Rundveehouderij

Nieuws 45 reactieslaatste update:28 apr 2015

Zuivelsector wil geen fusie DOC en DMK

Bleskensgraaf - Nederlandse bedrijven in de zuivelindustrie willen voorkomen dat DOC Kaas gaat fuseren met het Duitse DMK. Ze werken aan een plan om de kaasmaker Nederlands te houden.

Dat meldt de NOS. De bedrijven vrezen dat  de identiteit van de Nederlandse kaas verloren gaat. Teunis Sterk, voorzitter van DeltaMilk uit Bleskensgraaf, is een van de initiatiefnemers van het plan waar de zuivelindustrie aan werkt. Hij maakt zich zorgen over het imago van de Nederlandse kaassector. "De Nederlandse kaas gaat voor een groot deel naar het buitenland. Als je in China vertelt dat de eigenaar Duits is, dan is dat niet zuiver." Ook vreest de zuivelindustrie dat de melkprijzen in Nederland na de overname dalen.

DOC noemt de kritiek onzin. Het blijft een coöperatie van Nederlandse boeren met Nederlandse melk en Nederlandse kaas, zegt het bedrijf. DOC denkt ook dat de zuivelbedrijven die tegen de fusie zijn een eigen agenda hebben. "Zij willen meer melk en we zitten in elkaars gebied", laat DOC weten.

Laatste reacties

 • Mozes

  Als je de reacties leest op Nu.nl val je achterover van de totale onkunde. Veel stadse reageerders weten echt niet waar het over gaat. 

 • kuiken007


  eerst maken de lui van delta milk DOC het erg moeilijk, nu vinden ze het raar als ze een buitenlandse compagnon zoeken!!!

 • BO(skabout)ER


  alleen FrieslandCampina kan DOC helpen. Maar dit gebeurt/kan niet.

 • Fermer

  @Mozes, leg het ons dan eens even haarfijn uit, de voor- en nadelen, de invloed van de nationaliteit van de eigenaar, de reden dat de melkprijs in geheel Nl. afhankelijk is van de naam van klein gedeelte van de melk, de invloed van de mededingings-authoriteit, de invloed mbt de wil van de leden, kortom wat waarom wel of niet?

 • abtje


  Klinkt al een stuk eerlijker dan alleen commentaar leveren. Nu nog een goed en realistisch plan creeren dat uitvoerbaar is en dan kunnen de DOC ers ergens uit kiezen. Helemaal geweldig...

 • p.g.pronk


  kom maar op met een alternatief plan

  altijd fijn als er iets te kiezen valt

  zomaar in de armen vallen van DMK en als enige zekerheid hebben dat de melkprijs de komende jaren ook op een niet denderend niveau blijft hangen dat maakt het niet aantrekkelijk om VOOR een fusie te stemmen

 • landboer


  Ben bang dat er in Nederland te veel fabriekscapaciteit is...

 • j.verstraten1

  Arla zit in Nederland, de chinezen zitten er zelf met ausnutria hyproca, fronterra zit bij aware dus ik begrijp de zorgen van delta milk niet echt.

 • de beul


  ga met zen allen bedenken om meer baby poeder te maken, dat is niet aan te slepen. kunnen we onze melk ten minste goed verwaren.

 • daan1908


  De  Nederlandse  bedrijven  hebben  wel  een  punt . Helaas  horen  wij  eerlijk  gezegd  niet  veel  goede  verhalen  hier  in  de  grensstreek over  de  DMK .  Het  is  vrij  simpel  als   DMK  geen  garantie geeft  bijvoorbeeld  de  komende  5  jaar   - 1  cent  tov  FCDF ,   er  niet  aan  beginnen .  Anders  wordt  je  een  Zweigstelle  maw  een  filiaal  zonder  inbreng .  Men  moet  even  kijken  wat  DMK  nu  presteert ,  en  wat  heeft  gepresteerd  de  afgelopen  5  jaar .  Even  de  tijd  nemen  en  kijken  wat  de  rest  te  bieden  heeft .  Succes !

 • koestal

  Veel DOC leveranciers zijn al overgestapt naar Aware ,maar hebben nog een wachttijd bij DOC  voor dat ze mogen leveren .Deltamelk is bang dat DMK met DOC de Nederlandse kaasprijzen nog verder omlaag zullen trekken

 • Jaap39

  Deltamilk heeft doc niets te bieden.

 • Jaap39

  #11 dat moet ik allemaal nog zien dat overstap gedrag

 • dayo

  delta milk maakt zelf GEEN bga kaas! hebben alleen f.c. en doc in geinvesteerd

 • poldes


  teunis terk   kan geen nieuwe boerderijmlk leveanciers gebruiken;en dan wel mededelen dat de doc/dmk fusie niet moet doorgaan.als de doc/dmk fusie wel doorgaat en de gefuseerde doc leveranciers er achter komen dat de uibetaalprijs hoger wordt als de DELTA BOERDERIJMELKPRIJS,dan staan alle Nederlandse zuivelverwerkers en die in Nederland boerderijmelk innemen in haar hemd.

 • Mozes

  Waarom zou DMK de kaasprijs in Nederland naar beneden trekken? Als DOC samen met DMK gemakkelijker kan exporteren buiten Europa verdwijnt er meer kaas van de  Nederlandse en Duitse markt waardoor de prijs eerder hoger zal worden.

 • Mozes

  @daan1908 #10, <em>DOC moet alleen fuseren wanneer DMK een prijsgarantie geeft van minimaal FC -1 cent? </em>
  Als DOC alleen verder gaat hebben ze dan wel een prijsgarantie van FC -1 cent? 

 • daan1908


  Dat heb  ik  niet  gezegd maar  als  het  alleen  aanschuiven  wordt  en  verder  niets  komt  het  helemaal  niet  goed . Er  zijn  nml  veel  Duitse  leveranciers  voorheen  overgestapt  van  DMK  naar  DOC  nml  voor  een  betere  melkprijs .De  meningen  en  verwachtingen  over  DMK  zijn  zeer  uiteenlopend. 

 • Jaap39

  Terugkomen op het artikel, deltamilk en aware starten deze discussie. Zij willen dus wat. Deltamilk maakt kaas en kunnen geen jieuwe leveranciers gebruiken, heeft doc niets aan. Aware maakt kaas en de organisatie is mede opgezet door fonterra, all time low prices. Verder is aware particulier en heeft een andere organisatiestructuur als doc. 

  Nee, doc samen, met dmk is er de kans om een melkprijsopbouw stabiliteit te bouwen door middel van een grote variatie aan producten die gemaakt worden, een kleinere fc copy. Verder is er al een exportverkooporganisatie waarmee eenvoudig de doc kaas kan meeliften. Al met al een prima vooruitzicht.
  Bovendien moet je aware de kans geven het kaas produceren onder de knie te krijgen, om niet al te grote blunders te maken kan je dat beter met niet te veel melk doen. Kortom,
  Deltamilk en aware proberen enkel de fusie doc dmk tegen te gaan. Maar iets toevoegen aan doc gaan ze zeker niet doen. Als de doc leden tegen fusie stemmen hebben aware en deltamilk noorderlandmelk haar doel bereikt. Trap er niet in.

 • poldes


  jaap 39,

  verstandige reactie. na de doc/dmk fusie en een goede/betere boerderijmelkprijs is iedereen goed af;behalve de in Nederland innemende zuivelverwerkers,die moeten dan schoorvoetend voor het eerst in 10 jaren naar de intrinsieke marktprijs voor boerderijmelk.

 • koestal

  niks is zeker,behaalde resultaten in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst,maar je zult toch een keuze moeten maken

 • rmw

  Wat als ze nu DMK melkprijs +1ct bieden? Dat lijkt me toch de natte droom voor elke DOC boer...

 • hansvanbergen


  @J Verstraten1. Waarom zijn jullie als LTO tegen superheffing betalen in 3 jaar? Waarom moet LTO dat tegen houden??

 • hansvanbergen


  DOC heeft een hypermoderne fabriek volledig up to date. Campina moet bij hun leren hoe je efficient kaas moet maken. Aldus DOC. Eigen vermogen maar liefts 44%!!

  Kortom alles is in kannen en kruiken alleen iets meer nadruk op duurdere kazen en management.  Als men toch volledig eigen blijft waarom kan men dan niet een bedrijfsfsie aangaan met Campina? Wie zegt dat de EU dat afketst? Waar staat dat?  Frappig dat DOC reageert dat Delta milk leveranciers wil afpakken terwijl er al zoveel leveranciers weg zijn/willen.

 • Foxxy

  Friesland Campina kan mijns inziens best met DOC om tafel ! Soort van dochter-onderneming ! Wel interessant wat de NMA er van vindt !
  Neemt niet weg dat veel DOC boeren ontevreden FCDF verlaten hebben (soortgelijk iets als de ex-Rabo klanten die na de Friesland bank weer terug bij af zijn !)

 • hansvanbergen


  Met 44%ev en een splinternieuwe fabriek zou DOC de allerbeste fusie kandidaat/samenwerkingsparner ooit zijn! Foxxy het is nu 11.45. Als Campina van de EU nieuwe leden mocht aannemen en ze zouden dat ook willen en ze zouden vanaf heden zich openstellen dam zit 99% van de leden bij Campina voor 17.00 vanmiddag!! Behalve een paar bestuursleden misschien. Zo groot zal dat zeer niet zijn.

  Het is natuurlijk de vraag of je als NL veehouders moet willen dat DOC bij FC komt. Beter is DOC + Delta Milk + Cono of A- Ware

 • Jaap39

  #26
  Kaas x kaas x kaas etcetera heeft geen enkel nut. 

  Een variatie aan producten gaat veel waarschijnlijker een stabiele melkprijs opleveren, en dat gaat niet lukken in de Nederlandse kaas clan. Dam nog steeds afhankelijk van alleen kaas, nogmaals niet doen dus.

 • Mozes

  DOC-boeren willen een hogere melkprijs of in ieder geval de <em>mogelijkheid</em> tot een hogere melkprijs. Aware is er niet voor de melkprijs maar voor zijn eigen winst. Wat hebben DOC-boeren dan in hemelsnaam bij Aware te zoeken? 

  Welk belang zou Cono moeten hebben bij een fusie met DOC? 

 • H.Grotenhuis1

  #26 hansvanbergen
  Wat zegt mij 44% Eigen Vermogen als je niet mee kunt komen met de melkprijs, de strategie van DOC is ruimschoots onvoldoende geweest.

 • joep46

  De tegenstanders vrezen zich niet langer te kunnen afzetten tegen DOC en gebruiken oneigenlijke argumenten om Zo onust te zaaien bij DOC. Deze taktiek is particulieren niet vreemd. Dus coöperatieve boeren blijf bij een coöperatie en gedenk: SAMEN STERK ( maar niet met Theunis Sterk en A-ware die DOC boeren lokt met korte termijn beloften)
  Mozes # 28 heeft het begrepen ! 

 • joep46

  Op termijn naast RFC, Arla en DMK geen plaats meer voor de overblijvers met een monocultuur ( kaas) onvoldoende schaalgrootte en gebrek aan markten en marktkennis. Men zal t.z.t. uit nood verkopen of aansluiting zoeken bij de grote drie. Wedden ???

 • mldijkstra

  #26 hansvanbergen, je hebt wel een zeer, zeer simplistische manier van de zaken voorstellen. Is in jouw optiek een zwerver zonder hypotheek ook beter af dan iemand met een mooi huis waar een hypotheekje op rust?
  Je moet wel weten welke kengetallen je hoe en wanneer moet gebruiken. 

 • joep46

  Voor tegenstanders van een betere  toekomst voor DOC blijkt angst uit alle reaties van die zijde tot nu toe. Men zal dan ook niet schromen List en Bedrog van stal te halen om zo mogelijk DOC te dwarsbomen. Zich dan uitgeven voor de NL zuivelsector is de brutaliteit ten top maar ja zoals gezegd...angst is..

 • 200113528

  het kan een moderne fabriek zijn. Maar als je het vermarkten van je product niet begrijpt kun je nooit een hoge melkprijs betalen. Leerdammer knijpt zijn boeren ook uit onder het mom dat het slecht is met de kaas. Volgens mij valt dit bij rouveen mee. bij CONO valt het mee en bij delta milk valt het niet tegen. Volgens mij is het nooit slim om als je geen goede melk prijs hebt te trouwen met iemand die dat ook heeft. wat slecht = slecht blijft slecht. Maar wie weet kunnen ze weer scheiden of eerst een tijdje samenwonen kunnen de DOC boeren proberen of ze naar de knoppen kunnen gaan. Wat dat betreft hoeven wij als nederlandse boeren er niets op tegen te hebben de grond is duur genoeg en als DOC te weinig betaald komt er misschien nog eens  een stukje te koop !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ga lekker met zijn alle failliet. AFDWINGEN DIE HOGERE MELKPRIJS EN ANDERS GEEN FUSIE HET IS  ZOALS DE LEERDAMMER BOER ZIJ OP DE VERGADERING IN SCHERPENZEEL TOEN LEERDAMMER ZIJ DAT ZE GOED WAREN IN TOEGEVOEGDE WAARDE HIJ SCHREEUSDE '''HIER ZIJN JULLIE GOED IN!!! TE WEINIG BETALEN'' EN DAT IS HET PROBLEEM. DE VARKENS BOEREN ZIJN UITGEKLEED DE KIPPEN BOEREN HEBBEN NOG EEN HEMDJE AAN EN DE KOEIEN BOEREN WORDT NU DE RIEM LOSGEMAAKT OM DE BROEK IN DE STRONT TE LATEN ZAKKEN

 • hansvanbergen


  Kaas kaas en nog eens kaas. Maar je hebt kaas van 2.70 per kilo en je hebt kaas van 16 euro per kilo! Aware is een bedrijf wat marketing beheerst. DOC niet die hebben daar kennelijk geen jota verstand van. Die zijn busniss to busniss. War kun je ergens DOC kaas kopen?? pezies nergens.  De consument ziet wel de DOC Kaas trucks rijden. Misschien wel 10% van NL kent DOC kaas al. Maar kopen kun je het nie.  Delta maakt weer natuurgerijpte kazen. Allemaal heel anders dan DOC.

  Peugeot, Land Rover en Ferrari maken alle 3 auto's. maar wel heeeeeel anders.

 • hansvanbergen


  @Joep31 Wedden? Wedden van niet? Er komen juist steeds meer kleine, vaak zeer succesvolle zuivelbedrijven bij waar jij ws nog nooit van gehoord hebt. Neem al de talloze kleine kaasfabrieken/zelfkazers.  Al is het maar om kleine charges te maken die grote fabrieken niet kunnen draaien. De kleinste zijn nog steeds de beste!

 • joep46

  @hans36dat behalve CONO de anderen geen enkel merk hebben ( en dat ook niet kunnen betalen) maar DMK wel met daarnaast een gespreid risico door voldoende schaalgrootte en MERKEN. Overigens gaat maar een zeer gering deel van de melk in NL in speciaalkaas en/of merkkaas. A-ware en Delta hebben alleen kaas en dan ook nog voor private label en industrie. Geen vetpot !!

 • hansvanbergen


  Noem eens een aantal van die merken dan? Cono betaald al meer dan 30 jaar een topprijs met hun Beemsterkazen, het bekendste kaasmerk. Delta doet het vanaf moment nul super. Betalen uitstekend uit. A-ware idem. Vanaf moment nul boem 8000 euro per melkleverancier extra. Voor jouw is die a ware cent niks. Jij bent misschien een rijke boer uit een rijk geslacht. Ik zou desnoods op de fiets naar Heereveen gaan om die cent. Of lopens. 100%.

 • Mozes

  @Hans van Bergen, die cent die Aware meer betaalt dan DOC is nog steeds 3,5 cent minder dan FC. 

 • hansvanbergen


  Door de jaren heen is dat verschil veel kleiner. Maar ik ben ook geen doccer. Ik vind dat gezannik over emotie ONBEGRIJPELIJK. De kostprijs is 40 cent las ik ergens op de Boerderij saait. Dat betekend dat de doccers het afgelopen half jaar dik verlies hebben gedraaid, los van de superheffingsproblematiek.  Dat zou lijdend moeten zijn in de discussie. Niet emoties. Bewaar dat maar voor thuis in de slaapkamer.  Het ligt voor de hand dat een bedrijf als a ware een prijs betaald als doc +1. Immers er zijn geen losse boeren meer. Die bij Farmel terchtgekomen zijn blijven daar mooi zitten.

 • dayo

  @ hansvanbergen, verschil door de jaren heen??? a-ware is net begonnen !

 • hansvanbergen


  De Campina's gaan sowiezo nergens heen. Net als alle andere boeren van alle melkophalers. Behalve de doccers. Die zitten nog wat los. Je zult iets extra's moeten bieden dus doc+1. Daar is niks emotioneels aan.  Anker kent doc door en door en weet kennelijk dat doc nooit heel ver gaat stijgen.

  Je ziet ook aan Leerdammer dat die geen topprijs meer uit hoeven te betalen. De tijd dat men bang was dat boeren vertrekken, net als in 2008 is voorbij.

  Daarom is het dus, voor IEDERE Nederlandse melkveehouder van groot belang dat het met de DOC weer goed gaat.

 • hansvanbergen


  De vorige fusie met dmk mislukte. Maar was dat erg dan? De Doccers hebben er, tot nu toe, niks aan gemisd toch? Melkprijs was dan slechter geweest. Waarom is mem dan nu ineens boos dat dat afgeketst was?

 • hansvanbergen


  verschil tussen doc en fc wah wayo wah

 • Jaap39

  Hans, maak je niet zo druk joh,
  Voor de leden van doc is het allang duidelijk welke kant het op gaat. 

Laad alle reacties (41)

Of registreer je om te kunnen reageren.