RundveeNieuws

Zorg over negatieve gevolgen fusie DOC Kaas en DMK

Rouveen/Bleskensgraaf – De voorgestelde fusie tussen DOC Kaas en het Duitse DMK is niet goed voor de Nederlandse melkprijs en ook niet goed voor het imago van de Nederlandse zuivel. Dit zeggen directeur Ben Wevers van Rouveen Kaasspecialiteiten en voorzitter Teunis Sterk van coöperatie DeltaMilk.

Ze betreuren het beiden dat er blijkbaar niet is gezocht naar een Nederlandse oplossing. Die had naar hun idee meerwaarde gehad, niet alleen voor DOC Kaas, maar ook voor de hele Nederlandse melkveehouderij en zuivel.

Wevers: “We weten dat een overname door FrieslandCampina niet kan vanwege mededinging, maar van andere partijen weet ik het niet. Waar een wil is, is een weg. Kijk naar de fusie tussen Friesland Foods en Campina. Dat was zeker geen eenvoudig klus, maar is toch in zeer korte tijd tot een succes gemaakt. Zuivel zit Nederland in de genen, daar ben ik van overtuigd. Duitsland is daar anders in.”

Sterk: “Ik ben bang dat de fusie tussen DOC Kaas en DMK de melkprijs in Nederland structureel in negatieve zin gaat beïnvloeden. We moeten straks het Nederlandse zuivel-imago met Duitsland delen, maar we weten allemaal dat de melkprijs in Duitsland in doorsnee 3 tot 4 cent lager ligt dan hier.” Volgens Sterk hoeft dat met een Nederlandse oplossing niet te gebeuren. “Cono, Rouveen en ook wij kunnen als kaasbedrijven toch allemaal een melkprijs betalen die dicht bij die van marktleider FrieslandCampina ligt?”

Wevers kan zich wel bepaalde voordelen indenken van een samengaan tussen DOC en DMK. “Misschien kan DMK ze helpen hun strategie, gericht op meer export, helpen versnellen. Wel vind ik het jammer dat hiermee een Duits-Nederlandse combinatie ontstaat. Ik denk dat de waarde van een BGA-keurmerk (beschermde geografische aanduiding voor natuurkaas) steeds belangrijker wordt. Het risico dat je dit met een Nederlands-Duitse fusie ondergraaft, is aanwezig. Persoonlijk had ik daarom liever een Nederlandse combinatie gezien. Naar de toekomst wordt het steeds belangrijker om je te onderscheiden en dat kan onder meer met Nederlandse zuivel. Het imago van Nederlandse zuivel, met name in landen buiten Europa zoals China, wordt onderschat. Nederland onderscheidt zich hier absoluut van andere Europese landen. Daar moet je zuinig op zijn en zuiver proberen te houden. Bij DMK lijkt de focus meer op prijs te liggen. Ik ben bang dat dat geen opstuwende werking op de melkprijs heeft, al blijft dat moeilijk te voorspellen.”

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin