CEO Jan Anker (A-Ware) RundveeNieuws

A-ware biedt DOC Kaas alternatief voor DMK

Almere – Royal A-ware Food Group biedt DOC Kaas een strategische samenwerking aan als alternatief voor samengaan met het Duitse DMK. Het stelt daarbij ook een ‘structureel hogere melkprijs’ in het vooruitzicht.

DOC Kaas wil niet inhoudelijk reageren op het voorstel, omdat het niet meer zegt te weten dan het bericht dat anderen ook hebben gezien. Dit meldt het in een verklaring aan de pers.

Informatiebijeenkomsten

CEO Jan Anker van A-ware nodigt naast de leden nadrukkelijk ook bestuur en directie uit voor de volgende week te beleggen informatiebijeenkomsten. Die vinden plaats op 12 en 13 mei in Nuland, Meppen en Zwolle. Dat is een week voor de aangekondigde stemming  van DOC Kaas in Zwolle (op 21 mei).

Synergievoordelen

A-ware is niet op uit overname van, maar een langdurige, structurele samenwerking met DOC Kaas, dat als coöperatie volledig onafhankelijk kan blijven. Anker ziet veel synergievoordelen van samenwerking met DOC Kaas en verwacht, mede met het oog op het sterke, wereldwijde verkoopnetwerk voor kaas en de goede ingangen bij de retail, een blijvend hogere melkprijs te kunnen betalen. A-ware’s partner Fonterra steunt het aanbod richting DOC Kaas.

[([002_254_rb-image-1758088.jpeg]:inzetgroot)]

 

Geen dubbele agenda

Zo lang het aanbod aan DOC Kaas loopt, zal A-ware geen nieuwe gesprekken meer aangaan met DOC-leden die willen overstappen. Van nieuwe belangstellende worden alleen de gegevens genoteerd. “Daarin kan DOC op ons vertrouwen,” zegt A-ware. “We hanteren geen dubbele agenda.” Al lopende gesprekken niet afgebroken.

Verbazing

Voorzitter Arjan Schimmel spreekt zijn verbazing uit over de wijze waarop A-ware optreedt. “Het is niet wat wij gewend zijn in de zuivel, in ieder geval niet in Nederland. Maar ook vier jaar geleden zagen we op de valreep nog allerlei voorstellen.” Of er leden van het bestuur of directie af zullen komen op de informatiebijeenkomsten van A-ware zegt hij niet te weten. Een extra advies aan de leden wil hij ook niet geven. DOC Kaas geeft aan dat wordt vastgehouden aan de ingezette koers van fusie met DMK en dat de leden daarover kunnen stemmen.

Strategische samenwerking

A-ware geeft aan dat het mede met het aanbod aan DOC Kaas is gekomen omdat het daar door meerdere partijen toe is aangespoord. Synergievoordelen zegt A-ware te zien op meerdere fronten; te weten de kaasproductie, logistiek en verbreding van het assortiment. Voor de strategische samenwerking die A-ware belooft, wil het ook nader te bepalen garanties bieden. Jan Anker stelt daarbij dat A-ware als familiebedrijf net zo veel belang heeft bij duurzaam samenwerken als coöperatie DOC Kaas.

Discussier mee over dit onderwerp!

Beheer
WP Admin