Rundveehouderij

Nieuws 1591 x bekeken 1 reactie

Nederland vecht EU-vordering superheffing aan

Luxemburg - Nederland en de Europese Commissie kruisen de degens over rente over te laat betaalde superheffing. Het Europese Hof van Justitie buigt zich dinsdag over de vraag of Nederland alsnog een bedrag van €4,7 miljoen naar Brussel moet overmaken aan rente over te laat betaalde superheffing en ten onrechte verleende exportsubsidies.

De kwestie heeft betrekking op superheffing en exportsubsidies die eind jaren 80 en begin jaren 90 zijn teruggevorderd.

Het bedrag maakt deel uit van een pakket van terugvorderingen die de Europese Commissie in december 2013 oplegde aan Nederland en een aantal andere landen. In Nederland ging het om een totaal bedrag van €24,3 miljoen aan ten onrechte geclaimde landbouwsteun. Het merendeel daarvan betrof areaalsteun.

Behalve Nederland werden in december 2013 ook vorderingen opgelegd aan veertien andere lidstaten.

Nederland stelt in de juridische procedure bij de Europese rechter onder andere dat de Europese Commissie zich op verkeerde aannames baseert en dat er bovendien destijds geen regels waarop waarop de vordering kan worden gebaseerd.

De verwachting is dat het nog zeker een jaar kan duren voordat de Europese rechter tot een uitspraak komt. Mocht Nederland veroordeeld worden, dan zal het bedrag niet meer verhaald worden op de betrokken bedrijven, omdat die er niet meer zijn.

Eén reactie

  • farmer135

    de nederlandse belastingdienst rekent ook direct rente, dus beetje
    hypocriet van nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.