Rundveehouderij

Nieuws 1296 x bekeken 1 reactie

Mineralenvoorziening in natuurweide vraagt aandacht

Deventer - De mineralenvoorziening van rundvee in natuurweiden kan in het gedrang komen.

Daarvoor waarschuwt de Gezondheidsdienst voor Dieren.De natuurgebieden worden veelal weinig tot niet bemest en dan kunnen tekorten aan mineralen in de bodem ontstaan of scheve verhoudingen in bepaalde mineralen. Dit beïnvloedt de opname door het gewas en uiteindelijk ook de opname in het dier zelf. Door bijvoorbeeld hoge gehalten aan ijzer neemt het gewas koper en selenium slechter op, waardoor het dier deze mineralen minder goed kan benutten. Deze tekorten aan mineralen of vitaminen kunnen dan weer leiden tot gezondheidsproblemen bij het vee. Er zijn verschillende mogelijkheden om de tekorten aan te vullen.

Eén reactie

  • joohoo

    Dit probleem speelt ook in de reguliere landbouw .
    Het is onvoorstelbaar hoeveel voedingssupplementen en mineralen aan het randsoen worden toegevoegd om productie en groei op peil te houden.
    Het gaat echt niet meer om zakjes van 25 kilo maar om big bags of los gestort.

Of registreer je om te kunnen reageren.