Rundveehouderij

Nieuws 1384 x bekeken

Kleine tegendraadse beweging in eerste post-quotum week

In de eerste echte productieweek na het einde van de quotering maakt de vloeibare markt een kleine tegendraadse beweging.

De noteringen voor room en concentraat gaan weer omhoog. Niet spectaculair, maar anders dan veel kopers hadden verwacht. De melk liep in ieder geval niet dun door de straten, zoals een handelaar constateert.

Dat gevoel was in de voorbije weken wel een beetje ontstaan: na 1 april staat Europa een melkbloedbad te wachten. Dat is het nog niet geworden. Het blijft niettemin spannend hoe de grote kopers zich gaan gedragen; hoe lang durven of kunnen ze blijven afwachten?

De markt voor mageremelkpoeder, voor Europa heel belangrijk, blijft zwak. Mageremelkpoeder met bestemming veevoer noteert al weer ruim onder het interventieniveau. Mager poeder met bestemming food blijft er een eindje boven, maar dat is bij een markt die getypeerd kan worden als doods. Zelfs de nog altijd zwakker wordende euro verandert daar weinig aan.

De grote vraag in Europa is nu, welk signaal de markt in beweging gaat zetten: een sterkere euro, de olieprijs, de melkaanvoercijfers in de EU na 1 april, of een kooporder uit China? In beginsel kan het van alles zijn.

De heersende mening is echter dat de vooruitzichten niet echt gunstig zijn. In de EU wordt meer melk verwacht - ook omdat fabrieken nauwelijks remmen, in de VS loopt de productie nog op en Nieuw-Zeeland loopt wel naar het einde van het productieseizoen, maar biedt vooralsnog meer product aan. Dat bij een zwakke vraag.

Prognose: lagere poeder en kaasprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.