Rundveehouderij

Nieuws 11998 x bekeken 6 reacties

Rekenmodel voor melkveewet en AMvB

Doetinchem – Melkveehouders kunnen het effect voor hun bedrijf van de melkveewet en de zogenoemde AMvB 'Verantwoorde groei melkveehouderij' zelf berekenen in een rekenmodel op boerderij.nl.

Meer melkvee betekent vanaf 1 januari 2016 voor een deel van melkveebedrijven dat ze ook extra grond moeten hebben. De groei in fosfaatproductie ten opzichte van 2014 is daarvoor één van de factoren. Een ander belangrijk kengetal is het fosfaatoverschot per hectare. De regels staan in de AMvB die vorige week gepubliceerd is door het Ministerie van Economische Zaken.

Over de uitwerking in detail zijn nog tal van vragen. Ook moeten de Eerste en Tweede Kamer het voorstel nog behandelen.

Laatste reacties

 • HenryKamphuis1

  Volgens mij klopt deze berekening niet...
  regel 62 wordt niet aangepast wanneer je een bexvoordeel invoert.
  In regel 46 staat het wel goed maar vervolgens in regel 62 rekent hij gewoon met forfaitaire waardes...

 • Wim Esselink

  @Henry. Je hebt gelijk. Het bestand rekende nog niet door met de BEX waarde, dat wordt zo snel mogelijk aangepast. 
  Bedankt voor de opmerkzaamheid.

  Wim Esselink

 • Wim Esselink

  Model is inmiddels aangepast, BEX voordeel wordt nu doorberekend in de fosfaatproductie 2015 en 2016.

 • j.verstraten1

  Volgens mij moet je ook niet uitgaan van de oppervlakte grond 2014 als basis maar de oppervlakte in 2013. Vervolgens blijft je referentie staan, maar wordt naar de stijging in het aantal koeien gekeken ná 2014 op basis van de grond in 2013. Als je dus in 2014 meer grond hebt verkregen dan kun je die dus al gebruiken naar de toekomstige grondgebondenheid eis. Ben je in 2014 grond permanent kwijtgeraakt dan moet je in 2016 koeien inleveren of opnieuw grond zien te verwerven.

 • v w


  In het rekenmodel geeft die onder aan de benodigde extras te verwerven ha weer ,geld dat over 2014? of 2016?

 • Kaiser

  Leuk theoretisch rekenmodel. In de praktijk kan dat wel anders uitgevoerd worden.  Het fosfaatoverschot maar een paar keer per jaar hergebruiken. Gewoon 115 kg fosfaat op grasland toepassen. (Wordt toch niet gecontroleerd.) Dan kun je volgens de gegevens van het rekenmodel in 2016 200 kg meer fosfaat via melk en dieren afvoeren. Hoef je helemaal geen land bij te kopen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.