Rundveehouderij

Nieuws 4875 x bekeken 4 reacties

Aantal koeien Zuidereiland bijna verdubbeld

Wellington – Het aantal melkkoeien op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is in de periode van 2005 tot 2014 bijna verdubbeld naar 2,7 miljoen dieren. Dat meldt het Nieuw-Zeelandse bureau voor de statistiek.

Het totaal  aantal melkkoeien in Nieuw-Zeeland zit in de lift en nam afgelopen jaar toe met 3 procent tot net onder de 6,7 miljoen dieren. Op het Noordereiland kwamen er 67.000 melkkoeien (2 procent) bij terwijl er op het Zuidereiland sprake was van een toename met 148.000 (6 procent). Regio's met de grootste toename waren Southland (plus 85.000), Waikato (plus 77.000) en Manawatu-Wanganui (plus 33.000). Het aantal melkkoeien op het Zuidereiland stijgt sinds 2005 en is nu goed voor 40 procent van de nationale melkveestapel. In 2005 was dit nog 27 procent.

Hoewel het aantal koeien flink is gestegen, laat de schapenstapel een daling zien. In 2014 daalde het aantal schapen tot onder de 30 miljoen. Na 1943 is dit volgens het Nieuw-Zeelandse bureau voor de statistiek niet meer voorgekomen.

Nieuw-Zeeland telt met 29,8 miljoen schapen nog steeds meer schapen dan mensen, maar de daling is fors. Op het Noordereiland daalde het aantal schapen met 596.000 (4 procent) en op het Zuidereiland met 387.000 (2 procent). De schapen zijn redelijk gelijk over Nieuw-Zeeland verdeeld. Op het Noordereiland lopen 14,4 miljoen schapen en op het Zuidereiland 15,4 miljoen schapen. China en het Verenigd Koninkrijk zijn met respectievelijk 94.000 en 60.000 ton vlees Nieuw-Zeelands  belangrijkste exportmarkten voor lamsvlees.

Laatste reacties

 • geen boer

  eind tachtiger jaren 3 maand gemolken, destijds was er op het zuidereiland niks aan melkveehouderij, en op een noordereiland waren alle boeren zo arm als Job.
  Het is sterk de vraag of de goede omstandigheden van de afgelopen 5 jaar ooit terug komen aldaar. Zonder thuismarkt en erg afgelegen blijven ze speelbal van de wereldmarkt.

 • boonzaaijer

  Het zou interessant zijn om te weten hoe groot het aandeel van de uitbreiding daarvan op rekening van de Chinezen staat. 

 • koestal

  Hoe is het met de droogte ? Nu heel veel koeien en ook nog   droogte

 • m.en.mh.miedema

  Het is ook wel interesant om te weten wat dat voor een gevolgen voor het milieu heeft gehad. Ik bedoel, hier in NL probeert men nu alles uit de politieke trukendoos te toveren om er maar voor te zorgen dat er sinds het afschaffen van de quotering er geen koeien bij komen. Alles onder het mom van milieuvervuiling, in Nieuw Zeeland moet het dan toch wel zo ongeveer onleefbaar zijn geworden. Of is dat (als gebruikelijk) weer politieke bla bla. om maar geen aandacht  en maatregelen te nemen tegen de echte milieuproblemen(overbevolking/verkeer/vliegvakanties/luxeconsumentenelectronica/oude stortplaatsen in het grondwater/afvalwater uit de olieindustrie in de bodem pompen, ga zo maar door) 

Of registreer je om te kunnen reageren.