Rundveehouderij

Nieuws 5085 x bekeken 14 reacties

Ministerie past AMvB melkvee aan

Den Haag – De zogenoemde AMvB voor grondgebonden groei van melkveebedrijven is aangepast door het Ministerie van Economische Zaken (EZ).

Melkveebedrijven moeten een deel van de groei ten opzichte van 2014 afdekken met grond als het fosfaatoverschot door melkvee groter is dan 20 kilo per hectare. Dat stond al in de brief die staatssecretaris Dijksma van EZ deze week aan de Kamer stuurde. In de juridische tekst die dat moet regelen was echter een 'zinsnede weggevallen', schrijft Dijksma nu aan de Tweede Kamer. De tekst was 'niet in overeenstemming met de nota van toelichting en de aanbiedingsbrief', aldus Dijksma.

Volgens de tekst voor de aanpassing zouden veel meer bedrijven fors meer grond moeten hebben. Dat is nu zo aangepast dat de eis voor meer grond alleen geldt voor de uitbreiding van de fosfaatproductie ten opzichte van het jaar 2014. De Tweede Kamer gaat nog debatteren over het voorstel, daarna is de Eerste Kamer nog aan zet.

Laatste reacties

 • maiskolf

  snapt u het nog? ik denk de meesten niet meer

 • koestal

  Ze doet net alsof melkveebedrijven geen grond hebben en iedereen de grond nog moet kopen

 • lepercheron 46

  Koestal, er zijn inderdaat veel boeren die uitbreiden en nu al haast geen grond hebben,
  Voorbeeld is Fam. Jonkman in Marienheem.
  Dit moet niet kunnen, zij maken het voor de intensieve bedrijven kapot.

 • lepercheron 46

  Ik bedoel extensieve bedrijven, bedrijven met ruim grond en een kleinere veebezetting.

 • info58

  @lepercheron 46
  Extensieve bedrijven kunnen gewoon hun grond volzetten. Wij hebben bewust ervoor gekozen om zelf mest te verwerken op basis van de politieke beslissingen eind 2013.  Het staat een ieder vrij om dat ook te doen. Nu dezelfde politiek 360 graden binnen 10 maand omdraait kunnen wij ook niet voorzien. Het is een gegeven en daar moeten we het mee doen en laten we helder zijn het past ons zeker niet. Net zo min als er bedrijven zijn die nu NB gelegaliseerd worden terwijl het ons een klein vermogen heeft gekost om de Nb vergunning te verkrijgen.
  Ik weet niet welke verhouding grond/koeien bij onze aantallen past volgens U maar we hebben tot nu in ieder geval ruim 90 hektare vastliggen voor voederwinning en mestafspraken en we worden plat gebeld om mest van collega's te verwerken
                                               

 • Nick1983

  @koestal

  Als een koe ietwat meer melk gaat produceren, gaat ze volgens de theorie ook direct meer kosfaat uitschijten. Het kan toch niet zo zijn dat als je een jaartje ff wat beter melkt met dezelfde aantal koeien, dat je dan direct mest moet verwerken? Of nog erger: land erbij moet kopen? Daarom is een kleine vrij marge wel van belang. Mijns inziens ...

 • j.verstraten1

  jawel nick. Je fosfaatproductie wordt het nieuwe quotum. Dus nauwlettend je bex volgen of de forfaitaire norm. En je kunt nog best in december wat vvo's kopen omje mestverwerkingsplicht in te vullen maar je grond moet je in april al opgeven.

 • info58

  @j.verstraten1
  dat is nu het meest vervelende en lastige in deze regelgeving. Uiterlijk 15 mei moet je alle grond geregistreed hebben en alle  afspraken nadien zijn voor volgend jaar.

 • Trot

  bij de nieuwe wet wordt met de forfataire norm geteld. Het zou echter een stuk eerlijker en realistischer zijn als er met werkelijke waardes wordt gewerkt. het is al jaren bekend dat de werkelijke waarden vaak veel lager liggen als 1.7 fosfaat. bij het afvoeren wordt er echter wel met werkelijke waarden gewerkt, zit er maar 1 fosfaat in dan moet je meer kuubs afvoeren als bij een werkelijk gehalte van 1.7. 

  Hier ligt een taak voor de LTO om te zorgen dat men in de nieuwe wet met werkelijke waarden gaat rekenen en niet met foute aannamens

 • Treur

  #9, bij deze https://mijn.rvo.nl/mest-tabellen-en-normen , door ministerie zelf al gedaan. en deze http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2015/2/RVOnl-past-tabellen-mestbeleid-2015-aan-1703739W/ . Scheelt alweer ruim 10% bex voordeel... op fosfaat.

 • kiepel

  Het nieuwe quotumjaar eindigt op 31 december.
  Als je teveel geproduceert hebt(tov je opgegeven Ha) moet je je melk weg laten lopen!! hierdoor zakt je produktie per koe en hierdoor zakt je fosfaatoverschot.
  Op tijd aan rekenen. Het kan misschien eenvoudiger zijn om wat eerder in het jaar wat koeien te verkopen of wat minder krachtvoer te voeren. FEIT BLIJFT dat wat je op 15 mei opgegeven hebt je ruimte is en niks meer.

 • Ishtar

  <em>1/2</em>
  <em>Rabobank waarschuwd voor bereiken fosfaat plafond dit jaar.</em>
  <em>En roept individuele melkveehouders op te matigen.</em>
  <em>Dit is niet de taak van de Rabo, dit is de taak van de sector bestuurders.</em>
  <em>Iemand al een betoog + uitleg gezien, op deze site van LTO of NZO of Nevedi</em>
  <em>hoe om te gaan met de nieuwe regels en verwachtingen?</em>
  <em>**</em>
  <em>Of van een VVd of CDA lid?</em>
  <em>Allen zaten in de onderhandelingen.</em>
  <em>**</em>
  <em>Als dat fosfaat plafond er is ==> komen er dierrechten volgens de afspraken.</em>
  <em>Maw dierechten komen er een keer.</em>
  <em>**</em>

 • Ishtar

  <em>2/2</em>
  <em>Wat de sector bestuurders zouden moeten zeggen + vvd en cda =</em>
  <em>-dierrechten komen er een keer.</em>
  <em>-dus zorg dat je MAXIMAAL nu uitbreid, immers dan kom je er het beste af bij dierrechten.</em>
  <em>-beter is, om nu onderzoek te deon WIE er nu maximaal uitbreid en wie dat laatste jaren maximaal voorbereid heeft.</em>
  <em>-Wedden dat LTO en NZO bestuurders zelf maximaal gaan uitbreiden, en ook hun kennissen?</em>
  <em>-immers men weet, dat dit gaat gebeuren en zo komen ze er zelf het beste uit.</em>
  <em>**</em>
  <em>Met andere woorden, de bestuurders weigeren hun achterban bewust verkeerd voor te lichten qua wat er staat te gebeuren.</em>
  <em>Maar zelf zullen ze wel voorbereid zijn?</em>

  <em>De melksector bestuurders hebben per definitie volkomen gefaald, immers laatste 3 jaar is er nooit redelijk nagedacht over het fosfaat plafond.</em>
  <em>Eigenbelang dus van NOZ en LTO bestuurders??</em>
  <em>En wat over VVD en CDA politieke bestuurders??</em>
  <em>Iedereen die oproept dat een individuele boer rustig aan moet doen met uitbreiden doen dit dus uit eigenbelang.</em>
  <em>Wat is dan het sector belang deze chaos?</em>

 • Mozes

  @'trot #9, de <em>mestverwerkingsreferentie</em> uit 2013 en de <em>grondgebondenheidsreferentie </em>uit 2014 zijn forfaitair bepaalt. Dat is gunstig want dat komt hoger uit. De realisatie kan op basis van BEX wat in de regel juist lager uitkomt. Hier zit dus enige ruimte tussen. 

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.