Rundveehouderij

Nieuws 5380 x bekeken 21 reacties

Politiek bezorgd over fosfaatplafond

Den Haag – Politieke partijen zijn bezorgd dat de veehouderij ondanks de invoering van de grondgebondenheid van de melkveehouderij het fosfaatplafond snel zal bereiken.

Dat blijkt uit de schriftelijke vragen die de Tweede Kamer heeft ingediend naar aanleiding van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die grondgebondenheid in de melkveehouderij moet regelen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) stuurde die AMvB vorige week naar de Kamer.

PvdA wil weten of Dijksma bezorgd is over het fosfaatplafond en dat boeren hierdoor gestimuleerd worden om snel hard te groeien en dat boeren die minder hard groeien hierdoor gestraft worden. PvdA wil weten hoe Dijksma dit ziet en of zij stappen gaat zetten om te voorkomen dat deze groeiprikkel ontstaat. ChristenUnie vraagt of het mogelijk is om fosfaatruimte te reserveren voor grondgebonden bedrijven die mogelijk over een paar jaar willen uitbreiden. ChristenUnie vraagt zich af of de AMvB niet te veel op korte termijn is gericht en te weinig doet om te voorkomen dat het fosfaatplafond snel wordt bereikt.

SP en D66 vragen of Dijksma al werkt aan wetgeving om te voorkomen dat het fosfaatplafond wordt bereikt, aangezien ze heeft aangegeven om tijdig met wetgeving te komen. Ook willen SP, D66 en SGP weten of Dijksma bereid is om naar andere methoden dan dierrechten te kijken om de veestapel te begrenzen.

VVD, CDA en SGP willen weten of de knelgevallenregeling ook opengesteld wordt voor andere knelgevallen dan boeren die al afspraken hadden gemaakt over mestverwerking. CDA vindt dat er sprake is van onverantwoord en onredelijk bestuur als het gaat om de wijze waarop de melkveewet en de AMvB zijn ingericht, waardoor veel boeren in onzekerheid zitten. De partij pleit voor een knelgevallenregeling die maatwerk kan leveren. Ook SGP vindt dat de knelgevallenregeling niet toereikend is.

ChristenUnie wil weten welke mogelijkheden er zijn om rekening te houden met bedrijfsspecifieke omstandigheden, zoals bij bedrijven die een deel van hun mest kwijt kunnen bij extensieve melkveehouders of akkerbouwers in de buurt. De partij pleit ervoor om regionale mestafzet binnen 20 kilometer in mindering te brengen bij de berekening van het melkveefosfaatoverschot. CDA en SGP pleiten voor saldering over verschillende jaren om wisselende fosfaatgehaltes in voer op te kunnen vangen. Ook PvdA wil weten wat de gevolgen zijn als de feitelijke fosfaatproductie afwijkt van de forfaitaire normen op basis waarvan de grondpositie is geregistreerd.

Uit de schriftelijke vragen blijkt tevens dat er veel vragen zijn over de twee referentiejaren die nu in de melkveewet worden gehanteerd.

Laatste reacties

 • Foxxy

  Leuker kunnen ze het niet maken !
  Wel ingewikkelder ! 

 • rmw

  Hoe krijg je al deze onzin verzonnen?? Knelgevallen te over, een AmvB die gewoon nog niet eens uit te leggen is, abracadabra referentiejaren, het opjagen van grond en pachtprijzen tot en met, en alle betrokkenen doen een juich persbericht uitgaan dat het aan alle wensen tegemoet komt... Tis wel weer werkverschaffing optima forma voor het hele leger aan adviseurs...

 • ALBA

  Met deze vragen wordt het er in ieder geval niet slechter op.

 • gertke

  zomaar een vraag:produceren koeien ook ammoniak?

 • frl


  dacht vroeger op school altijd wiskunde is onzin,maar komt toch nog van (PAS).

 • no-profile-image

  Cda en sgp. Wat doen jullie? KNELGEVALLEN regelingetjes vragen?
  Denk nu is constructief. Stop die koeienexplosie voor het te laat is. Vele boerenstemmen hebben jullie en adel verplicht.

 • John*

  gewoon in de gecombineerde opgave aangeven (en borgen) d.m.v. overeenkomsten waar je je shit voor het lopend jaar gaat laten. Dat deel wat gebord is bepaald t aantal dieren wat er dat jaar gemiddeld gehouden mag worden. geen gedoe met a.m.v.b. dierrechten of wat dan ook.

  Op het moment dat een extensieve boer zelf meer melkvee, kippen of varkens wil houden heeft deze minder ruimte over om ter beschikking te stellen aan andere bedrijven. Dit is voor iedereen beter:

  verwerkers willen duidelijkheid
  veehouders willen duidelijkheid
  akkerbouwers willen duidelijkheid

  Op 1 mei zijn alle overeenkomsten rond en kan de hele landbouw zich concentreren op de uitvoering ervan. De periode van 1 januari tot 1 mei is er om de overeenkomsten te regelen.

  Bij de intensieve veehouderij is hier al een voorschot op genomen door bedrijven die volledig verwerken dierrechten ter beschikking te stellen.

  Kortom,

  Laat iemand die 500 koeien houd toch lekker melken,
  Laat iemand diee liever op de tractor zit 5000 kuub mest ontvangen en voer terugleveren.

  Dat is voor iedereen win win

 • Weerkundige

  Niet iedereen kan wil groote stal bouwen als net buurmans land heeft gekocht of net heeft overgenomen  laten we buit toch eerlijk  delen  
  niet wie eers komt wie maalt we willen allemaal  gezonde leven vatbaar familie bedrijf en zeker geen mega bedrijf daar is 95% mee eens zeker de politiek 

 • remi123

  de ondernemers die inzetten op groei worden gestraft. Dit is de motor van de economie. Boeren die stilzitten hebben doorgaans minder advies, aannemers, krachtvoer, dierenarts, ki, stroom, melkrobots, innovatie, automatisering, mechanisatie nodig dan groeiende jonge ondernemers. En de innovatie van toen heeft de kennis van nu verworven waar de politiek nu mooi weer mee speelt in het buitenland. Zal mij benieuwen of we over 20 jaar nog mooi weer garantie hebben. Ik denk dat Nederland dan niet meer het land is van de zuivel, als we stil blijven zitten. Dus gas er op en weg met de grondgebonden regels!

 • John*

  als mestafzet te duur wordt regelt de economie vanzelf wel dat er minder beesten komen. Bedrijven die dan volledig grondgebonden zijn genieten dan een voordeel. Een risico minder.

 • Zuperboer

  Economie moet weer de motor en de bepalende factor worden niet de waan van de dag (lees: emotiepolitiek) die momenteel in NL heerst. Er moet weer wat geproduceerd worden en melk is een prachtig produkt waar NL trots op zou moeten zijn. I.p.v. daarvan worden ondernemers afgeserveerd met een lading regels en wordt een heel leger ambtenaren, adviseurs en andere papierschuivers aan het werk gehouden. Kunstmatig rondpompen van geld maar er wordt niets geproduceerd. Als mestafzet te duur wordt regelt de hoeveelheid vee zich vanzelf daarvoor zijn geen wetten nodig.#weelde#trots op melk.

 • bertus de beer

  let the economie sort itself out!!

 • ALBA

  @9en 10 weleens van negatieve externe effecten gehoord?

 • koestal

  Als het om landbouw gaat ,vreest de politiek met grote vreze,het verkeer mag rusit toenemen,Schiphol mag steeds meer vliegtuigen verwerken en rotterdam  moet ook meer goederen verwerken

 • alco1

  Ik ben in Budapest en zie zwarte bomen.

 • Fermer

  Is er daar nog geen groepering die 'zwarte bomen' wil verbieden? Veel plezier daar aan de Donau!

 • japke33

  @ gradje, als urine en mest bij elkaar komen, komt er ammoniak vrij. Dit schijnt levensgevaarlijk te zijn, en zeeeer giftig voor het mileu. Het is een wonder dat onze koeien niet ter plekke dood neervallen. ;)

 • puinhoop

  Fosfaatplafond? Wereldwijd dreigt een tekort op lange termijn. Ieder overschot verwerken en exporteren en een leger aan adviseurs kan naar huis, en de boeren kunnen zich concentreren opboeren

 • kiepel

  CDA en VVD stop met dat knelgevallen gedoe en help de sector. Stop de intensieve groeiers en help zo om onder het fosfaatproduktie plafond te blijven. Knelgevallen zijn voor de bank.
  Iedereen wist wat er ging komen. Teveel risico mag en kan soms afgestraft worden. Dit is een economische regel.

 • evanderpasch1


  Als de bemestingsnorm niet omhoog gaat is er geen ruimte voor meer koeien zie huidige mestafzetprijzen en als dit jaar de intermediars verlost zijn van de goedkope mest in hun eigen silo,s stijgt volgend jaar de mestkosten nog veel meer.

  En als op een hectare makelijk voor 3 koeien voer groeit en je voert van nog geen 2 koeien mest aan is kringloop lang niet gesloten

   

    

 • wienbemelmans

  ze zijn in Den Haag hard opweg om de landbouw in Ned. weg te krijgen. wat ze ook al goed lukt de varkens boeren sluiten vanzelf met elke week minder opbrengst met de koeien boeren zijn ze ook goed bezig laat ze eerst lekker grote stallen bouwen dan draaien we ze daarna de nek om. Wat hebben we over 10 jaar lekker veel natuur om te wandelen en te kamperen maar geen geld meer . Het gas hebben ze al verkwanzeld want het raakte nooit op. De mensen in Groningen laten ze ook barsten wat ze nu ook met de boeren doen. maar et zal ze nog opbreken.kijk wat de overheid  allemaal aanpakt ( hebben ze aleens iets tot een goed einde gebracht) er zit weinig kennis in Den Haag het is jammer dat ik dat moet zeggen,ze zijn alleen goed in afbreken en graaien voor zich zelf voorbeelden te over.we zullen zien over 10 jaar  als er dan nog geen oorlog is.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.