Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

Crisis in Franse rundveesector

Parijs – De Franse minister voor landbouw Stéphane le Foll heeft spoedoverleg gevoerd met de Fédération nationale bovine (FNB), de bond van rundveehouders, over de crisis in de sector vanwege de lage veeprijzen.

''De opbrengsten zijn niet voldoende om de bedrijven op een rendabele manier te voeren,'' verwoordt voorzitter Jean-Pierre Fleury van de FNB.

''De situatie is op dit moment onwerkelijk. De fokkers zitten in een noodsituatie, ofwel de hele keten reageert met een nieuwe dynamiek ofwel we gaan ten onder,'' stelt Fleury. Le Foll heeft hem daarop toegezegd de agrarische dienst FranceAgriMer te vragen om de prijsvorming binnen de keten te onderzoeken. ''We willen de beslispunten verbeteren en vaststellen wie waar binnen de keten de verantwoordelijkheid draagt voor die besluiten.'' Ook vraagt hij de dienst voor de sociale uitkeringen of er mogelijk wat te doen is op het gebied van de sociale lasten voor veehouders. Ten slotte vraagt hij, zoals gebruikelijk, de banken om soepel te zijn als veehouders in financiële problemen komen. De minister moest de bond echter tegelijk meedelen 'geen wondermiddel' te hebben om de crisis op korte termijn te bezweren.

Laatste reacties

 • tikka


  grond van 2000 tot 8000 per ha, toeslagrechten, stro in overvloed en toch redden ze het niet. Als de boeren het daar niet redden, waar dan wel?

 • John*

  breng de nederlandse mentaliteit en infrastructuur naar frankrijk en binnen no time zullen daar de grondprijzen ook dezelfde niveaus halen als hier.

  grondprijs kan je koppelen aan productiviteit per hectare. die is nederland torenhoog wat ook de grondprijzen verklaart.

 • pinkeltje


  Voor de zoveelste keer: grondprijs wordt niet zozeer bepaald door wat de exploitatie van een landbouwbedrijf op kan leveren maar door alternatieve bestemmingen. Dat het in Frankrijk even niet zo best is voor een aantal veehouders dat zou zomaar kunnen, maar het is ook wel typisch gemekker uit Frankrijk van een sector die meent - en dat ook een beetje gewend is - dat de overheid maar moet zorgen dat de boel zo is geregeld dat de continuiteit van het boerenbedrijf gegarandeerd is. De waarheid zal ergens in het midden liggen.

 • LUCTOR


  @John Wat is er mis met de franse mentaliteit? Jouw kritiek is ongefundeerd dit gaat hoofdzakelijk om de vleeskoeien houderij. Is hier in NL ook zo of je moet vriendjes zijn met een groupering die met belasting geld grond heeft op gekocht en er zgn natuurgrond van heeft gemaakt en de boer als beheerder aansteld.

 • patrick007

  @ tikka , volledig met je eens, hier in West-Vlaanderen worden duchtig stallen voor vleesvee bijgebouwd, om van melkvee en varkens nog maar te zwijgen .... , blijkbaar allemaal verlieslatend, ik begrijp er nieveel meer van , zelf ook landbouwer ....

 • gjcamps


 • koestal

  De strijd speelt zich eigenlijk af tussen supermarkten en de zuivelfabrieken om de prijs,een boer heeft niks te vertellen,mag alleen maar melk leveren!

 • koestal

  Kunnen ze daar niet meer Nederlandse mest gebruiken,kunnen misschien wel geld toe krijgen

 • Elevage

  koestal, dat is dus hetzelfde als in Nederland

 • biouge


  we hebben hier in frankrijk een ander sociaal systeem als bij jullie, 44 % van je winst gaat naar je 'ziekenfonds, pensioen etc' en dat ben je verplicht te betalen, nu kun je je resultaat verminderen door te investeren  waardoor je minder sociale lasten betaald maar daarna moet je je leningen wel kunnen terugbetalen ( 5 tot 7 jaar op materiaal, 12 tot 15 jaar op gebouwen en 10 tot 20 jaar op grond)  dus tikka je moet wel vergelijken wat er te vergelijken valt

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.