele definitief

 • joep46

  Prima zoals bestuur en leden reageren op de pogingen van A-ware hun beleid te doorkruisen. Duidelijk dat de A-ware kat in het nauw zit en rare maar ook nog zeer onfatsoenlijke sprongen maakt. DOC boeren laten zich niet belazeren met mooie handelspraatjes en loze beloften van een in de aard handelsbedrijf dat groot is geworden van geld wat boeren toekwam !!

 • tuier

  Wij hebben de laatste weken al veel verhalen van deze en gene voorbij zien komen. Een ieder heeft zijn zegje kunnen doen. Ik wil de leden morgen heel veel wijsheid toe wensen als ze in Zwolle zijn en moeten gaan stemmen. Ik wil nog een ding kwijt door te zeggen :'Er is meer tussen hemel en aarde dan DMK '.

 • mts.teutelink1

  Helemaal mee eens tuier. Joep46 is wel een heel actieve forumvolger, vast inghehuurd door het bestuur.

 • poldes


  tuier probeert er nog een wig tussen te slaan.

 • joep46

  mts teutelink 1 moet ik teleurstellen. Gezond verstand gebruiken, leren van het verleden en onderbuikgevoelens afwijzen  zijn kenmerken van onafhankelijke denkers. Die hebben een kenmerk wat ook goed koopmanschap eigen is namelijk 
  eerlijk handelen en niet trachten de boel te belazeren tot meerdere eer en glorie (lees: winst) van de koopman.Dat coöperatie boeren meer oplevert is mts teutelink 1 kennelijk ontgaan maar de tijd zal hen hopelijk zegenen met voorstschrijdend inzicht. Tot slot: Aan de wijsheid van de DOC boeren hoef je niet te twijfelen !! 

 • astronout

  Alle voordelen die DOC naar voren brengt bij de fusie met DMK heeft Hochwald ook alleen dan met 2 ct meer melkgeld.Leden denk goed na het gaat om tienduizenden euros op jaarbasis .Twee slechtbetaalde coop zal nooit een goed betalende coop worden.

 • joep46

  Astronout kent toch het spreekwoord 'veel beloven en weinig geven doet  gekken in vreugde leven'. Nou ik kan je verzekeren dat DOC boeren niet gek zijn !
  Ook uw wanhopige poging ( al dan niet in opdracht ) een voor twaalf ook maar enige twijfel te zaaien is dan kansloos.

 • mts.teutelink1


  klopt Joep, daarom ga ik morgen wel stemmen, want ook ik hoor bij die 'wijze boeren' zoals jij omschrijft. Zoals Joep leert uit het verleden, is hij blijkbaar de stemming van 4 jr geleden vergeten. Ik wens je desondanks veel succes morgen, en hopelijk baal je morgen als een stekker met de uitslag.

 • BLENKE

  DOC JARENLANG EEN LAGERE MELKPRIJS DAN FRIESLAND CAMPINA ,DMK EEN NOG LAGERE PRIJS EN NU ZAL DE GROTE OMMEKEER KOMEN GELOOF ER NI IN WE GAAN MET DE PRIJS VAN DE DUITSERS MEE.DOC STRAKS NIKS MEER TE VERTELLEN MAAR LUISTEREN NAAR DE DMK

 • Mozes

  @joep46 #9, jij slaat de spijker op de kop met de opmerking: veel beloven en weinig geven doet de gek in vreugde leven. Ieder weldenkend mens begrijpt dat voor een samenwerking met A-ware nooit een tweederde meerderheid zal komen. Dat weten ze bij A-ware ook wel. Ze kunnen dus alles beloven want ze hoeven het nooit te geven. 
  Het enigste doel van A-ware is het frustreren van de fusie met DMK in de wetenschap dat voor andere samenwerkingen nooit een tweederde meerderheid zal komen. Het resultaat zal zijn dat DOC in zijn huidige uitzichtloze situatie blijft zitten. En dát is het belang van A-ware. 

 • hansvanbergen


  Probleem is Mozes dat alle verhalen die jij verteld hebt over A ware allemaal niet waar zijn> Zo zou  Aware half leeg staan. Ze zouden in paniek zijn. Ze zouden veel te weinig melk hebben. De kaasfabriek zou niet lopen. Niets maar dan ook niets is waar gebleken. De kaasfabriek van Aware loopt als een naaimachine. De fabriek is vol. Er is ruim voldoende melk. Er is zelfs een wachtlijst.  Jammer dat jullie het zo hebben geprobert te spelen. En dan de verhalen als zou iedereen afhankleijk van elkaar zijn. Zolang Anker in de quote 500 staat een geld heeft kan hij kaas kopen van wie hij maar wil. En de doc kan kaas verkopen aan iedereen op de hele planeet.   Een zwaktebod dat afgekraak. . Goed nieuws over DMK ondertussen hebben we niet gehoord.  Het ontbreekt de reageerders hier volledig over kennis over dmk.

 • Mozes

  De kaasfabriek van A-ware loopt inderdaad als een <em>naaimachine</em> zoals je zegt @Hans van Bergen: boeren worden volop genaaid. 
  Ik heb nooit gezegd dat de fabriek van A-ware half leeg staat of niet zou lopen of dat ze niet voldoende melk zouden hebben.
  Wat ik wél gezegd heb is dat ze in paniek zijn (dat kan iedereen toch met eigen ogen zien) en dat ze niet voldoende kaas hebben voor hun marktafzet. Hun marktafzet is een factor groter dan hun eigen productie, ook als hun eigen fabriek op volle capaciteit draait. Daarom zijn ze afhankelijk van de kaas van anderen. FC heeft hun niet meer nodig, daar zijn eruit gezet. Ze hebben naast hun eigen kaas alleen nog de kaas van DeltaMilk en DOC. Als DOC gaat fuseren met DMK hebben ze daar A-ware ook niet meer nodig. En dát is nu het probleem van A-ware dat zij met alle middelen willen voorkomen. Ze hebben de laatste week zelfs het fatsoen overboord gezet om dit tegen te houden. 

 • Jaap39

  Zolang anker in de quote 500 staat , is het geld in ieder geval niet onder de leveranciers van aware.....

 • geen boer

  LOL @ 'veel beloven en weinig geven doet gekken in vreugde leven'.
  Hoe toepasselijk!

 • ohzo

  Er is ook een wachtlijst voor ziekenhuizen, dokters, pensioenen, ww-uitkeringen. Dus ' er is zelfs een wachtlijst' is een onzin van onwaarschijnlijke omvang. Dat Anker in de 'quote' staat heeft een reden. 
  In ieder geval succes daar vandaag!

 • hansvanbergen


  Als aware kaas nodig heeft koopt ze die van wie men maar wil. Van doc of van fc.  Desnoods sturen ze een stroman/tussenhandelaar. Die Anker staat niet in de kwoot 500 door in paniek te raken. Als de fusie met dmk door zou gaan dan komen er een hoop vrije boeren. Als Aware wil bouwen ze zo nog een fabriek en daar hebben ze in no time voldoende melk voor. Mozes. 100%. Er zijn al zoveel boeren bij de doc weggelopen. En wie heeft daare spijt van? Niemand.

  Hoeveel geld een particuliere ondernemer verdiend doet niet terzake. Als je 2200mensen in dienst hebt en je verdiend 100 euro per werknemer per jaar heb je al 2.2 miljoen euro per jaar op je bankrekening. Die je dat 25 jaar sta je in de kwoot 500. Maakt ook niks uit. Het gaat erom hoeveel melkgeld je beurt. En ten opzichte van anderen. Awere betaald een goede melkprijs. Doc en dmk niet. Daar gaat het om.

 • hansvanbergen


  1000 euro per werknemer per jaar

 • ohzo

  Als A-ware 125 jaar bestaat is dat zeker niet alleen Jan Anker zijn verdienste. Of hij moet de kerstman zijn. Integendeel, kan ik zeggen.
  A-ware heeft het slim gedaan: geen eigen melkprijs, maar DOC +1. Dit is natuurlijk een komplete non-sense en gemaakt om 2-spalt tussen de veehouders van DOC te drijven. Moet je met dat soort volk zaken doen? Ik nooit weer!
  Nogmaals, ik wens DOC veel wijsheid vandaag.

 • geen boer

  de huidige leveranciers van Aware zitten in mijn optiek goed wanneer DOC/DMK de leveranties afbouwt. Zo komt Aware in de knel en hebben de melk steeds harder nodig voor hun eigen fabriek.
  Want 2200 werknemers is mooi wanneer je 100 euro per kop verdient, maar wanneer je 300 euro per kop verliest door onderbezetting en wegvallende klanten, dan is het opeens een gi-gan-tisch blok aan je been. Dan beter een paar cent meer voor je melk betalen!
  Dus Aware leveranciers: u heeft alle belang bij deze fusie!

 • joep46

  Het laatste woord is gelukkig aan de DOC leden en niet aan A-ware. Sympathie voor dit soort luizen in de pels is nog nooit vertoond en zal ook nu niet aan de orde zijn. Boeren zijn niet gebaat bij parasieten ( welke dan ook ) !!
  Voor de DOC leden breekt na vandaag een betere tijd aan en rust in de tent zodat ze zich weer volop kunnen inzetten voor hun eigen bedrijf ( en het verlengde daarvan ) voor een zonnige toekomst.
  De door A-ware ingehuurde azijnpissers kunnen na vandaag hun frustratie beter richten op A-ware zelf . De hardwerkende Bakker Bart franchisers hebben ervaren hoe ze door parasieten zijn uitgezogen dus DOC boeren tuin er niet in en blijf baas in eigen huis.

 • ohzo

  Inderdaad Joep.. En even in Roemenie kijken hoe de A-ware eigenaar met het personeel omgaat en milieu. Weet je genoeg over de mentaliteit..

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.