Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

NMV wil koudmerken behouden

Den Haag – De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) wil zich blijven inzetten voor het behoud van koudmerken.

Twee gesprekken op het ministerie hebben tot nu toe echter nog niets opgeleverd, zo geeft de bond aan op haar website.

Koudmerken wordt in Nederland nog door zo'n 10 procent van de veehouders toegepast. Reden daarvoor is dat zodoende individuele dieren gemakkelijker te herkennen zijn. Staatssecretaris Dijksma wil koudmerken vanaf 1 juni 2016 niet langer toe te staan. Koudmerken zou vanuit mens of dier niet noodzakelijk zijn en de integriteit van het dier onnodig aantasten. Dijksma wordt in haar besluit ondersteund door de Raad van Dierenaangelegenheid (RDA), een onafhankelijke raad van deskundigen die de staatssecretaris adviseert over vraagstukken op het gebied van dierenwelzijn en diergezondheid.

De NMV blijft echter voor koudmerken omdat het een goed en duidelijk identificatiesysteem van dieren in de stal of wei is. Volgens de bond blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door Hogeschool Van Hall Larenstein in 2011, dat het koudmerken voor de dieren bijna geen impact heeft. Daarbij ziet de NMV in de alternatieven voor koeherkenning die door het ministerie zijn aangedragen geen werkbare oplossing. De bond blijft haar standpunten bij de leden van de Tweede Kamer onder de aandacht brengen.

Laatste reacties

 • wpg

  Lekker belangrijk..... NMV kan zich beter druk maken om de grondgebondenheid en de aankomende dierrechten. 
  Koudmerken is toch ook iets uit de prehistorie... sjongejonge je zult aan zo'n  club lidmaatschap moeten betalen.......

 • Mtswie

  @wpg, Liever een duidelijke manier van koeherkenning uit de prehistorie dan een electronische manier die niet betrouwbaar is.
  Als het nummer eenmaal is geplaatst is voor iedereen duidelijk welk dier wordt bedoeld. Electronica wil nog wel eens falen en halsbandnrs. vallen soms af.

 • vandenbrand

  wpg, daar maakt nmv zich ook druk om. maar er zullen ongetwijfeld leden zijn die nog koudmerken. en wat is daar nu op tegen? er zijn meer mensen met een tato dan koeien met koudmerk. en een tato mag wel!!!!

 • josrodenburg

  wpg de nmv heeft meer ijzers in het vuur. je kunt niet op 1 paard wedden.
  grondgebondenheid en dierrechten is geen reden om  de andere belangen over boord te gooien.

 • HJ O R

  Inderdaad, de NMV heeft meer ijzers in het vuur, daar kan LTO nog heel wat van leren.

 • Mozes

  Die 'andere ijzers' die de NMV in het vuur heeft zijn na vele jaren nog net zo koud als de koudmerkijzers. Ik heb in ieder geval van de kant van de NMV nog niet 1 graad Celsius aan resultaat gezien. 

 • gjh

  mozes heb je dat van die sukkels van LTO wel gezien. Ik niet alleen maar mee lullen met de grote jongens.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.