Rundveehouderij

Nieuws 5 reactieslaatste update:15 apr 2015

'Superheffing naar €135 miljoen'

Den Haag - De Nederlandse melkveehouderij heeft in het laatste quotumjaar 2014/2015 zo'n 486 miljoen kilo melk meer geleverd dan toegestaan, zo blijkt uit de jongste gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Hieruit kan worden afgeleid dat de superheffing uit zal komen op €135 miljoen.

Dit is €3 miljoen meer dan er vorig jaar is betaald, en daarmee een nieuw record. Deze berekening is wel op basis van voorlopige cijfers.

In totaal werd er 12,4 miljard kilo melk geleverd, bijna 60 miljoen kilo meer dan in quotumjaar 2013/2014. Dit komt neer op een stijging van 0,4 procent. De overschrijding van het melkquotum is voornamelijk veroorzaakt in de eerste maanden van het melkjaar dat van april tot en met maart loopt. In januari februari en maart dit jaar werd er gemiddeld zo'n 2 procent minder melk geleverd dan in het vorige melkjaar. Melkveehouders remden de productie in de laatste maanden van het quotumjaar. Dit door de combinatie van een dreigende hoge superheffing van flink melkprijzen. De superheffing  bedraag 27,83 cent per kilo, de uitbetaalde voorschotmelkprijs hing net iets boven de 30 cent.  In april vorig jaar, aan de start van het melkjaar 2014/2015, lag de melkproductie maar liefst 6,7 procent hoger.

In de eerste drie maanden van 2014 lag de melkprijs gemiddeld fors boven de 40 cent per kilo en was er dus een heel andere situatie. Veel boeren kozen er toen  voor om de superheffing voor lief te nemen en door te melken.

Sinds de invoering van het melkquotum in 1984 is er €949 miljoen aan superheffing betaald. Met dit laatste superheffingsjaar erbij komt het bedrag uiteindelijk boven €1 miljard uit: €1,084 miljard.

Marjan Schaftenaar en Klaas van der Horst

Laatste reacties

 • koestal

  De wereld gaat aan vlijt ten onder

 • boer drenth


  Een miljard superheffing, toch zal hier nog aan verdiend worden of zie ik dat verkeerd.En maar jammeren over die heffing die van tevoren al lang bekend is bij overschreiding. Niet klagen maar betalen die heffing. De vvehouders gaan goede tijden tegemoed ,na bevrijdings dag, als je de optimisten moet geloven.

 • hooghoes

  Boeren zijn niet de snuggerste ondernemers dAt blijkt maar weer .

 • peter25

  waar gaat dat geld naar toe?
  te gek voor woorden de vraag is er toch

 • koestal

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.