Rundveehouderij

Nieuws 16 reacties

Hogere fosfaatproductie dreigt

Wageningen - Als melkveehouders geen actie ondernemen, zal het hogere fosfaatgehalte in het geoogste ruwvoer van 2014 ervoor zorgen dat de fosfaatexcretie met 10 procent stijgt. Dan zal op veel bedrijven niet stikstof, maar fosfaat beperkend worden en dus bepalend zal zijn voor het niveau van mestafvoer.

Dat meldt DLV Rundvee Advies na analyse van cijfers van het praktijknetwerk Wijzer met Kringloop. Op basis van de eerste prognoses zal de helft van de veehouders die nu al mest moeten afvoeren dit op basis van fosfaat moeten doen. Vorig jaar was dat 4 procent en was dus bijna altijd stikstof bepalend voor het niveau van mestafvoer. Daarnaast bestaat de kans dat veehouders die eerder geen mest hoefden af te voeren dat nu wel moeten doen.

De hoge fosfaatniveaus in het ruwvoer zijn tot stand gekomen door het lange groeiseizoen, met een vroeg voorjaar en langere groei in de herfst. De hoge bodemtemperaturen in combinatie met voldoende vocht zorgden voor een hogere mineralisatie in de bodem en benutting van de mest dan normaal.

DLV Rundvee Advies stelde een prognose op voor de driehonderd melkveehouders die in het netwerk deelnemen. Daaruit blijkt dat bij ongewijzigd beleid 48 procent mest moet afvoeren op basis van fosfaat in 2015, terwijl dit in 2014 vier procent was. Overigens is niet alleen het hogere fosfaatgehalten in het ruwvoer daar voor verantwoordelijk, maar speelt ook de aanscherping van de plaatsingsruimte met gemiddeld 5 kilo voor fosfaat per hectare een rol. Als de veehouders geen actie ondernemen, betekent dit voor de melkveehouders dat in 2015 flink meer mest moet worden afgevoerd en verwerkt.

De belangrijkste actie die veehouders kunnen ondernemen is dat ze het rantsoen zo snel mogelijk nog eens kritisch bekijken. DLV Rundvee Advies stelt dat er gemiddeld BEX-voordeel gehaald vanaf 4,3 gram fosfaat per kVEM. Omdat het basisrantsoen nu vaak al rijker is, moet er geen extra fosfaat worden aangevoerd via krachtvoer en aangekocht ruwvoer. De adviesorganisatie denkt dat als veehouders nu al starten met bijsturen door fosfaatarmer krachtvoer of bijproducten in de rantsoenen van het vee te verwerken, dit nog genoeg gelegenheid biedt om de fosfaatproductie van de veestapel te verminderen. Nu actie ondernemen draagt bij in voorkomen van problemen op het eind van het jaar als blijkt dat er toch te weinig mest afgevoerd of verwerkt is.

Laatste reacties

 • Mtswie

  Hebben we een jaar geen fosfaattekort bij de melkkoeien moet de rem er weer op. Wat is nu belangrijker: Gezond vee of voldoen aan één of andere theoretische norm.

 • Tearpoal

  Fosfaatarm krachtvoer voor de melkveehouderij is ook nog eens interressant voor de mengvoerindustrie. Dat wordt dan speciaal voer- hoge marge hè.

 • koestal

  bang voor teveel fosfaat,Kamp is ook niet bang voor aardbevingen  er moet geld in de staatskas vloeien

 • koeien10


  de landbouwkundige normen hanteren en geen papieren overschot crieeren

 • Koen Franken


  De problemen stapelen zich nu wel heel snel op voor de melkveehouderij , dadelijk nog een melkprijs welke echt onderuit gaat en het hek is van de bekende dam .

 • sexbom

  Laten we nou eens een keer met zn allen tegen deze onzinnige berekeningen in gaan en niet alleen zeuren.

 • peter1939


  als de muizen het maar niet opgevreten hebben.....kom je helemaal scheef uit...

 • radewijk

  Jammer dat er alleen maar ondoordachte reacties op dit artikel komen. Begin januari hadden we bij de bespreking van de kringloopwijzerresultaten over 2014 met onze studiegroep al duidelijk dat dit jaar het fosfaat de grootste bedreiging wordt voor velen. Dus diegene die reageerden hebben geen verstand van zaken en zullen op de blaren moeten zitten aan het eind van dit jaar.

 • sander oldengarm


  nou nou geen verstand van zaken radewijk. de mestwetgeving slaat al ongeveer 5 jaar volledig door. om dat nu goed te gaan praten lijkt me ook niet verstandig. door de regelgeving benutten we ons dure grond niet 100% is dat is gewoon jammer. krijg je van de natuur eindelijk eens wat fosfaat in het voer cadeau door het weer, wordt je daar weer op afgestraft. alleen diegene die aan de bep pilot mee mogen doen plukken daar de vruchten van. de rest niet.

 • John*

  wat ik nu krom vind is dat door het goede weer veel fosfaat aan de bodem ontrokken is door t gewas en dat deze nu afgevoerd moet worden van het bedrijf.

  juist omdat er nu x kg meer ontrokken is aan de bodem zou er ook weer x kg meer op mogen. Nu is er en -5 kg bemesting toegestaan en er is misschien wel 5 kg meer onttrokken > fosfaat toestand gaat dus 10 kg naar beneden.  Om tzelfde niveau zou er dus 10 kg per hectare meer gereden moge worden dit jaar dan wat nu toegestaan is. • alco1

  In bijna alle reacties komt naar boven dat de bemestingsnormen niet voldoen.
  Echter in het kranten artikel naar de burger toe wordt er met geen woord over gerept.
  En het LTO mocht ook zijn zegje nog wel doen. 
  Het begint er steeds meer op te lijken dat die club in een keurslijf moet lopen.

 • hm

  die lto moeten ze gewoon opdoeken stelletje opvreters
  laten we een keer goed actievoeren de boel plat gooien inplaats een beetje klagen op internet

 • Koen Franken


  Ja Manders het gaat nu rap met alle problemen rondom de sector , als we zometeen ook nog eens door het fosfaartplafond gaan en Brussel hierdoor de derroatie gaat dwarsbomen zijn we echt de klos , maar daar helpen we zelf natuurlijk wel aan mee , we zijn het tenslotte zelf die meer koeien gaan houden .

 • John*

  vrijheid heeft ook een prijs.. het aandeel van de kosten van de mestafzet in de kostprijs gaat bepalen of je kan groeien, stil moet blijven zitten of krimpen (of stoppen)

 • wmeulemanjr1

  Het systeem is gericht om de veehouderij te 'breken' en kapot te maken, is toch jammer!!

 • Marco kroon

  Die DLV kan beter zijn monden houden want ze weten niet waar ze over praten.
  Meer van het land met minder fosfaat

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.