Rundveehouderij

Nieuws 1366 x bekeken 3 reacties

Onderzoek naar jodiumtekort Belgisch Witblauwe kalveren

Drongen - Het Veepeilerproject van Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) start een uitgebreid onderzoek naar jodiumtekort bij Belgisch Witblauwe kalveren.

Met name op vleesveebedrijven doen zich tekorten aan mineralen en vitamines voor. Dit komt door veranderingen in bemesting en grondgebruik. Daardoor is de aanwezigheid van bepaalde spoorelementen in de bodem teruggelopen, waardoor ook de gehaltes in voedergewassen laag is. Een tekort aan jodium kan onder andere een daling in de melkproductie, cyclusveranderingen, embryonale sterfte, doodgeboorte en groeivertraging met zich mee brengen.

Aanleiding tot het onderzoek is in 2013 uitgevoerde bloedonderzoek onder 353 pasgeboren kalveren op 41 Vlaamse bedrijven uit. Bij deze kalveren werd direct na de geboorte bloed afgenomen. Slechts 32,3 procent van de kalveren had een voldoende jodiumgehalte in het bloed, bij 33,4 procent was het gehalte marginaal en bij 34,3 was het gehalte ver onder de norm. In deze test werd ook gekeken naar de gehaltes selenium in het bloed. Slechtsr 42,5 procent van de kalveren had voldoende selenium in het bloed.

Het DGZ adviseert Belgisch Witblauwe fokkers om goed naar de mineralenverstrekking aan hun vee te kijken. Maar niet zonder meer een mineralenmengsel te verstrekken. Een overmaat aan jodium en selenium kan toxisch zijn met bijvoorbeeld sterfte tot gevolg. Het advies is om eerst van een aantal pasgeboren kalveren of moederdieren rond de kalving bloedmonsters te nemen om de bedrijfssituatie in beeld te brengen en daar op aangepast een mineralenmengsel te kiezen.

Laatste reacties

 • Martin Oldenhof

  'Dit komt door veranderingen in bemesting en grondgebruik. Daardoor is de aanwezigheid van bepaalde spoorelementen in de bodem teruggelopen, waardoor ook de gehaltes in voedergewassen laag is' mooi dat de relatie tussen bemesting en voeding word aangetoond. BLGG Oosterbeek alameerde hier (ik geloof 2 jaar geleden) ook al over dat door de lagere bemesting de dieren te weinig sporenelementen zouden binnen krijgen via het ruwvoer.

 • joannes

  Niet alleen de Oostvaardersplassen worden schraal gehouden door die Natuur ideologen maar de gehele Agrarische Sector! Verhongeren en verzwakken tot het niet meer kan; en zelf volgevreten voor de Buis je bang laten maken of laten inspireren door die paar marketing bureaus en TV presentatoren die er gewetenloos weelderig van leven. 

 • joohoo

  Met als gevolg dat deze gewassen niet geschikt zijn voor humane consumptie.
  Weer een volksgezonheids probleem door een overheidsmaatregel!.

Of registreer je om te kunnen reageren.