Rundveehouderij

Nieuws

Zuivelexport EU lager, vanuit Nederland hoger

Brussel - In de eerste twee maanden van dit jaar is de export van veel zuivelproducten vanuit de EU gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Uitzonderingen zijn magere melkpoeder, caseïne en boterolie.

Van deze producten steeg de export naar landen buiten de unie met achtereenvolgens 24, 20 en 13 procent, zo blijkt uit gegevens van de Europese Commissie. De verkopen werden gesteund door de gunstige koers van de euro ten opzichte van de dollar. Dat maakte dat de EU scherp geprijsd was. Die situatie bestaat overigens nog steeds.

De export van kaas viel echter met 17 procent terug, met name doordat Rusland niet meer koopt in de EU.

Opvallend is Nederland het extra goed deed als exporteur van zuivel naar derde landen. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de gegevens over de kaasexport. Terwijl de totale EU-kaasexport flink daalde, verkocht Nederland juist meer. Hetzelfde verschijnsel deed zich voor bij de export van boter, gecondenseerde melk, gewone melkproducten en lactose.

Nederland lijkt met redelijke veel succes extra en ook nieuwe afzet te hebben gevonden voor kaas. Onder meer in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Japan, Zuid-Korea en Mexico. Naar Afrika en het Midden-Oosten werd vorig jaar ook vrij veel vollemelkpoeder verkocht vanuit Nederland.

Europa importeerde ondertussen veel minder kaas en boter van buiten de EU. Begin 2014 exporteerde Nieuw-Zeeland een grote hoeveelheid boter naar de EU (vooral naar Groot-Brittannië). Begin dit jaar gebeurde dit niet meer, omdat het dit jaar voor Nieuw-Zeeland prijstechnisch niet aantrekkelijk was om boter te exporteren

Of registreer je om te kunnen reageren.