Rundveehouderij

Nieuws 23 reactieslaatste update:17 dec 2015

'2015 geen peiljaar voor grondgebondenheid'

Oud-Beijerland – Extra grond in 2015 heeft geen invloed op de berekening van het aantal hectares grond die een melkveebedrijf in 2016 moet hebben. De grond die in de landbouwtelling 2015 (Gecombineerde Opgave) wordt opgegeven, is dus geen soort van referentie in de regels voor meer grondgebonden melkveehouderij.

De eventuele extra grond in 2015 kan wel gebruikt worden voor de groei ten opzichte van 2014 als de AMvB ingaat vanaf 1 januari 2016. Dat is één van de conclusies van adviesorganisatie ComponentAgro in haar uitwerking van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) 'Verantwoorde groei melkveehouderij'. Bedrijven met een fosfaatoverschot door melkvee van meer dan 20 kilo per hectare moeten volgens de AMvB een deel van extra productie ten opzichte van 2014 invullen met extra grond.

Fosfaatruimte 2014 belangrijke referentie

De plaatsingsruimte voor fosfaat in 2014 is daarvoor wel een belangrijke referentie volgens de adviseurs. Zo mag op bedrijven met een fosfaatoverschot met ingang van 2016 de beschikbare fosfaatruimte niet kleiner worden dan in 2014. Een eventueel verlies aan fosfaatruimte, bijvoorbeeld door een lagere fosfaatnorm, moet volledig met grond worden gecompenseerd.

'Nieuw' bedrijf mag hoger fosfaatoverschot hebben

Een opmerkelijke conclusie is dat 'nieuwe' bedrijven (geen fosfaatproductie in 2014) een hoger melkveefosfaatoverschot mogen hebben dan de in 2014 al bestaande bedrijven en daardoor in verhouding minder grond nodig hebben. Dat komt door de systematiek van de AMvB volgens Teus Kool, wetgevingsdeskundige van ComponentAgro. Bij de berekening van de grondgebondenheid moet volgens Kool berekend worden wat het maximale melkveefosfaatoverschot op een bedrijf mag zijn. In feite wordt zo berekend wat het maximale overschot is door melkvee dat verwerkt mag worden. De resterende hoeveelheid fosfaat die het bedrijf niet mag verwerken moet zijn afgedekt door grond.

Duidelijkheid scheppen voor melkveehouder

"Wij willen met onze uitleg van de regels duidelijkheid scheppen naar onze klanten", benadrukt directeur Arno Vroegindeweij. Dat is het overgrote deel van de accountants, voerleveranciers en andere adviseurs die de informatie op hun beurt weer gebruiken in hun advisering richting melkveehouders. Tot nu toe is nog niet volledig duidelijk hoe de AMvB door uitvoeringsinstantie RVO.nl wordt uitgevoerd. De laatste details zijn nog niet definitief wordt ook in de uitwerking van ComponentAgro aangegeven.


RVO.nl heeft nog niet gereageerd op de interpretatie zoals samengesteld door ComponentAgro. Eind april is de AMvB wel goedgekeurd door zowel de Eerste als de Tweede Kamer.

Laatste reacties

 • koestal

  Duidelijkheid is ver te zoeken

 • van der berg

  dr is geen touw meer aan vast te knopen,1 en al onduidelijkheid. en sharon kan alle kanten nog uitzwabberen,zo jammer dat ze de hele boel de vernieling in helpt.

 • jogeeldi


  Het zou leuk zijn als onze staatssicretaris een paar jaar gewoon BOER was

  misschien dat ze het dan gaat snappen.

  een bekende uitspraak mensen die het niet snappen kunnen we geen doen mee hebben.

 • John*


  waarom niet in de gecombineerde opgave aangeven op welke percelen je je mest gaat laten. + de verwerkings overeenkomsten voor t overschot. hier de som van is het aantal koeien wat je mag houden. Zowel voor de koeien varkens als kippen..

  hoop geregel..

 • koestal

  Brevet van onvermogen voor Sharon.

 • gjcamps


  John , dat is te eenvoudig. Ze willen alles kunnen sturen en afremmen waar nodig en toch de maatschappij het gevoel geven dat NL een democratisch land is waar iedereen even veel rechten en kansen heeft.

 • koestal

  Dijksma is blijkbaar de weg kwijt

 • peter1939


  als je dit nog snapt ben je geen domme boer......wat een toestand....

 • peter1939


  verhaal klopt niet, het gaat om groei en niet om overschot mbt wetgeving grondgebonden groei. Er wordt in de omschrijving alleen gesproken over groei tov 2014 en niet over overschot....dus als je totale fosfaatprod niet groter is dan 2014 is er niets aan de hand, daardoor kan Dijksma de normen verlagen met als resultaat dat je wel meer moet verwerken omdat alle mest boven de referentie van 2013 100% verwerkt moet worden, dan gaat het dus wel om overschot....

  dus 2013 verhaalt over overschot===>verwerken

  2014 verhaalt over groei====> meer prod is meer grond nodig>20 kg overschot/ha..

  zo is het en niet anders volgens de tekst...anders zouden de fosfaatnormen nooit meer verlaagd kunnen worden door Dijksma...want dan zou je ineens grond tekort komen.....nu heeft een lagere norm in de toekomst alleen extra verwerking tot gevolg.....

   

 • gjcamps

  Wie heeft het over toekomstige groei, 1 april was quotum bevrijdingsdag, de stallen staan er. Dijksma hobbelt nu achter feiten aan en moet nog wetgeving en amvb's bedenken. Ik dacht altijd regeren is vooruitzien.....

 • japke33

  Waarom makkelijk maken als het ook verrekte moeilijk kan!

 • van der berg

  hoe lang zal het nog duren voordat ALLE landbouwers eens alles op de kop zetten,we werken al jaren voor te weinig inkomen,we hebben al zo veel gepikt. ergens is een grens en die is in mijn ogen nu ver overschreden,en dan echt alle landbouwers,dus kippen/kalkoenen/varkens/koeien/akkerbouwers,echt de hele boel,ze hebben al jaren 1 voor 1 gepakt zodat degene die in een andere branche van de landbouw zat zich stil hield omdat zij dit keer niet aan de beurt waren. kijk eens naar frankrijk daar zijn alle landbouwers 1 met elkaar en hier hebben ze groepjes gecreërd zodat ze alles kunnen maken

 • kiepel

  Jongens, Sharon heeft het beste met ons (familiebedrijven) voor! Zonder al die regels zullen een paar mega bedrijven alles kapotmaken.
  Doe gewoon, ga dus niet als een waanzinnige groeien(met geld van de bank) dan is er niks aan de hand. Zo houden we een mooie melkveesector.
  Sharon, je bent super! houdt vol en pak door.

 • Foxxy

  @#9 feitelijk gaat het nergens meer over !

  en reactie op de bovenstaande : feitelijk is explosief groeien voor velen nog nooit zo gemakkelijk geweest!

 • kalkar

  Van der berg, omdat mensen, e.m.n. Nederlanders bang en erg laf zijn.Kijk maar maar de oorlog, de joden werden de Duitsers op een presenteerblaadje aangereikt, kijk maar maar Srebenica, Karremans en co waren te bang en laf om maar iets te doen, behalve angstig weglopen. Dus om nu iets van je collega's te verwachten? Het is ieder voor zich en God voor ons allen, helaas.

 • Grensboerke


  @kalkar; ongepast!

 • Mozes

  @kalkar #15, wat een misplaatste reactie. Dutchbat in Srebenica was helemaal geen strijdmacht maar een menselijk schild in uniform. Ze hadden noch de positie, noch de wapens om iets reëels te doen. Daar kwam nog bij dat de moslims de enclave gebruikten als schuilplaats voor aanvallen op Servische dorpen waarbij tientallen burgers werden vermoord. 


 • kalkar

  Mozes, wat een laffe reactie, Karremans en co waren gewoon te bang en te laf om hun opdracht uit te voeren, en te bang om te schieten, want stel je eens voor dat je zelf eens gewond zou raken. Een duitse eenheid in de oorlog was zoiets niet overkomen, die had tot de laatste man gevochten.

 • kiepel

  Kalkar. Nu ophouden! Je doet mensen pijn. Denk later nog is terug, dan zul je het begrijpen.

 • Mozes

  @kalkar #18, je kunt mijn reactie laf noemen maar het is tegelijk wel de waarheid. 

 • A1967

  Kalkar maakt zich schuldig aan wat hij anderen verwijt, historisch slecht op de hoogte en dan maar iets schreeuwen op een internetforum, toppunt van domme lafheid.

 • zon

  Het was de plicht voor karremans om zijn eigen lijf en die van zijn soldaten te redden.
  Anders was het leed voor de nederlandse jongens niet te overzien.
  Waarom zouden wij onze jongens opofferen voor een volk waar wij niks mee hebben.
  Zulke lieverdjes zijn dat niet.

 • alco1

  Het enigste wat Karremans te verwijten is dat hij er heen gegaan zonder iets te kunnen voorstellen. 
  Het is namelijk zo dat de linkse partijen er tegen waren dat de Dutchbatters zwaar bewapend zouden zijn.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.