Rundveehouderij

Nieuws

Geen mogelijkheid verbindend verklaren SKV

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken ziet geen mogelijkheden om controlekosten van de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) algemeen verbindend te verklaren. Dat schrijft ze in reactie op Kamervragen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts.

Per 1 juli van dit jaar worden veehouders zelf verantwoordelijk voor het voorkomen dat er residuen van diergeneesmiddelen of verboden stoffen in de dieren zitten. De huidige kwaliteitssystemen in de varkens- en kalversector voldoen aan deze eisen, maar deze worden na het afschaffen van de productschappen niet voortgezet door het ministerie omdat er al een Nationaal Plan Residuen is dat door inspectiedienst NVWA wordt uitgevoerd.

Omdat SKV een privaat kwaliteitssysteem is en geen publieke taak heeft,  zijn de kosten hiervan niet algemeen verbindend te verklaren, zegt Dijksma.

Volgens de staatssecretaris is het ook mogelijk voor veehouders om aan de nieuwe eisen te voldoen zonder dat ze aan de kwaliteitssystemen deelnemen. De NVWA  zal controleren op de naleving hiervan. De kosten van de controles van de NVWA  kunnen niet in rekening worden gebracht bij de veehouder. Eventuele hercontroles moeten veehouders wel zelf betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.