Rundveehouderij

Nieuws 2175 x bekeken 12 reacties

Mais niet zwaarder bemesten dan het aan fosfaat onttrekt

Wageningen - Maistelers moeten niet meer fosfaat bemesten dan de mais onttrekt aan de bodem.

Dat adviseert BLGG AgroXpertus in haar nieuwsbrief. Kunstmestfosfaat mag niet meer op derogatiebedrijven worden gebruikt en dus is de teler afhankelijk van drijfmest. Voor een optimale fosfaatbemesting moet de teler weten hoeveel een maisteelt op zijn grond gemiddeld opbrengt en wat het fosfaatgehalte in de mest is dat gebruikt wordt bij de bemesting van de mais.

Mais onttrekt gemiddeld 4,6 kilo fosfaat per ton drogestofopbrengst. Bij een gemiddeld gehalte van 1,6 kilo fosfaat per ton rundveedrijfmest en een opbrengst van 17,5 ton droge stof zou 50 kuub per hectare gegeven moeten worden. De gehalten in de mest kunnen echter sterk variëren. Bij een veel lager gehalte, bijvoorbeeld 1,2 kilo fosfaat per ton mest, zou al 65 ton mest nodig zijn. Het is juist daarom belangrijk om de gehalten in de mest goed te kennen en de opbrengst van de mais te weten.

Als telers zonder onderzoek van een laag gehalte uitgaan, kan dat verspilling van fosfaat betekenen. Want als de gehalten hoger zijn dan de laag ingeschatte hoeveelheid, krijgt de mais meer fosfaat dan het via opbrengst aan de bodem onttrekt. In dat geval is de benutting van de ruimte in de meststoffenwet niet optimaal.

Laatste reacties

 • frankrooi


  Geen zorgen, geen enkel maisperceel wordt meer bemest dan het ontrekt !!!

 • veelust

  Zou betekenen bij 17,5 ton ds een onttrekking van 80 kg fosfaat.
  bij een gemiddeld fosfaat voorraad van de bodem mag 60 kg fosfaat toegediend worden, dus een tekort van 20 kg per jaar.we zijn dan ook met dit mestbeleid de landbouwgronden aan het uitputten.

 • alco1

  Kortom. Regellgevers hebben een klap van de molen gehad.
  Het is de hoogste tijd voor 'maatschappelijke ongehoorzaamheid'.

 • j.verstraten1


  Op de meeste zandgronden zit nog een aardige buffer aan fosfaat, kunnen we nog mee vooruit en als de Pw daalt mag je ook weer meer fosfaat geven.  De te lage stikstofnorm is veel erger. Behoefte bij 17,5 ton ds ongeveer 210 kg en maar 112 mogen geven dan kun je die 17,5 ton ook wel vergeten.

 • tikka


  Er is wel een bodemvoorraad fosfaat, maar hoe krijg je de bodemvoorraad makkelijk beschikbaar voor het gewas?

 • joohoo

  We bemesten dus al 10 jaar onder de onttrekking, Over voedselveiligheid gesproken ????.
  Geen wonder dat er hoegenaamd geen  bodemleven meer is.

 • evanderpasch1


  Alle fosfaat kan nooit 100% benut worden wil je 20 ton mais oogsten zal er min 100 m3 koeienmest opmoeten

 • toin

  Ik ben blij dat onderzoek aan toond dat de productie op landbouw grond geremd word want voor een modern mais ras hoeft 20 ton ds geen uitzondering te zijn! Let wel op bij goede omstandig hedden

 • koestal


  # 5,voldoende bekalken !

 • kalkar

  Ik heb altijd al gezegd dat het mestbeleid gebruikt wordt om de boerenstand, en dan met name de varkensboeren,ijskoud weg te saneren. Helaas gaat dit ook werlekijkheid worden.

 • tikka


  koestal, kalk bindt fosfaat.

 • alco1

  Een goede PH bindt fosfaat, dat klopt.
  Maar als tussen station voor de plant.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.