RundveeNieuws

Crisis in Franse rundveesector

Parijs – De Franse minister voor landbouw Stéphane le Foll heeft spoedoverleg gevoerd met de Fédération nationale bovine (FNB), de bond van rundveehouders, over de crisis in de sector vanwege de lage veeprijzen.

”De opbrengsten zijn niet voldoende om de bedrijven op een rendabele manier te voeren,” verwoordt voorzitter Jean-Pierre Fleury van de FNB.

”De situatie is op dit moment onwerkelijk. De fokkers zitten in een noodsituatie, ofwel de hele keten reageert met een nieuwe dynamiek ofwel we gaan ten onder,” stelt Fleury. Le Foll heeft hem daarop toegezegd de agrarische dienst FranceAgriMer te vragen om de prijsvorming binnen de keten te onderzoeken. ”We willen de beslispunten verbeteren en vaststellen wie waar binnen de keten de verantwoordelijkheid draagt voor die besluiten.” Ook vraagt hij de dienst voor de sociale uitkeringen of er mogelijk wat te doen is op het gebied van de sociale lasten voor veehouders. Ten slotte vraagt hij, zoals gebruikelijk, de banken om soepel te zijn als veehouders in financiële problemen komen. De minister moest de bond echter tegelijk meedelen ‘geen wondermiddel’ te hebben om de crisis op korte termijn te bezweren.

Beheer
WP Admin