Rundveehouderij

Nieuws 9517 x bekeken 74 reacties

Zorg over negatieve gevolgen fusie DOC Kaas en DMK

Rouveen/Bleskensgraaf – De voorgestelde fusie tussen DOC Kaas en het Duitse DMK is niet goed voor de Nederlandse melkprijs en ook niet goed voor het imago van de Nederlandse zuivel. Dit zeggen directeur Ben Wevers van Rouveen Kaasspecialiteiten en voorzitter Teunis Sterk van coöperatie DeltaMilk.

Ze betreuren het beiden dat er blijkbaar niet is gezocht naar een Nederlandse oplossing. Die had naar hun idee meerwaarde gehad, niet alleen voor DOC Kaas, maar ook voor de hele Nederlandse melkveehouderij en zuivel.

Wevers: "We weten dat een overname door FrieslandCampina niet kan vanwege mededinging, maar van andere partijen weet ik het niet. Waar een wil is, is een weg. Kijk naar de fusie tussen Friesland Foods en Campina. Dat was zeker geen eenvoudig klus, maar is toch in zeer korte tijd tot een succes gemaakt. Zuivel zit Nederland in de genen, daar ben ik van overtuigd. Duitsland is daar anders in."

Sterk: "Ik ben bang dat de fusie tussen DOC Kaas en DMK de melkprijs in Nederland structureel in negatieve zin gaat beïnvloeden. We moeten straks het Nederlandse zuivel-imago met Duitsland delen, maar we weten allemaal dat de melkprijs in Duitsland in doorsnee 3 tot 4 cent lager ligt dan hier." Volgens Sterk hoeft dat met een Nederlandse oplossing niet te gebeuren. "Cono, Rouveen en ook wij kunnen als kaasbedrijven toch allemaal een melkprijs betalen die dicht bij die van marktleider FrieslandCampina ligt?"

Wevers kan zich wel bepaalde voordelen indenken van een samengaan tussen DOC en DMK. "Misschien kan DMK ze helpen hun strategie, gericht op meer export, helpen versnellen. Wel vind ik het jammer dat hiermee een Duits-Nederlandse combinatie ontstaat. Ik denk dat de waarde van een BGA-keurmerk (beschermde geografische aanduiding voor natuurkaas) steeds belangrijker wordt. Het risico dat je dit met een Nederlands-Duitse fusie ondergraaft, is aanwezig. Persoonlijk had ik daarom liever een Nederlandse combinatie gezien. Naar de toekomst wordt het steeds belangrijker om je te onderscheiden en dat kan onder meer met Nederlandse zuivel. Het imago van Nederlandse zuivel, met name in landen buiten Europa zoals China, wordt onderschat. Nederland onderscheidt zich hier absoluut van andere Europese landen. Daar moet je zuinig op zijn en zuiver proberen te houden. Bij DMK lijkt de focus meer op prijs te liggen. Ik ben bang dat dat geen opstuwende werking op de melkprijs heeft, al blijft dat moeilijk te voorspellen."

Klaas van der Horst en Jan Willem Veldman

Laatste reacties

 • rmw

  Duidelijk verhaal van mensen met kennis van zaken! Is al bekend wat de DOC directie leden na de fusie gaan doen? Die zijn dan allemaal zo verdwenen met een grote zak geld uit Duitsland, zo werkt dat bij grote fusies. De DOC directie maakt zich druk om de toekomst, hun eigen toekomst...

 • abtje


  Laat beide heren van Rouveen en Delta dan zelf een tegenvoorstel doen. Lekker simpel wat roepen, laat in het midden of ze gelijk hebben of niet. Met hun tegenvoorstel hebben de DOC leden wat te kiezen en anders kunnen bij meerdere gegadigden de voorwaarden in ieder geval gunstiger afgesproken worden.

 • Mozes

  Ik mag toch hopen dat de DOC boeren dit keer wijzer zijn en zich niet weer door DeltaMilk bij de neus laten nemen. De vorige keer kwam DeltaMilk ook met een zogenaamd alternatief voor de fusie met DMK waar in werkelijkheid niets van gemeend was. Ze hadden slechts de bedoeling de fusie van DOC met DMK in de wielen te rijden omdat deze combinatie een sterke positie op de kaasmarkt kan innemen. 

  De argumenten die zij aanvoeren kloppen van geen kant:
  1 Het grootste zuivelmerk in Duitsland is momenteel Landliebe van FC. Dit wordt volledig gemaakt van Duitse melk. Hier is dus al sinds jaar en dag een Nederlands-Duitse combinatie die ook in Duitsland een FC melkprijs realiseert. 
  2 DOC heeft veel Duitse leveranciers. DOC is op dit moment dus al in zekere zin een Nederlands-Duitse combinatie. Men kan de DOC kaas niet als volledig Nederlands verkopen. Als dat wél kan, kan dat straks na de fusie ook wel. Dan kan men de kaas van DOC wel appart houden om als zuiver Nederlandse kaas te verkopen. 

  DeltaMilk en Rouveen hebben slechts de bedoeling de concurrentie verdeeld en zwak te houden. 

 • info519

  mozes levert denk ik aan doc.......

 • poldes


  nzo is dominant

 • Mozes

  Nog een aanvulling op reactie #3. Wat vindt men bij DeltaMilk en Rouveen van de samenwerking tussen A-ware en Fonterra? Fonterra wil ingrediënten produceren van speciaal Nederlandse wei en dit als een Nederlands kwaliteitsproduct op de markt brengen. Maar Fonterra is toch een Nieuw Zeelands bedrijf? Is dit geen inbreuk op de Nederlandse zuivel identiteit? 
  En wat te denken van FC die in Azië zuiveldranken produceert van Nieuw Zeelandse melkpoeder (van Fonterra!) en dit op de markt brengt onder de naam 'Dutch Lady'. Is dit eveneens geen aantasting van de Nederlandse zuivel identiteit? 

 • hansvanbergen


  @Mozes

  1 landiebe is een duits merk en klevert nauwelijks meerwaarde aan de melkprijs. Draait vollop mee in de zeer concurende versmarkt en wordt uitgemolken door de supermarkten

  2 Dat kleine aantal duitse boeren wat een kul als zou dat invloed ergens isn hebben

  Delta milk betaald sinds hun bestaan een hoge melkprijs en coop Rouveen betaald al jarenlang de nummer 1, allerhoogste melkprijs van Nederland. Ook afgelopen jaar waar FC de hoogste prijs claimde, betaalden zij meer. Zij Hebben dus heus wel recht van spreken!! Ik luister ook liever naar de mening van de trainer van PSV dan van De Graafschap.

 • koestal

  veel DOC leden hebben zich al aangemeld in Heerenveen

 • BO(skabout)ER


  Veel DOC leden krabben zich achter de oren dat ze nu naar Heerenveen zijn gegaan. Ik  ben zelf DOC boer en 90 procent van de boeren staat achter de fusie. Ik weet ook zeker dat deze door gaat. Daarnaast zal het niet direct een FrieslandCampina zijn maar vele voordelen heeft deze fusie wel.

 • Jaap39

  Realistisch verhaal #9.

 • dayo

  @hansvanbergen, DELTA milk produceert op dit moment volop kaas voor A-ware, omdat A were te weinig melk heeft,dus of die melk prijs van delta op lange termijn ook zo goed zal blijven? DOC heeft jaren voor jan ancker geprodceert, dit doet delta nu, je weet wat de melkrijs de laatste jaren was van DOC....

 • info519

  bij doorgaan fusie doc kunnen leden die weg willen makkelijker weg dan bij niet doorgaan fusie, ivm statuten dus iedereen zal wel voor stemmem(ook degenen die weg willen)

 • dayo

  @info519, het is geen overname maar een fusie, de voorwaarden voor opzeggen zijn en blijven de zelfde als nu, dus op zeggen voor 1 januari en nog een jaar  leveren, of direct weggaan en heel veel betalen

 • hansvanbergen


  @boskabouter wat zijn deze voordelen dan? @dayo Delta kan heel andere kazen maken dan doc. Veel hogere kwaliteit. Doc is bijna alleen maar folie. En die is 2.65-2.70 per kg. 10 kg melk. Hoe doc dan 30 cent kan betalen, terwijl men de melk nog bij de boeren op moet halen is op zich al een wonder. Je hebt kaas , kaas kaas en kaas en dan heb je nog kaas. Misschien es een keer naar een supermarkt gaan?

  Maar dat kun je ook allemaal laten. Gewoon een bedrijf beoordelen op de melkprijs en nergens anderrs op. Ja eigen vermogen. DOC ruineerd de gemiddelde Nederlandse melkprijs al jaren en dat moet maar eens afgelopen zijn.

  De leden zouden kunnen beginnen met respect te hebben en intresse te tonen in beter betalende melkfabrieken in plaats van ze af te kraken. Waarschijnlijk praat men gewoon bestuur en directie van DOC na. Gemiddelde DOCcer pakt bij A-ware 8000 euri extra melkgeld. Wat precies is daar op tegen?

   

   

 • Jaap39

  Waar gaat aware haar melkprijs op baseren hans van bergen? Op welke afspraken zijn die gebaseers? Zijn die contracten met de veehouders goed dichtgetimmerd?  

  8000 euri extra is niets op tegen. Maar voor hoelang nog?
  Doet aware ook niet kaas x10?
  En, kun je claimen dat je een klant 'hebt'. Of anders, stellen dat je de markt in de hand hebt?
  Allemaal open vragen die vaag beantwoord blijven. of zelfs onbeantwoord. 

 • Mozes

  @Hans van Bergen, <em>hoe DOC 30 cent kan betalen terwijl de kaas 2,65 -2,70 opbrengt? </em>Idereen die iets van melkverwaarding weet weet toch dat de helft van de melkprijs in de kaasbak tegenwoordig uit de kaas komt en de andere helft uit de wei. 

  Daarnaast, als jij zo goed de voor- en nadelen van een fusie kunt beoordelen waarom ben jij dan weggegaan bij Campina net op het moment dat zij fuseerden met Frieslandfoods? 

 • rmw

  @dayo, Aware heeft te weinig melk? DOC heeft voor Anker geproduceerd? Realatie tot melkprijs in verleden? Je kraamt er weer een hoop onzin uit, gelukkig snap je nu het verschil tussen fusie en overname... 
  Tijdens vorige fusie voorstel bestond DMK nog maar net, maar de melkprijs zou binnen 3 jaar zeer concurrerend zijn ten opzichte van FrieslandCampina aldus dezelfde Dr. Swaiger toen. Daar is dus niets van terecht gekomen!! 
  Alleen al de logistiek van boer naar fabriek stelt Aware in staat om 1 ct meer te betalen, Grote leveranciers allemaal in de achtertuin. DOC betaalt zich scheel aan transport, halen overal en nergens melk weg. Dat wordt na fusie niet anders, maar dan komen er bakken geld uit Duitsland voor de goedgelovige DOC boeren...

 • Jaap39

  Aware, de kat in het nauw......rmw meent u dat nu werkelijk, die logisieke kosten van vracht?

  Wil aware de fabriek vol krijgen zal ze op spot, uit duitsland etc melk moeten inkopen. Over logistiek gesproken. Hadden ze beter de fabriek toch volgens een eerder plan in emmen kunnen bouwen, gemiste kans voor aware, die duitse markt.

 • Mozes

  @rmw, de melkprijs wordt maar in beperkte mate bepaald door de kostprijs maar veel meer door het vermogen de kaas op hoger niveau te verkopen. 
  Voorbeeld: Cono heeft een veel hogere kostprijs dan DOC of A-ware maar kan toch een hogere prijs uitbetalen. 

 • rmw

  Ja hoor transport is loeiduur, Jullie als DOC leden weten toch waarom de melkprijs van Hoogeveen de laagste is?? Andere zuiveraars hebben met dezelfde markt en boycotten te maken, dus het verschil zit in de kosten... DOC presenteerde zich graag als kostprijsleider, dat zijn ze dus niet! Melk uit Duitsland halen?? Het domste wat je kunt doen, maximaal 25 ton laden... Mest uit Brabant afvoeren kost 10 euro per m3 meer dan in het noorden, enkel door transport. Is dus al 360 euro per vracht, Wat denk je dat melk uit Brabant naar Hoogeveen slepen kost? Moet je ook nog op meerdere plaatsen opzuigen en met een veel dunner slangetje...

 • rmw

  Mozes, om waarde toe te voegen moet je flink omzet draaien. Vergelijk de omzet per kg verwerkte melk maar is tussen FrieslandCampina en DMK. Dan scoort FC meer als een kwartje!! (25ct.) per verwerkte kg melk hoger als DMK. Dus DMK is ook gewoon veelal bulk producten zonder toegevoegde waarde! Het is een illusie om te geloven dat die ook ooit maar in de buurt van FC gaan komen qua melkprijs. Dan wordt DOC ook nog is een 100% dochter van DMK, waarom zouden die in NL een dikke melkprijs gaan betalen? De melkleverende boeren kunnen straks toch geen kant meer op...

 • Jaap39

  Rmw, u moet die mest ook in het zuiden houden, dus die vlieger gaat niet meer op..... dat tientje kunt u dus ook in de zak houden! Tel uit uw winst!
  Nee, om nu de vrachtkosten aan tehalen voor grote invloed op melkprijs dat gaat te ver rmw. 

  De heer in heerenveen heeft ook nogal wat transport bedrijven overgenomen. Hij heeft vast ook wel een gierton om uw mest goeiekoop te verplaatsen. Nee de transportsector, dat is lekker winstgevend.....

 • verhoefcolby


  Natuurlijk blijft DOC zoeken naar een partner, men weet daar ook wel dat ze de fabriek kunnen sluiten als dit nog 5 jaar zo doorgaat.  Dan is alleen de vraag wie rijd er net langs waarmee je samen kunt verder gaan? over een 7 jaar weten we of het een goede zaak is geweest, maar dat is met ieder besluit wat we nemen en de bijde partijen zullen heust wel hun huiswerk doen. We hopen voor de fabrieken en hun leden (eigenaaren) dat ze dan tevreden terug kunnen kijken!

 • poldes


  nzo leden bang dat fusie het Nederlandse zuivelimago in het buitenland vertroubeld.

  Ondertussen ons de koeien voor een halve cent weidemelk laten produceren en bij de productie in de fabriek geitenmelk toevoegen.

 • alco1

  Ik zou als DOC ook speciaal kazen gaan maken. De boeren bij mij in de buurt, die aan de FC leveren of aan de DOC zit geen verschil tussen, waarom dus wel in de kaas.

 • W Geverink

  Dat is presies het punt Alco. Heeft de wereld nog meer 'Goudse' kaas nodig?

 • alco1

  De 'Goudse' kaas noemt men exclusief, omdat er zoveel foliekaas gemaakt wordt.
  Zou deze foliekaas echter ook in het exclusieve vallen, dan zijn de voorrangs posities weggesmolten.
  Trouwens heeft Nederland maar 2% wereldmarkt aandeel. Het zou dus allemaal 'exclusief' kunnen worden, als de prijs dan maar niet het 'folie' gehalte zal krijgen.

 • Sjmens

  Stemmingmakerij. Binnen een groot concern kun je evengoed regio gebonden merken produceren!

 • Jaap39

  Sjmens, het bga keurmerk is daarbij ook van belang zie artikel. En welke Nederlandse kaas makers maken bga kaas? u kunt het antwoord raden.... 

 • BO(skabout)ER

  Transportkosten zijn gemiddeld zo'n halve cent duurder als de melk uit Brabant komt. Er komt ook niet gigantisch veel melk uit brabant en er zal een gedeelte geruilt worden met andere fabrieken.

  De duitse melk kan nu naar de duitse fabrieken dus dat scheelt qua transportkosten!

  Een ander voordeel is dat je de kostprijs veel kunt verlagen door samen te gaan met DMK. Zo maakt DOC op dit moment 40 soorten kaas in hun fabriek. Door samen te gaan met de duitsers kan DOC zich specialiseren op bijv. 4 soorten kaas, hierdoor neemt de productivieteit toe en kostprijs zal dalen. 

  Je kunt ook beter verkopen omdat je met een grote partij zit en dus meer macht hebt

  Het is makkelijker om nieuwe markten aan te boren met een grote partij

  DMK spreid de risico's voor de DOC leden met een groter scala aan producten

  Daarnaast is DMK druk bezig met meer hoogwaardigeproducten, en natuurlijk kost dit tijd. 

  @Alco, DOC wil ook speciaal kazen gaan maken dit zal ook gebeuren bij de volgende uitbreiding op het zuivelpark.

  Over Aware gesproken; ze zullen vast veel dingen goed kunnen doen maar ik denk dat voor de langer termijn DMK een veel betere optie zal zijn. Ooit is Friesland bij DOC geweest en toen betaalden ze minder uit als DOC en wou DOC niet fuseren. Kijk nu eens! De toonaangevende fabriek qua cooperaties FrieslandCampina! Zo kan het gaan

 • rmw

  Het klinkt net als de gemeentelijke herindeling, samen wordt alles goedkoper...
  Friesland is nooit bij DOC geweest, toen het toenmalige FCDF ontstond mocht DOC meedoen, die zaten toen nog op de oude locatie zonder zuivelpark. Een grote partij heeft niet meer verkoopmacht, je zit met een bederfelijk produkt waar zat van te koop is, wie is wie nodig? Wat is er van dr Swaiger zijn ambitie verhaal wat hij destijds in de Ijselhallen afstak terecht gekomen? Nog meer tijd nodig zekers? Feit is dat DMK nog nooit een jaar meer betaald heeft dan DOC zelf, wie gaat wie helpen aan een betere melkprijs??

 • Jaap39

  #31 weer mispoes rmw, 

  Kijkt u op ltomilkprices februari en zie dat dmk gemiddeld over laatste 12 maanden ruim 1,5 cent meer betaald. 

  Pardoes in de verkeerde (aware)  trein gestapt rmw?

 • dayo

  ja waar zit je bij rmw?, als je goed zit hoef je toch overal niet zo druk over temaken!!!

 • rmw

  Jammer Jaap, je vergeet de DOC nabetaling... Maar inderdaad DMK betaald dan over de laatste 12 mnd 0.6 ct meer...wow! Maar in februari alweer een cent minder als DOC... Kijk maar is goed naar het meest recente lijstje, niemand betaald in de EU minder als DMK over februari... zelfs Firstmilk die zowat failliet is betaald nog meer... Waarom mag ik mij niet druk maken om DOC?, jullie geven een mooie fabriek weg in ruil voor een illusie...

 • Mozes

  @rmw, jou verhaal over hogere aanvoerkosten bij DOC raakt kant nog wal. @BO(eskabout)ER heeft in reactie #30 dit al duidelijk uiteen gezet. Ik kan hier nog aan toevoegen dat ik als FC-boer bv regelmatig van de tankchauffeur hoor dat hij moet lossen bij DOC in Hoogeveen. Melk wordt tussen verwerkers uitgewisseld om transportkosten zo laag mogelijk te houden. Ook al zouden de transportkosten 1 cent hoger zijn dan nog verklaart dat niet het prijsverschil van 4,5 cent. 

  Daar komt nog bij dat de verwerkingskosten bij DOC juist de laagste zijn. Bij de kaasdivisie van FC wordt DOC zelfs als het voorbeeld gezien waar zij zich op richten. De oorzaak van de achterblijvende melkprijs ligt bij het onvermogen toegevoegde waarde te creëren en sterke marktposities in te nemen. Een fusie is hier de enigste oplossing voor. 

 • Jaap39

  1,63 verschil rmw over laatste 12 maanden. Een maandvergelijking is veel te kort door de bocht. 

  En heb je een beter voorstel?

  Ik zal je helpen:

  Alleen de Friesland Campina optie zou beter uit kunnen pakken..... 

 • rmw


  Jaap39, maandgemiddelde over 12 mnd. is ex nabetaling dus DOC prijs plus 1.03ct doen...Maar hoe kan dat over februari met DMK? de allerslechste in de hele EU, veelbelovend...
  Mozes, sterke marktposities? wat zijn dat?? Je maakt kaas en je moet het kwijt... dat weten die paar inkopers ook wel. Toegevoegde waarde bij DMK?, vreemd dat ze maar 5,3 mld omzet hebben op 6,7 mld kg melk. Kijk als je 1 of 5 miljoen kg melk aflevert doet dat aan de melkprijs op de kwantumoeslag na helemaal niets. Zo maakt het ook geen zak uit of je 100.000 of 500.000 kg kaas moet verkopen, je kosten die maken het verschil in uiteindelijke winst! De rest is gewoon dagwaarde van de bekende noteringen...

 • Mozes

  @rmw, <em>wat een sterke marktpositie is? </em> Denk maar eens aan Cono met hun Beemster kaas. Of FrieslandCampina met hun kindervoeding in China, hun Peak-zuivelmerk in Nigeria en het Landliebe-merk in Duitsland. 

 • Jaap39

  Maak je punt nu eens rmw #37. Waar wil je naartoe? Je loopt een partij modder te gooien zonder inhoud. 

  Vervolgens kun je niet aangeven wat je (aannemen dat je aware leverancier bent) wilt. 

  Hoe moet het dan volgens jou?

  DOC is volgens de goede bronnen een uitstekende weg ingeslagen binnen de mogelijkheden, 

  Dat aware en anderen dit als minder prettig ervaren?

  Ja dat kan ik me heel goed voorstellen..... 

 • rmw

  Mozes, duidelijk! maar de beoogde fusie combi maakt vooral heel veel kaas... Wat wil je voor meerwaarde geven aan foliekaas? Trouwens goed van Jaap39 dat hij wijst naar milkprices van LTO, leuk om te bestuderen! Zelfs in rampjaar 2009 betaalde toenmalig DMK partner Nordmilch nog minder uit dan DOC... 2013 betaald DMK krap 2 ct. onder DOC en 2012, DMK 2.36ct. onder DOC. Zo'n fusie partner wordt toch niemand enthousiast over??

 • Jaap39

  Rmw, je begint op een grijsgedraaide grammofoonplaat te lijken. 

  Antwoord geven op vragen omtrent Heerenveen doe je ook al niet. 

  Zit klaarblijkelijk nog in de ontkenningsfase. 

 • rmw

  Jaap39, de hele fusie maakt voor de kaasmarkt geen enkel verschil. Het is gewoon kaas+kaas= kaas. Ik vraag me af wat er bij DOC misgaat dat de melkprijs zo ver achterblijft. Verder heeft een familiebedrijf als Aware vergelijken met DOC geen enkel nut, die zijn juist groot geworden met de kaashandel. Met een eigen fabriek stellen ze de helft van de benodigde kaas zeker. Dat ze dat op een erg efficiente wijze organiseren is duidelijk lijkt me. Het is niet zo dat een giga grote kaasfabriek iets kan afdwingen, dat kun je zelf met je melk niet en dat kun je met pakhuizen vol kaas ook niet. Je bent puur marktafhankelijk. Verder gooi ik helemaal geen modder, ik vraag me af of DOC leden wel kritisch genoeg zijn op hun directie? Waarom betaald zelfs een particulier als Leerdammer met enkel kaas nog meer melkgeld? Straks zitten jullie onder matig betalende Duitsers en is de huidige DOC directie zo gevlogen...

 • Jaap39

  Het enige wat uit uw fanatisme blijkt is dat u erg tegen doc bent. 

  En bang bent met aware een scheve schaats te rijden.

  Het is  voor u natuurlijk ook erg vervelend om te zien dat waar u waarschijnlijk bij bent weggegaan, doc, nu een prima stap gaat zetten. 

 • joannes

  In elke (economische) neergang kan je de contante waarde van een bedrijf verbeteren met kosten besparingen. In dit geval de kosten van Marketing, Verkoop afdeling, Financiering, etc, etc, Zou dit niet de grootste motivatie zijn voor twee - in vergelijking met de wereld spelers - regionale verwerkers? 

 • rmw

  Beste Jaap39, denk echt maar niet dat er ook maar iemand die DOC verlaten heeft daar enige spijt van heeft. Zeker niet nu ze weer met dezelfde fusiepartner op de proppen komen...Denk je nu werkelijk zelf dat mensen die de vorige keer tegen stemden en inmiddels zijn vertrokken uit onvrede over beleid en melkprijs jaloers zijn op de DOC boeren nu??? Als DOC nu samen ging met FC zonder toe hoeven betalen zou dat inderdaad jaloers makend geweest zijn... Maar de februari prijs van DMK in de LTO vergelijking geeft jou veel vertrouwen Jaap?

 • Jaap39

  Ik lees een hoop frustraties in uw betoog rmw #45. 


  En ja, ik denk zeker dat deze stap een goede balans gaat brengen. Een behoorlijke producten verscheidenheid, veel liters, 8 miljard, moderne fabrieken. Kortom, prima stappen. 

 • Mozes

  Dat DOC achterblijft in melkprijs komt vooral omdat ze te klein en te groot zijn. Kleine melkverwerkers zoals Cono, Rouveen en Zuivelhoeve kunnen inspelen op het streeksentiment met een streekproduct. Daar kan men een goede marktpositie mee innemen en een goed rendement mee halen. Het nadeel is wel dat men maar een beperkt volume kan wegzetten. De omvang die men heeft heeft men, maar veel groei zit er niet in. 

  Aan de andere kant de hele grote die op wereldschaal werken. Zij hebben het vermogen overal op de wereld naar kansen te zoeken en daar op in te spelen. Ze hebben het vermogen om met wetenschappelijk onderzoek nieuwe producten te ontwikkelen en die wereldwijd op de markt te brengen zodat de ontwikkelingskosten zo snel mogelijk terugverdient worden. Nieuwe producten worden afgeschermd met patenten zodat concurentie wordt afgehouden en men de prijs hoger kan stellen. 

  DOC is te groot voor het streekproduct en te klein voor een wereldspeler. Ze zitten tussen wal en schip. Fuseren met DMK bied kansen maar niet de eerste jaren. Het is net als bij de oprichting van Frieslandfoods in 1997 een zaak van de lange adem. 
  Als deze stap echter niet gezet wordt weten ze zeker dat ze nergens komen. 

 • Foxxy

  DOC heeft zorgen ! De leden ook ! 
  Misschien een idee om bestuur + leden vanuit de basis te laten brainstormen over oplossingen ! Het bestuur draagt DMK (alweer) aan , maar misschien zijn er wel meer (nl) oplossingen ?

 • Foxxy

  Daaraan toegevoegd : er staat een pracht van een nieuwe melkfabriek , rijden schitterende melkauto's bij de weg , en de kaasprijs blijft niet eeuwig laag ! Zou zonde zijn om het klaar te hebben gemaakt voor een ander !

 • Gerd

  1) DMK verwacht dat de melk met 1: 1.02 naar kg.
  2) gedeeltelijk opgevangen in Duitsland melk wordt hier verwerkt u. Alleen de wei gaat Nl.
  3) DOC heeft hier in Duitsland ongeveer 120 leveranciers u.die de laatste keer tegen een fusie m.DMK waren.
  4) in De verkrijgen van de leveranciers 10,7% BTW

 • info239

  De leden hebben inderdaad grote zorgen, nog een of twee van die melkprijs jaren betekend voor sommige bedrijven een ramp senario. Ons bedrijf vergelijken met andere melkverwerkers zorgt voor een verschil van meer dan 100.000 euro op jaar basis en dat zal hoogst waarschijnlijk de komende jaren zo blijven. Bij andere verwerkers aan de deur kloppen zal weing of niets  opleveren, maar wel roepen dat de fusie negatieve gevolgen heeft voor de nederlandse melkprijs. Als de nood dan zo hoog is pas dan jullie aanname beleid aan, zeker gezien naar de toekomst met een strenge melkveewet maar vergeet vooral ook niet de vergrijzing onder de melkveehouders die gaande is en bedrijven die geen overname kunnen realiseren. De meeste verwerkers heben wel tot 20% productie capaciteit bijgebouwd. Kan mij niet voorstellen dat dit gerealiseerd kan worden.

 • Mozes

  Het probleem van DOC is dat ze op dit moment geen enkele mogelijkheid hebben om iets aan de melkprijs te doen. In de kosten valt niets meer te halen omdat ze op dat punt al wereldkampioen zijn. 
  Nu kan men zeggen dat men met een fusie met DMK niets opschiet omdat die niet veel hoger uitbetaald dan DOC. Maar dat is kortzichtig. Het grote voordeel van de fusie is dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan om te werken aan een hogere melkprijs. Mogelijkheden die er nu niet zijn. 

 • rmw

  DOC is te groot en te klein... vreemd verhaal, Leerdammer verwerkt driekwart van de DOC melkplas tot kaas en betaald zelfs als particulier meer uit! Qua kosten zijn ze  bij DOC wereldkampioen? waar blijft dan al die winst? Geld voor kaas, geld voor wei van Volac en amper kosten volgens Mozes-> dat klinkt als mega winstgevend.
  Maar wat voor theorie heb je dan over de uitbetaal prijs van DMK Mozes? Ze zijn groot, hebben een breed assortiment produkten en voegen waarde toe. Met dat verhaal worden de DOC boeren tenminste lekker gemaakt, waarom zakken ze bij een beetje tegenwind op de zuivelmarkt al door het ijs en zijn ze Europa's laagste in februari?
  Nieuwe mogelijkheden om te werken aan een hogere melkprijs?? Dat verhaal hadden ze vanuit DMK 4 jaar geleden ook al, maar de boeren moeten nog 10 jaar geduld hebben? En de concurrentie zit te slapen terwijl DMK het wiel opnieuw gaat uitvinden? Whisfull thinking noemen ze dat...
  #49 ziet het goed, DMK lacht in zijn vuistje, in blinde paniek een pracht fabriek kado krijgen... Wat krijgen de DOC leden trouwens ditmaal aangeboden, weer een lachwekkend 15% aandeel in DMK? Is er weer een pot geld om het melkprijs verschil te dempen? Of wordt het ditmaal nog goedkoper voor DMK?

 • Mozes

  @rmw, wat moet DOC volgens jou doen om een gelijkwaardige melkprijs realiseren? Welke mogelijkheden zijn er volgens jou zonder een fusie met DMK? 

 • rmw

  DOC moet eerst maar is duidelijk maken waarom ze niet mee kunnen komen qua melkprijs. Ik denk dat er een flink management probleem is. Daarnaast moeten ze gewoon de rust bewaren tot betere tijden, de boel in blinde paniek weggeven is wel het allerdomste!! Je lot verbinden aan een partij die nog minder presteerd... dat verzin je toch niet! De huidige directeur is vanaf maart vorig jaar in functie en stuurt nu al aan op een weggeef fusie, daarvoor heeft hij ook vele bazen versleten in korte tijd... Voldoende bewezen dus dat hij het niet kan! Wie haalt zo'n man ook in huis? Gewoon rust bewaren, goede vriendjes blijven met Hochwald, en afwachten hoe de markt zich komend jaar ontwikkeld. Qua eigen vermogen is DOC ook prima op orde dus echt geen reden tot paniek.

 • Mozes

  4 jaar geleden hebben ze ook besloten om alleen verder te gaan. Het resultaat is dat nu de achterstand in melkprijs vele malen groter is. 

  Dat jij voorstelt om te wachten tot de markt beter wordt laat precies zien wat het probleem is: DOC is geheel machteloos om iets aan de melkprijs te doen en kan niets anders doen dan afwachten. 

 • BO(skabout)ER


  @rmw; Leerdammer heeft natuurlijk ook merkkaas. Maar ik denk dat RMW zijn punt wel heeft gemaakt en niet verder hoeft te discuseren op deze site.

 • rmw

  @Mozes, van die 4 jaar is alleen de laatste 6 maanden prut qua melkprijs, de andere tijd was die gewoon concurrerend. Daarnaast werkt DOC sindskort samen met Hochwald aan afzet overver, voor je de vruchten kunt plukken al je boeltje weggeven aan een partij die nog nooit iets gepresteerd heeft??
  @Boskabouter, DOC maakt toch Old Amsterdam? das toch ook merkkaas? Verder weet ik dat ze in Hoogeveen bij DOC niet van kritische mensen houden, En van mensen die hun mening over DOC op internet geven al helemaal niet. Als je vragen hebt hoor je met hun te bellen voor het enige goede antwoord en juiste informatie!! Al die mensen op internet hebben het slecht voor met DOC, het scheelt er nog aan of zij zijn de oorzaak van de lage melkprijs...

 • Jaap39

  Rmw is bang dat de aware fabriek niet vol komt.

  En als aware leverancier de angst hebben dat het waarschijnlijk een goede keus van doc is om te fuseren met dmk. Vandaar zijn vele gefrustreerde reacties......

   De weglopers naar aware hadden niet verwacht dat er zo snel alsnog een fusie zou komen. Bovendien mag je in de grootste coop van Duitsland vertrouwen hebben. En ja, dan gaan inderdaad Duitsers Nederlandse kaas verkopen. Prima toch, beter helpen als dwarsliggen. 

 • rmw

  Wat is je probleem met Aware Jaap, het zit je nog al hoog...
  Is je bedrijf qua leverantie te klein, zit je buiten het ophaalgebied? Of ben je niet in staat aan de kwaliteitseisen te voldoen? 
  Waarom zijn mensen weggelopen Jaap? Omdat ze het jammer vonden dat de fusie destijds niet doorging?? Omdat ze zo tevreden waren over DOC? Ik wens je veel succes met DMK, daar is echt niemand jaloers op!

 • mts.fox2


  Met verbazing lees ik al die frustratie en negativiteit hierboven van mensen die, schijnbaar uit onvrede, weg zijn gegaan bij DOC. Dan snap ik dus niet waarom je je dan zo vreselijk druk maakt om datgene wat er nu bij DOC staat te gebeuren!

 • Jaap39

  Aware is een bedrijf in opbouw en zal het ook in deze marktsituatie errug lastig hebben. Doordat aware met haar beloftes nogal van de toren blaast kunnen ze ook nogal vreselijk op hun .... gaan. 

  Bovendien baseren ze de melkprijs op doc, dus veel beter zal het niet worden voor aware.

   Ik zie voor doc een flinke meerwaarde in de producten verscheidenheid van dmk, de schaalgrootte, de export verkooporganisatie. Daar naast is het voor de Duitse verkopers erg handig ook Nederlandse kaas in het     assortiment te hebben!

  Dus rmw, u verdient de (aware) frustratie trofee!

 • dayo

  rmw is bang dat de melkprijs voor doc nog lager wordt, na de fusie, en ja dan zakt a-ware mee, maar rmw je krijgt  dan nog altijd +1 cent, dus maak je geen zorgen....

 • hansvanbergen


  De doccers worden op vergaderingen bang gemaakt voor bedrijven als a- ware of Farmel. Altijd een zwaktebod. Als lid moet je zoeiets niet accepteren.  in de a ware contracten zal ongetwijfeld staan. Drenthe Overijsel Cooperatie OF HAAR RECHTSOPVOLGERS + 1 cent. Dus aware people hoeven zich daar geen zorgen over te maken. Aware ook nie want zij hebben altijd nog de melk goedkoper in de

  fabriek als concurenten Campina, Cono, Leerdammer, Delta milk en rouveen.  Hetenige wat er mis zou kunnen gaan is dat kaas MAKEN toch heel anders blijkt te zijn dan verhandelen. Maar daar is goed management voor nodig

 • hansvanbergen


  Delta milk indertijd nam gewoon een directeur overvan Campina. Dat had DOC ook moeten doen. Directeur van Campina Cheese salaris + 1 ton. Eventueel vakantiehuisje in Drenthe erbij of zo.  Iemand van buiten die alles van kaas weet en die IEDEREEN kent in de kaaswereld en die wel wat kost maar ook zijn hele netwerk meeneemt.  Sterke punt van huidige directie is wel dat ze, op wonderbaarlijke wijze, 1 miljard kg melk per jaar voor een schijntje binnen de poorten krijgen! Hoewel jan en alleman daar lost die melk over hebben en die dan dat heus niet voor een docprijsje. No way

 • hansvanbergen


  @ mts Fox wat er met de doc gebeurd is van belang voor iedere NL veehouder omdat zij de gemiddelde melkprijs flink naar beneden trekken. Het is tuuk lastig om een goede prijs voor je melk te vragen als ze elders het gratis uit staan te delen.

 • Mozes

  De garantieprijs van FC is gebaseerd op 47 miljard liter in Noord-West Europa. Het aandeel van DOC hierin is 1/47. Dat is iets meer dan 2%. De mate waarin DOC de garantieprijs naar beneden trekt valt dus nog wel mee. 

 • schimmel2

  Beste reageerders,
  door diverse leden van DOC Kaas ben ik gevraagd om een reactie op dit forum te plaatsen. Het wordt schijnbaar door veel melkveehouders gelezen.
  Er wordt door met name twee(anonieme) ex- DOC leden nogal negatief op gereageerd. Dat deze melkveehouders de keus hebben gemaakt om per 01-01-2015 bij Aware te gaan leveren is een eigen ondernemerskeuze.Dat ze feiten, onwaarheden en eigen meningen door elkaar gebruiken kan een heel verkeerd beeld geven van de werkelijkheid. Het fusievoorstel wordt momenteel met onze leden van DOC Kaas besproken in de rayonvergaderingen en met die leden delen we ook <span style='text-decoration: underline;'>alle</span> informatie. Uiteindelijk is het aan de DOC leden de keus om het fusievoorstel te beoordelen. Ik hoop dat anderen daar ook met respect en fatsoen mee om willen en kunnen gaan.

  Arjan Schimmel, voorzitter DOC Kaas

 • brutus71

  De top van DOC moet zich niet te veel zorgen maken wat hier geschreven wordt,
  hier wordt er soms, vaak wat bij verzonnen om de reacties wat meer kleur te kunnen geven, dat is dood normaal in het huidige internet tijdperk.

  DOC moet er voor zorgen dat haar informatie duidelijk, volledig en vooral juist is naar haar leden toe en niet op dit soort sites gaan mee discussiëren, daar wordt het echt niet duidelijker van.

 • hansvanbergen


  Door 4789 individuele adressen meneer Schimmel. Dus waarschijnlijk een 10.000 personen. Kennelijk was u daar niet van op de hoogte als voorzitter van de 1 na grootste zuivelcooperatie van Nederland. Terwijl dit toch wel een heel simplistische manier is om informatie te verzamelen.  Weten hoe je leden denken. Ook van mensen die de cooperatie verlaten. @Mozes jij hebt het over dre FC garantieprijs. Ik over de gemiddelde Nederlandse melkprijs. Het zou voor iedere melkveehouder fijn zijn als er een mlkfabriek zou zijn die ook een goede melkprijs zou betalen en waar je zo lid van zou kunnen worden. Die is er nu dus niet.

 • Mozes


  Die zal er ook niet komen @Hans van Bergen.

  Een melkfabriek waar je zo lid kunt worden is een bulkcoöperatie die zoveel mogelijk melk door de fabriek wil jagen om de vaste kosten per producteenheid zo laag mogelijk te houden.

  Melkfabrieken die beter uitbetalen maken producten met toegevoegde waarde en willen alleen die melk hebben die ze voor deze producten nodig hebben en meer niet. Daar kom je niet zomaar binnen 

 • Koen Franken


  Waar zijn we eigenlihjk NIET meer aangebonden , melkfabriek , bank , Brussel , grongebondenheid enz enz , hoe hebben we het toch zover laten komen !!!

 • no-profile-image

  Beste Arjan Schimmel,

  Ik maak op uit je betoog dat ex leden geen mening mogen hebben, ex leden hebben nog wel veel geld op de ledenrekening staan bij DOC, dus mogen ze ook hun zorgen hebben over de voorgenomen fusie! Dat jullie vele jaren nodig zijn om dit geld uit te betalen is jullie probleem... Ik las dat de rentevergoeding nog omhoog gaat ook, dat is prima! Verder heb je het over onwaarheden, de LTO melkprijsvergelijking is niet deugdelijk? Volgens mij spreken de cijfers voor zich! Alleen blijft de grote vraag waarom jullie de laatste 6 maanden zo allerbelabberdst beroerd uitbetalen? Het was in november al prut, toen moest de grote groep nog vertrekken...

 • hansvanbergen


  Doc heeft gewoon pech gehad ook.

  1 Rusland boycot heeft ze snoeihard getroffen. Zehadden daar net goeie contracten afgesloten meen ik es gelezen te hebben

  2 Door de melanine affaire is de vraag naar Nutricia babyvoeding geexplodeerd en is Fryco babyvoeding geaccepteerd door de Chinese markt als alternatief.Campina heeft daar uitstekend op geanticipeerd en kon zo hun melkprijs ophogen met 2 cent, deels contant. Daarmee stapten ze van de middenmood naar de top 3. Daardoor is nu de afstand tussen DOC en Campina te groot.

Laad alle reacties (70)

Of registreer je om te kunnen reageren.