Rundveehouderij

Nieuws 52 reactieslaatste update:1 feb 2016

A-ware biedt DOC Kaas alternatief voor DMK

Almere - Royal A-ware Food Group biedt DOC Kaas een strategische samenwerking aan als alternatief voor samengaan met het Duitse DMK. Het stelt daarbij ook een 'structureel hogere melkprijs' in het vooruitzicht.

DOC Kaas wil niet inhoudelijk reageren op het voorstel, omdat het niet meer zegt te weten dan het bericht dat anderen ook hebben gezien. Dit meldt het in een verklaring aan de pers.

Informatiebijeenkomsten
CEO Jan Anker van A-ware nodigt naast de leden nadrukkelijk ook bestuur en directie uit voor de volgende week te beleggen informatiebijeenkomsten. Die vinden plaats op 12 en 13 mei in Nuland, Meppen en Zwolle. Dat is een week voor de aangekondigde stemming  van DOC Kaas in Zwolle (op 21 mei).

Synergievoordelen
A-ware is niet op uit overname van, maar een langdurige, structurele samenwerking met DOC Kaas, dat als coöperatie volledig onafhankelijk kan blijven. Anker ziet veel synergievoordelen van samenwerking met DOC Kaas en verwacht, mede met het oog op het sterke, wereldwijde verkoopnetwerk voor kaas en de goede ingangen bij de retail, een blijvend hogere melkprijs te kunnen betalen. A-ware's partner Fonterra steunt het aanbod richting DOC Kaas.

 

Geen dubbele agenda
Zo lang het aanbod aan DOC Kaas loopt, zal A-ware geen nieuwe gesprekken meer aangaan met DOC-leden die willen overstappen. Van nieuwe belangstellende worden alleen de gegevens genoteerd. "Daarin kan DOC op ons vertrouwen," zegt A-ware. "We hanteren geen dubbele agenda." Al lopende gesprekken niet afgebroken.

Verbazing
Voorzitter Arjan Schimmel spreekt zijn verbazing uit over de wijze waarop A-ware optreedt. "Het is niet wat wij gewend zijn in de zuivel, in ieder geval niet in Nederland. Maar ook vier jaar geleden zagen we op de valreep nog allerlei voorstellen." Of er leden van het bestuur of directie af zullen komen op de informatiebijeenkomsten van A-ware zegt hij niet te weten. Een extra advies aan de leden wil hij ook niet geven. DOC Kaas geeft aan dat wordt vastgehouden aan de ingezette koers van fusie met DMK en dat de leden daarover kunnen stemmen.

Strategische samenwerking
A-ware geeft aan dat het mede met het aanbod aan DOC Kaas is gekomen omdat het daar door meerdere partijen toe is aangespoord. Synergievoordelen zegt A-ware te zien op meerdere fronten; te weten de kaasproductie, logistiek en verbreding van het assortiment. Voor de strategische samenwerking die A-ware belooft, wil het ook nader te bepalen garanties bieden. Jan Anker stelt daarbij dat A-ware als familiebedrijf net zo veel belang heeft bij duurzaam samenwerken als coöperatie DOC Kaas.

Discussier mee over dit onderwerp!

Laatste reacties

 • tinus888

  misschien kunnen ze wel met  elkaar meerijden op 12 en 13 mei

 • Mozes

  Als samenwerking tussen A-ware en DOC zoveel voordeel oplevert waarom zijn ze dan niet eerder met dit voorstel gekomen? Ze komen pas wanneer de fusie met DMK in ver gevorderd stadium is. En dan niet eens gericht aan het bestuur maar via de pers gericht op de leden! 
  De gang van zaken wekt bij mij de indruk dat zowel A-ware als DeltaMilk vrezen dat DMK/DOC een sterke positie op de kaasmarkt kan innemen en daarmee een geduchte concurrent kan worden. 

  Opnieuw ontstaat bij mij het vermoeden dat A-ware en DeltaMilk slechts de bedoeling hebben de fusie tussen DOC en DMK te frustreren. Zodra deze fusie van de baan is laten beide partijen niets meer van zich horen en laten ze DOC creperen. 

 • abtje


  Mozes, bij mij rijst dan eerder het vermoeden of bestuur/directie DOC voor leden belang gaan of eigenbelang. Want wat kan het nu voor kwaad om ook andere voorstellen aan de leden voor te leggen. Nu beslist het bestuur dat de Duitsers het beste zijn zonder de andere voorstellen ook maar in overweging te nemen.

  Je kunt je huid maar een keer verkopen, doe het dan zo goed mogelijk en niet zo makkelijk mogelijk.

 • uitgelogd

  Jan Anker wil geen fusie maar zo goedkoop mogelijk kaas inkopen, het maakt hem niet uit het uit Nederland of Timboektoe komt. 

 • Mozes

  @abtje, je gaat voorbij aan de kern van mijn reactie. Het gaat er niet om dat er geen alternatief onderzocht mag worden maar dat het zogenaamde alternatief helemaal geen alternatief is. De manier waarop dat zogenaamde alternatief naar buiten wordt gebracht is duidelijk bedoelt om de DOC boeren te manipuleren. Als de DOC leden de fusie met DMK hebben weggestemd wat blijft er dan nog over van het 'alternatief' van A-ware? 

 • abtje


  Mozes, dat mogen de DOCers bepalen. het is hun geld en toekomst. Wat ik uit de berichtgeving van Boerderij opmaak, krijg ik het idee dat die fusie er doorheen gedramt word ZONDER de alternatieven te bekijken. En dat zou zonde zijn. Wat en hoe die alternatieven zijn, ook dat is aan de leden van DOC.

 • jong agrariër

  Ik zou A ware niet eens een alternatief durven noemen. Volgens mij hebben ze een kaasfabriek die nog maar amper draait. Ik wil als veehouder het lesgeld van zo'n onderneming niet betalen. Daarbij heb ik geen geloof in een bedrijf dat eerst DOC plus een cent beloofd en na het eerstbetaalde melkgeld doodleuk met de mededeling  komt een zelfstandige melkprijs uit te gaan betalen. Goed voor de boer of goed voor de CEO?

 • anker

  SChimmel en Anker zijn nagenoeg buren,dus beter een goede buur dan een vere vriend.komt goed

 • geen boer

  zonder verdere kennis van de materie te hebben, lijkt me dit een vreemde gang van zaken. Alsof die 'vele synergievoordelen'  opeens zomaar uit de lucht komen vallen. Nee, wanneer Aware echt een houtsnijdend voorstel aan DOC wilden maken hadden ze altijd al een voorstel aan het bestuur kunnen doen.
  Dit riekt naar paniekvoetbal om de fusie te voorkomen. Vandaar gericht aan de leden, en niet aan het bestuur van DOC.

 • koestal

  Aware communiceert via de media,dus kun je die niet helemaal serieus nemen

 • dayo

  @koestal niet helemaal OF helemaal niet

 • joep46

  A-ware heeft een molensteen van een nieuwe onderbezette fabriek om zijn nek en heeft maar een doel namelijk op alle manieren ( ook ongeoorloofd) voorkomen dat 2/3 van de DOC leden voor de fusie met DMK gaat stemmen. Dat is immers een geduchte tegenstander waar de vlotte jongens van A-ware met een overmaat aan branie en babbels namelijk niet tegen zijn opgewassen.Een op termijn betere melkprijs voor de boeren is de grootste bedreiging en wordt NU dan ook ( terecht) als zeer bedreigend ervaren. Hun doel is immers geen betere melkprijs ( want dat zijn voor hun grondstofkosten) maar maximaal winst behalen hetwelk met alleen (bulk)kaas in hun portefeuille en momenteel een onderbezette fabriek in het gedrang komt. Vanwege deze onderbezette fabriek met slecht renderende bulkkaas  zal A-ware zal dan ook alles uit de kast halen om DOC te dwarsbomen want van elders melk betrekken is duurder dan jatten bij de buren .Dus nu alles inzetten om twijfel te zaaien bij de DOC boeren en te voorkomen dat die 2/3 meerderheid bij DOC ( nodig voor de fusie) er komt. Dus : DOC boeren laat je niet van de wijs brengen en loop niet in de fuik van A-ware. Aansluiting bij DMK is de beste garantie voor een toekomstig betere melkprijs. DMK ( werkt ook al samen met ARLA) is kiezen voor zekerheid van afzet middels een gespreid producten en merkenpakket en wereldwijde afzetkanalen.

 • janlookamp

  dit doet mij denken aan de vorige 'verkiezing' van doc waarbij een oud directeur roet in het eten gooide :P

 • Jongman

  A-ware en fronterra willen de goedkoopste grondstofprijs. Dan is die nieuwe fabroek pas lonend en maken zij de winst. Niet de leden en leveranciers van deze uitmelkers. DOC blijf cooperatief!!! Alleen de hoogste melkprijs telt. Boeren moeten loon naar werken verdienen.

 • richard3


  Het kan toch niet veel simpeler zijn dan dat de zaken er nu voor staan. Ieder DOC-lid MOET nu VOOR stemmen. De tegenstanders stemmen VOOR en gaan naar A-WARE en de voorstanders stemmen VOOR en blijven lid en zien toekomst in een fusie met DMK!

 • koestal

  geef de leden wat te kiezen en laat die maar beslissen !

 • haam

  A ware is een particulierbedrijf en die hebben meestal maar 1 belang en dat is hun eigen belang  en als die met hun nieuwe ( blijkbaar noch niet volle )   fabriek  aan kaas kunnen verdienen moet dat de dco ook kunnen .

 • hansvanbergen


  Wat is dan het verschil tussen een cooperatie en een particulier in deze Haam? Een cooperatie moet ook altijd eerst aan zichzelf denken, de fabrieken goed onderhouden alles nieuw alles netjes alles arbo. Het EV de salarissen de pensieoenen verzekeringen eventueel een overname. En dan pas komen de leden. Velen daarvan hebben nauwelijks een salaris of een arbeidsongeschiktsheids verzekering.

  Maar dit geheel terzijde. Particuliere melkfabrieken in Nederland hebben helemaal niet slechter uitbetaald dan cooperetieve.

 • hansvanbergen


  Als ik doccer was zou ik zeker even naar Nuland gaan om dat verhaal aan te horen. Wordt je zeker niet dommer van. Mensen van A ware maken, verpakken snijden en verkopen kaas. Als al je melk tot kaas wordt verwerkt en je hebt tienduizenden euro's in en kaasfabriek zitten zou ik daar alles van willen weten. Ik wil er als niet doccer eigenlijk ook wel naar toe. Altijd leuk zo'n fusietijd! Vast en zeker spannender als een avondje tv. Emoties meningen blokje kaas. En ja toegegeven ik zou als doccer na afloop wel ff naar de awares toelopen en ff mijn naam op een lijstje laten zetten om eventueel daar te leveren mocht doc toch in duitse handen vallen. Of dat slim is??

 • Mozes

  @Hans van Bergen, jij was lid van Campina en bent weggegaan op het moment dat Campina fuseerde met Frieslandfoods. Dat was in ieder geval niet slim. 

  Ik respecteer jou kennis op het gebied van fokkerij. Daar kan ik niets aan af doen of aan toevoegen. Maar jou kennis op het gebied van melkverwaarding en zuivelondernemingen heeft tot nu toe niet veel indruk op mij gemaakt. 

 • peter1939


  haastige spoed is zelden goed, als je de kop in het zand steekt zie je niets, dus voorlopig alle kanten goed bekijken/onderzoeken oa met A-ware.......mooi dat er zou veel animo is voor DOC......

 • Jaap39

  Beste Peter, wie heeft het afgelopen jaar de kop dan in het zand gestoken? 

  Degenen die voor een Doc +1 prijs kozen kun je ook zien als de kop in het zand steken en verder nergens naar kijken. Afbreekstrategie vanuit Aware. Eerst de melk bij een ander uit de fabriek trekken en zo de eigen inkoopprijs laag houden. 
  En dan als nieuwe leverancier van aware denken dat je het goed doet..... Over kop in het zand steken gesproken. 

 • hansvanbergen


  Ik vind dat je als boer melk mag leveren aan wie je wilt. Crv wordt ook altijd tot op het bot afgekraakt, wat ze ook doen. We leven in een vrij land met een vrije markt economie.  Dus als iemand mij een cent meer zou bieden zou ik daar intresse in hebben. A omdat ik het geld goed kan gebruiken. Maar dat geld alleen voor mij. ik ben de enige melkveehouderij in Nederland als ik mijn collega's moet geloven althans. B Omdat ik vind dat de hoogtse bieder HET RECHT heeft op de koop in dit geval melk. ik geloof in vrije markt economie en niet in socialisme en communisme.  Ik ben zelf ver voor DE fusie weggegaan bij Campina. Daar heb ik geen spijt van want dat heeft me flink extra melkgeld opgeleverd.  ik was groot voorstander van DE fusie maar die mocht toen niet van de EU.

 • hansvanbergen


  En waarom was ik zo voor DE fusie (Campina FFCD) omdat FFcd een veel betere partij was dan Allerlei vage duitse bedrijven waar men tot dan toe mee fuseerden.  Ik heb indertijd nog best wel wat tijd geinvesteerd om op Veeteeltforum te discusieren over DE fusie. Ik was de enige voorstander indertijd. Campina had indertijd veel moeite met de duitse bedrijven omdat de duitse cultuur en regels simpelweg heel anders zijn.

 • rmw

  @jaap39, je hebt het er maar druk mee... Die volgens jou domme boeren beuren 1.05 ct meer als jou en krijgen de bruidsschat van DMK aan DOC straks gewoon als ledenrekening geld uitbetaald in 5 jaar... Jij gaat echt niet iets van die bruidsschat van 20 mln zien... Netto 5 jaar krap 2,5 ct. Boven DOC... Wie steekt nu de kop in het zand?

 • rmw

  Maar gezien de flut melkprijs die je met DMK kunt verwachten zijn we ook wel wat extra's nodig...

 • Jaap39

  Ik dacht al rmw waar blijft onze gefrustreerde Aware leverancier. 

  We zullen zien rmw. Aware gaat toch voor eigen samengestelde melkprijs? Of garantieprijs RFC. Of Doc +1. Of dmk + . Abracadabra
  We gaan het vanzelf meemaken.

 • Sylke


  Dit lijkt op paniekvoetbal van A-ware

  ze MOETEN melk hebben voor hun fabriek en halen alles uit de kast om de fusie Van DOC te frusteren

  Als ze werkelijk met DOC willen fuseren hadden ze het bestuur van DOC wel benaderd!

  Wie zijn de belanghebbenden van A-Ware?  juist de CEO`s (bonus??)

  Maar de praktijk zal het uitwijzen

 • hansvanbergen


  Ja dat zou kunnen Sylke. Maar het lijkt er echter ook op dat bestuur en directie van DOC in geen enkel voorstel ook maar 1 microseconde geintresseerd zijn. Zij willen maar 1 ding en dat is fuseren met DMK.  Ik zou het persoonlijk als ik doccer was, liever hebben dat ze een brief zouden versturen waarin alle voorstellen tot in detail zouden staan. Dus van A ware, Delta, Rouveen Hochwald en DMK. Dan kun je kiezen en hoef je ook achteraf nergens spijt van te hebben.  Nu staan straks als de doc/dmk prijs iedere maand bekend wordt de reageerders op de sites weer klaar om alles neer te sabelen.

 • rmw

  Kijk maar even op milkprices.nl Weer is DMK in maart Europa's allerlaagste... Het melkprijs verschil met FC is gigantisch!! Maar samen met DOC gaan ze de inhaalslag maken... Want DMK heeft zoveel geïnvesteerd... Nee FC heeft de laatste jaren niet geïnvesteerd... DMK betaald gewoon nog minder als DOC in maart, is de melkprijs voor de DOC boeren nog niet laag genoeg? Straks is DOC een leveranciersclub, met 15% aandeel in DMK, dat maandelijks wat geld uit Duitsland krijgt. Geen eigen fabriek, en nietszeggende zeggenschap... Als je daar in tuint moet je nooit weer zeuren over de melkprijs!!

 • Mozes

  @Hans van Bergen, alleen DMK heeft een serieus fusievoorstel gedaan. De andere partijen hebben geen enkel voorstel gedaan. Het bestuur van DOC kán dus geen verschillende voorstellen aan de leden voorleggen. 

 • hansvanbergen


  Tuurlijk Mozes. Doc bestuur en directie bevind dan ook in bijzonder luxieuze positie. Dus waarom zouden ze ook niet ff een afspraak maken met A ware  delta of Hochtweg. Die laaste heeft WEL DEGELIJK  een voorstel gedaan. Website A ware. 2012 omzet 1.1 miljard. 2200 medewerkers. Helft kaas maken ze al zelf binnen 48 uur kaas bezorgt in heel europa. Behalve kaas ook room en tuuk vers melk joghurt en zo in Coevorden. Maar Mozes, stel zonder fusie of wat stel DMK houdt bijeenkomsten in NL waar ze boeren oproept om lid te worden en melk leveren. Zou jij daar naartoe gaan? Denk je dat er veel melkveehouders zouden komen? Hoeveel NL melkveehouders zouden melk willen leveren aan DMK?

 • rmw

  Als je het zuivelpark in Hoogeveen op marktplaats zou zetten, zou er dan iemand meer bieden als 20 miljoen? Inclusief DMK's laagste prijs garantie is het natuurlijk gewoon weggeven, het hele zuivelpark heeft meer als 10x zoveel gekost... Heb je de schuld afbetaald, geef je het kado aan Duitsland! Het bewijst maar is weer dat ze in Hoogeveen NUL handelsgeest hebben!! 

 • geen boer

  Aware (met al hun handelsgeest) haalt op de valreep alles uit de kast de fusie te vermijden, dat kunnen we als feit vaststellen. Dit zal ongetwijfeld meer vanuit eigen belang dan dat van de DOC leverancier gedacht zijn, een gedachtengang waar niks mis mee is natuurlijk. Ieder mag tenslotte voor zijn eigen belang opkomen.
  Alleen al daarom kon die fusie best eens een goed idee zijn...

 • Mozes

  Twee jaar geleden heeft district Twente van FC een informatieavond georganiseerd over de kaasmarkt. Een zeer leerzame avond omdat je als boer geen enkele zicht hebt op de zuivelmarkt. Op deze avond werd ons verteld dat eerdere jaren de hele kaasmarkt in handen was van een aantal particuliere kaashandelaren. Niemand kon om hun heen, ook de grootste kaasproducenten niet, en zij bepaalden de prijs. Vanaf de eeuwwisseling is Frieslandfoods begonnen met de ontwikkeling van een eigen kaasdistributie. Een doorbraak kwam met de overname van kaashandel Zijderveld. Daarmee werd de macht van de kaashandelaren (waaronder A-ware als grootste) definitief gebroken. 

  A-ware reageerde met de bouw van een eigen kaasfabriek. Niet omdat ze de kaas zelf goedkoper konden maken dan dat ze de kaas kochten bij kaascoöperaties maar omdat ze geen macht meer hadden over de kaas van anderen. Ze vreesden dat de coöperaties steeds meer in staat zouden zijn de kaas zelf te verhandelen en zij niet meer over voldoende kaas konden beschikken. 

  Als je deze achtergrond kent begrijp je ook de weerstand van A-ware tegen de fusie van DOC met DMK: nog meer kaas die een eigen afzetkanaal vindt waardoor de macht van de kaashandel nog verder wordt ingeperkt. Macht die A-ware en anderen jarenlang hebben gebruikt om kaascoöperaties en hun leden uit te persen. 

 • abtje


  Vreemd Mozes, dat je dat dan weer wel begrijpt. Nu is Fc de grote boze speler aan het worden, maling aan haar leden. Directie en bestuur bepalen. Snap nu dan eindelijk ook eens dat het ideaal is als beide boze grootmachten de markt opdelen in ongeveer even grote partijen dat dit het beste is voor de melkveehouders. Dus geen grote particulier die 80 procent van de macht heeft, maar ook geen grote coop...

 • Mozes

  @abtje, ik heb hier op de site wel vaker reacties gelezen van mensen die geloven dat de coöperatie gaat voor eigen winst en de particulier gaat voor de beste melkprijs voor de boer. Waarom dat zo is hebben ze mij nog nooit uit kunnen leggen. Het zou namelijk betekenen dat iedereen een beleid voert tegen eigen belang. Het bestuur en ledenraad van de coöperatie die toch zelf melkveehouders zijn zouden dus een beleid voeren tegen de eigen melkprijs? En de eigenaar van de particuliere verwerker zou met de beste melkprijs voor de boer eveneens tegen zijn eigen winstbelang kiezen? 

 • abtje


  Mozes, je moet geen verschillen zoeken die er niet zijn. Zowel een coop en een particulier hebben op de eerste plaats alleen eigenbelang. Zolang beide spelers even sterk zijn is dat prima. Dan houden ze elkaar scherp. Wat jij wel erkent is dat als een particulier te machtig wordt dat het dan mis gaat. Helemaal mee eens. Maar op het moment dat een coop te machtig wordt snap je niks meer. Ook een coop moet je prikkelen en zichzelf scherp laten houden. Kijk maar na Vreugdenhil, vedient geld met verpoederen, kijk naar Cono, verdient geld met kaas. Kijk naar Fc, verdient met beide bijna niets. Wie neemt wie nu in de maling.

   

 • hansvanbergen


  dat vind ik ook vaak zo cooperatief. Bestuurders zijn niet zelden echte cooperatie mensen, totaal niet gewend om te handelen. Waarom is een bedrijf als FC zo afhankelijk van een kaashandelaar? Waarom moeten ze een kaashandelsbedrijf overnemen om 'de voet tussen de deur te krijgen' ? Terwijl TAL van andere, vaak klienere bedrijven gewoon de supermarkten opbellen en rechtstreeks leveren.  Een bedrijf als A ware is een gigantisch succes. dat valt niet te ontkennen. Zouden ze dat bereikt hebben met dreigen? dwars zitten? onderuit halen? de boel besodemieteren? Ik ken ze niet maar ik denk het niet. Als je al honderd jaar bestaat dan zullen dat eerder aalgladde allemans vrienden zijn die nooit een deur keihard in iemands gezicht dichtknallen maar het met iedereen goed kunnen vinden.  ALs FC zo'n hekel aan ze hadden dan bliezen ze dat hele A ware zo van tafel.

 • hansvanbergen


  Je moet al die cooperatie kletspraat niet geloven. Als wij straks aant inkuilen zijn staan Van 't Hart, Lichthart en Anker gewoon samen lekker te golven en na afloop ploppen ze een flesje champagne van 500 euri in het bubbelbad.  Wat denk jij. En dan zit de DOC na een hele ingewikkelde berekening, de situate in Rusland, Griekenland en op de maan meegerekend, toevallig voor het 18e jaar weer precies 1 cent lager dan FC.

 • uitgelogd

  A-ware is nog helemaal geen gigantisch succes, ze doen alleen alsof. Allemaal bonussen in het vooruitzicht, dan wil je wel.

 • dayo

  a-ware en fronterra werken goed samen, nu gaat fronterra over juli geen melkgeld uit betalen, bij zulke organisatie's zou ik ook niet graag bij horen

 • joep46

  Onvoorstelbaar hoe sommigen een draai nemen met feiten danwel met loze beloften Doc boeren aan het twijfelen willen brengen. Je kunt  A-ware en haar ingehuurde spreekbuizen niet anders zien dan een variant van List & Bedrog gelet op de tot nu door hen gebezigde strategie. Ze hebben wel veel lef en branie hetwelk begrijpelijk is omdat men nog niets heeft bewezen. Men gelooft echt dat DOC boeren in sprookjes geloven en onderschat in grote mate de DOC boeren. Die laten zich niet ringeloren en houden huin hoofd koel. Chapeau !!

 • joep46

  Mozes heeft bergrepen waar Abraham zijn mosterd moet halen.

 • hansvanbergen


  Voorlopig geloven de meeste lezers jullie verhalen niet en heeft meen meer vertrouwen in Aware. De meerderheid van de stemmers kiest voor een marktconforme melkprijs en niet voor de lagere duitse prijs. Ondanks jullie eindeloze eigenlijk schandalige afkrakerige zwartgeschilder. A ware is gewoon een bedrijf wat ook melk wilde gaan verwerken iets wat in NL eigenlijk niet kan omdat boeren vast zitten aan hun melkfabriek. Zeker bij cooperaties is men contractueel verplicht alle melk daar te leveren.

 • Mozes

  @Hans van Bergen, bij FC zit niemand vast. Men krijgt zelfs 5 cent per liter toe als men vertrekt. Toch gaat geen enkel FC lid naar A-ware. 

 • hansvanbergen


  Je hebt sowiezo een half jaar opzeg termijn. Om melk los te krijgen bied men een cent meer dat mag gewoon in onze samenleving en is de basis van onze vrije markt economie. Als u daar niet mee kunt leven kunt u beter verhuizen naar Cuba of Noord Korea. Dat men bij FC niet weggaat is enerzijds tevredenheid en anderzijds angst.  Bij DOC en DMK ontbreekt die tevredenheid en gaan leden wel weg.  Die angst zie je ook terug. A ware een keurig koninklijk bedrijf van 125 jaar oud die kaas bewereken verwerken verpakken en verkopen. Nergens op internet vind je een klacht over een ontevreden melkleverancier, klant of kaas leverancier. Toch durven jullie dat bedrijf, wat ook een deel van jullie melk tot waarde brengt en exporteerd, dat bedrijf tot op de grond af te branden en de mensen uit te schelden voor alles wat slecht is. Terwijl je op je eigen cooperatie geen grammetje kritiek durft te uiten.  Een ongezonde situatie.

 • Mozes

  Al in de jaren negentig was bekent dat er een onnodig groot verschil zat tussen wat de consument voor kaas betaald en wat de kaascoöperaties voor de kaas beurden. Er werd in de kaasverwerking en handel grof geld verdiend. De kaascoöperaties waren machteloze producenten die hier niets aan konden doen. Meer dan twintig jaar heeft men gestreden voor een betere betaling van de kaas door zich te ontworstelen aan de situatie van machteloosheid. Wanneer DOC een 'samenwerking' (afhankelijkheid) met A-ware aangaat is dat een definitieve capitulatie en berusting in een machteloze situatie. 

 • hansvanbergen


  Ik vind het een volstrekt onrealistisch scenario wat je daar schetst Mozes. dat zou betekenen dat bestuur en directie en medewerkers van Campina, Coberco Cono DOC 20 jaar lang hebben liggen slapen. En Albert Heijn, Jan Linders Spar, COOP Edah Konmar en wat had je toen allemaal. Allemaal lagen ze te slapen. En ondertussen werden ze leeggezogen door Aware. Die had dan aalle macht in handen. Volgens mij hebn je iets te vaak Dallas zitten kijken Mozes. Zit je nachten lang naar de dvd box te kijken hoe JR Ewing weer alle macht in handen heeft.  Aware kan kaas kopen bij FC, die 2 ton per minuut maken bij Cono, Delta Bel leerdammer Ozgazie DOC DMK maken ook veel kaas in allerlei soorten etc etc.

 • uitgelogd

  In de Quote 500 komt de familie Anker ook voor, waar zouden ze dat nu mee hebben verdiend.

 • dayo

  jan van drie en familie vander lely staan er ook in, ook allemaal aan de boeren verdiend, maar ze hebben wel een neus voor zakendoen toch een hele prestatie

 • botervloot

  zoals jan van drie en j anker zijn echte zaken mensen die  moet je een poos aan het roer hebben niet die slap janesen die er nu zitten te slapen bij doc en dat al 5/6 jaar lang

Laad alle reacties (48)

Of registreer je om te kunnen reageren.