Rundveehouderij

Nieuws 3682 x bekeken

'Melkmarkt positief, maar nog veel grilliger'

Ede - De wereldwijde vraag naar melk blijft de komende jaren groeien, maar veehouders moeten meer dan ooit rekening houden met volatiliteit. Ook moeten ze hun bedrijfseconomische kengetallen strak in de gaten houden en zorgen dat ze voldoende liquiditeit houden.

Dit zei Jakob Brand van Rabobank International op een symposium van Schothorst Feed Research. Hij toonde zich ook voor de kortere termijn niet pessimistisch over de zuivelmarkt. "Aan de koperszijde zijn de voorraden klein."

Hoewel veehouders zich goed moeten voorbereiden, en niet de laatste cent weg moeten investeren, is het beeld qua grilligheid van de markt in de EU nog gunstig vergeleken met de situatie in de Verenigde Staten en vooral Nieuw-Zeeland. Daar zijn de uitslagen qua prijs naar boven en beneden veel groter. De onderliggende trend is echter overal positief.

Reden is dat de vraag in importlanden groeit en dat deze bovendien moeite hebben om de zelfvoorzieningsgraad niet te laten teruglopen. Dat geldt voor zowel China, Indonesië, Algerije, Rusland als nog een hele reeks andere landen. Jarig Langhout, bij FrieslandCampina werkzaam op coöperatieve zaken, beaamde dat. Het klimaat en de natuurlijke omstandigheden in deze landen maken een grotere melkproductie lastig.

Brand toonde met cijfers in de hand aan dat de melkproductie in China bovendien zeer kostbaar is, ook op de grote bedrijven, omdat bijna alles inputs, zelfs de fourages, van veraf moeten komen. Import van melk is veel goedkoper.

Of registreer je om te kunnen reageren.