Rundveehouderij

Nieuws 3929 x bekeken 11 reactieslaatste update:1 feb 2016

A-ware: fusievoordeel DOC-DMK ligt bij Duitsers

Almere - Bij een bedrijfsfusie tussen DMK en DOC Kaas gaat de eerste er met de winst vandoor, de tweede bloedt ervoor. Dit meent Robert van Ballegooijen, directeur van de retail-activiteiten van A-ware.

"Bij een fusie krijgen de DMK-leden krijgen straks 85 cent van iedere euro die met Nederlandse kaas in het buitenland wordt verdiend, terwijl de leden van DOC een Duitse melkprijs ontvangen, die zo maar 5 cent kan achterlopen bij de Nederlandse."

Hiermee reageert Van Ballegooijen naar eigen zeggen ook op de kritiek van DMK-directeur Josef Schwaiger dat de sommen die A-ware maakt onnauwkeurig zijn. Ook verwerpt hij de stelling dat A-ware met een rap in elkaar gezet paniekaanbod komt. "Van paniek is bij ons geen sprake. Toen DMK en DOC Kaas met de fusieplannen naar buiten kwamen, waren wij verrast dat ze dit nu alweer proberen. Wij begrijpen de haast met een fusie met DMK niet. Schwaiger heeft gelijk dat ons alternatief op hoofdlijnen is uitgewerkt. Als de leden van DOC Kaas willen, dan kunnen DOC en A-ware samen binnen twee tot drie maanden een volledig uitgewerkt plan presenteren waarin harde garanties staan."

Bij alle kritiek van de CEO van DMK laat die volgens Van Ballegooijen één zaak zeker on-weersproken: Dat bij een Nederlandse oplossing meer geld wordt verdiend aan BGA-kaas (beschermde geografische aanduiding) dan bij een fusie met DMK. En dan de dreigende malaise in de Duitse zuivelindustrie. De nieuwe prijzen voor langhoudbare melk zijn dramatisch voor de industrie. "Ik ben bang dat dit nog maar het begin is."

Van Ballegooijen is het eens met Schwaiger dat er goede kansen zijn voor Nederlandse kaas, maar dan moet het product wel goed worden uitgevent.

Laatste reacties

 • poldes


  A ware kan misschien wel na de fusie van:DMK/DOC deze gehele duits/Nederlandse toko overnemen. Dit levert A Ware volgens van Ballegooien veel voordeel op.immers zij zouden de melk voor een stuiver te goedkoop bij de boeren ophalen. ik zou zeggen biedt er flink overheen A ware en U hebt recht van spreken.

 • daan1908


  Wat  gaat  dit  gierend  uit  de  klauwen  lopen .

 • Mozes

  De paniek is bij A-ware blijkbaar groot. Ze zijn ook al bezig bij de DOC boeren wantrouwen te kweken tegen het eigen bestuur. Hoe diep kun je zinken? 

 • ohzo

  Vanwaar die grote weerstand bij A-ware? Als ze interesse hebben in DOC laat ze dan met een bod komen. Geen interesse..? Bemoei je er niet mee dan.

 • botervloot

  mozes wantrouwen onder de leden van doc is er al 5/6 jaar is die word alleen maar groter met het achter bakse gedoe laat de directie doc nou een keer openkaart spelen wat er allen maal fout gaat binnen doc .vertel de leden toch geoon dat er gesprekken geweest zijn met hochwald en a-ware en ook al 3 jaar geleden en waarom het melktransport naar 1 transporteur moest en de beste kaas makers er worden uit geschopt 5 /6 jaar geleden maar alles moet in de doof pot blijfen .ik heb jaren met veel plezier aan  DOC  de melk gelevert maar de laatste 5 jaar ging het steeds meer tegen staan en ik heb er echt geen spijt van dat ik vertrokken ben,deze directie van  doc heeft geen slagkracht.leden ik wens jullie donderdag veel succes en in de toekomst

 • Jaap39

  Maar dat u dan vertrokken bent botervloot moet u toch een goed gevoel geven? Waarom dan toch zo heftig ageren richting doc? Toch een kater gevoel van uw keuze naar Heerenveen te gaan?
  Toch het gevoel bij de neus te zijn genomen met de doc +1 prijs van aware? 

 • rmw

  Dat is geen paniek Mozes, maar de wetenschap dat DMK je straks in het buitenland voor de voeten gaat lopen met Nederlandse kaas... Dat zullen ze bij FC evenmin fijn vinden..., stunters als DMK verprutsen straks de meerwaarde van Nederlandse zuivel! Daar gaat je prestatieprijs... Je lekker in de nek laten pissen door DMK, dat zit er aan te komen... Met Duitse veehouders als lachende derde(€€) Wel heel collegiaal...

 • uitgelogd

  Boerderij 2011:Een grote afnemer van Duitse foliekaas is bijvoorbeeld Albert Heijn. Dit koopt de laatste jaren grote volumes in bij het Noord-Duitse DMK. ........Geen wonder dus dat ze bij A-ware zenuwachtig zijn, ze hebben Appie Happie nu wel als klant maar met supermarkten is niets zeker.

 • poldes


  rmh,

  wat zijn de nzo leden toch heilige boontjes;en daarom kan DMK een lagere boerderijmelprijs uitbetalen?..je geloofd je eigen toch zeker niet.

 • joep46

  Laatste wanhoopspoging van Van Ballegooyen c.s. om verstoring van hun A-ware scenario ( slijmen  bij boeren om  ze vervolgens uit te melken) door het samengaan van DOC en DMK overeind proberen te houden. Reacties als deze bewijzen dat geloofwaardigheid het aflegt tegen onbetrouwbaarheid. Anders dan in het verleden zullen DOC boeren zich niet laten strikken met 'lulverhalen'.

 • joep46

  botervloot# jammer voor je dat er geen weg terug zal blijken te zijn. Ik wens je dan ook veel geluk met je huidige afnemer maar verwerk de frustratie nou eens manmoedig i.p.v. af te reageren met inhoudsloos gezever op je voormalige afnemer.Die mag blij zijn dat hij van jou verlost is. 

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.