Rundveehouderij

Nieuws 21 reactieslaatste update:29 apr 2015

'Grieks vertrek uit EU kost FrieslandCampina miljoenen'

Amersfoort - Een vertrek van Griekenland uit de Eurozone gaat FrieslandCampina zo'n €20 miljoen kosten.

Dit zei CEO Cees 't Hart van FrieslandCampina tijdens een ontmoeting met journalisten. 't Hart denkt niet dat een vertrek van Griekenland uit de Eurozone aanstaande is. Daarvoor zijn de belangen voor iedereen nog steeds te groot. Met name het risico van een olievlekwerking. "Het is net als met een wollen trui waar je een draadje uit trekt. Voor je het weet is de hele trui kapot."

Toch houdt het zuivelconcern rekening met alle scenario's. De Russische zuivelboycot heeft FrieslandCampina vorig jaar zo'n €80 miljoen gekost aan directe kosten.

't Hart is overigens optimistisch over de uitgangspositie van de Nederlandse zuivel. Die is volgens hem behoorlijk beter dan in 2009, toen hij begon als CEO. "Toen was het oordeel in Den Haag: Die agrarische sector krijgt 70 procent van z'n inkomen uit subsidies, ze gedragen zich als strandtenthouders en als dank laten ze ons de mest. Nu heerst het idee dat er een hele gezonde sector staat, die van groot belang is voor de economie. Je kunt het belang van de zuivel voor Nederland vergelijken met dat van de auto-industrie voor Duitsland."

Laatste reacties

 • alphons1


  kunt er weinig van merken dat de zuivel belangrijk is voor de economie. nog meer regels verzinne da wel

 • agratax2

  Uit bovenstaand moet ik opmalen dat er voor 80 miljoen euro aan zuivel richting Griekenland gaat. Als Grieknland zo door gaat kunnen wij wel blijven sturen, maar dan komt er geen betaling of Brussel moet weer een gift doen. Ergo Brussel betaalt de 80 miljoe euro zuivel producten. Leuk voor de boer deze vreemde subsidie vorm, maar voor de belasting betaler niet direct het scenario waar hij op zit te wachten. Ik zou denken als Grieknland zijn broek niet kan ophouden, kun je beter niet meer afsturen dan ze kunnen voor financieren en het is de vraag of FC dat doet.

 • Mozes

  @agratax2, dat zie je verkeert. FC exporteert niet alleen naar Griekenland maar heeft daar ook eigen productie. Productie die positief bijdraagt aan de winst. 

 • koestal

  FC hoeft dan toch niet weg uit Griekenland,waarom ?

 • remi123

  Als de Grieken een eigen munt krijgen, wordt het erg duur voor de Grieken om te importeren, dus voor FC om te exporteren. En de economie in Griekenland gaat dan een klap krijgen.

 • zon

  Ze zeggen alleen maar wat het kost als griekenland uit de EU gaat.
  De cijfers die ze zeggen zijn bewust fors overdreven om het een groter belang te geven.
  Ze weten feitelijk helemaal niet hoeveel het kost want ze kunnen de gevolgen niet inschatten.

  Wat ze wel weten is wat het kost dat griekenland in de EU blijft,jammer genoeg hoor je daar weinig over.

 • janamtink@gmail.com


  Helemaal mee eens zon !

 • joep46

  Cees zal ze wel aan het Deens bier krijgen.

 • wmeulemanjr1

  De zuivel is nu alleen nuttig voor heel veel banen en dure grond kopen en verantwoorde  mestafzet, hoe zit dat met een nieuwe baan in de pils, proost voor de kapitein die het schip verlaat, was nu toch nog een aantal jaren gebleven nu de zuivelmarkt grilliger word.

 • koestal

  Grieken houden alleen maar van vakantie

 • geen boer

  benieuwd naar de onderbouwing. FC heeft een redelijk grote Griekse dochteronderneming, maar dat hoeft niet perse een nadeel te zijn. Zij produceren immers lokaal en kunnen eventueel naar buurlanden exporteren mocht de lokale markt helemaal instorten.

 • koeien10


  fc tweede parmalat?

 • Mozes

  @geen boer #11, daar heb je gelijk in. Als Griekenland uit de Euro stapt en de Drachmen komt terug kunnen ze gemakkelijker vanuit Griekenland exporteren waardoor de winst in <em>Drachmen </em>zelfs toeneemt. Maar daar staat tegenover dat die Drachmen een zeer lage koers zal hebben tegenover de Euro. FC kan in Griekenland miljoenen Drachmen winst maken maar als die winst naar Nederland wordt gehaald en wordt omgezet in Euro's is het niet meer dan een paar duizend Euro. 

 • Fermer

  Wanneer Griekenland z'n eigen munt terugkrijgt, zullen de productie-kosten tov de euro-landen zakken. Dat is het voordeel van een lagere munt. Men zal dus inderddad met meer winst kunnen exporteren. Waarom? Omdat de uitgevoerde producten in euro's betaald worden en tegen de Europese prijs. De opbrengsten die naar Nederland worden gehaald blijven dus hetzelfde, want zijn al in euro's, maar de kosten van de productie in Griekenland zakken enorm.
  Weldegelijk een dik voordeel dus.

 • geen boer

  @14 zo makkelijk is het dan waarschijnlijk ook weer niet. In de chaos die dan lokaal ontstaat gaan waarschijnlijk exportverboden danwel heffingen gelden voor voedingsmiddelen, naar goed (...) Argentijns voorbeeld. In extremo zou zelfs een onteigening kunnen plaatsvinden. Het is dus niet vanzelfsprekend goed om een Grieks bedrijf te hebben bij een Grexit, maar het kan wel. Mijn indruk is dat niemand er ook maar een flauw idee van kan hebben wat er daadwerkelijk gebeurt in zo'n geval. Vandaar mijn nieuwsgierigheid naar de onderbouwing van zo'n mooi rond getal.

 • alco1

  Weer een eigen munt voor Griekenland is de enigste manier om hen zelf te laten bloeden.
  De waarde vermindering zal daar dan iedereen aangaan, ook de mensen met een baan.
  Maar nogmaals. Het invoeren van de euro, met ieder land nog een eigen financieel plaatje is het domste wat in de 21 eeuw is besloten.

 • Fermer

  @15, de toenadering van Rusland tot Griekenland is de beste garantie dat alle EU landen een vrije handel met Griekenland niet zullen frustreren.

 • ikkethuis

  Dankzij griekenland, en andere zuid europese landen is de euro gezakt.
  Dit is gunstig voor de export naar niet europese landen.
  Als deze landen uit de eu stappen, betekent dit dat de euro duurder wordt, wat ongunstig is voor de agrarische export. 

 • alco1

  Je bent een echte korte termijn denker @ikkethuis.
  Op langere termijn zul je er achter komen dat ons gehele levens onderhoud ook steeds meer euro's gaat kosten.
  Waarde dalingen en stijgingen kun je zien als een rapport cijfer.
  Doet een land het goed, stijgt de waarde ( goed cijfer) waardoor handel moeilijker wordt.
  Doet een land het slecht, daalt de waarde ( slecht cijfer) waardoor men er weer bovenop kan krabbelen.
  Dit noemt men evaluerende marktwerking.
  Waarde dalingen lijken op korte termijn gunstig, maar zodra deze doorgesijpeld is naar onze portemonaie, zal het een golf van stakingen geven voor loonsverhogingen.

 • df

  Maar ook in de autoindusrie is de concurentie moordend...............

 • koestal

  Als ze niet betalen ,krijgen ze ook niks meer,ze zullen toch moeten eten

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.