Rundveehouderij

Nieuws 8907 x bekeken 5 reacties

Garantieprijs daalt, gemiddelde voorschot blijft stabiel op €32

Amersfoort – FrieslandCampina verlaagt haar garantieprijs voor mei met €1,25 naar €32 per 100 kilo.

Daardoor komt de melkprijs bij een jaarhoeveelheid van 700.000 kilo uit op €31,89 per 100 kilo, exclusief btw en na aftrek van 5 cent contributie voor ZuivelNL. Over april lag deze melkprijs nog op €33,15.

Gemiddelde voorschotprijs
Gemiddeld over het hele jaar komt de voorschotprijs bij 7 ton uit op €32,10 per 100 kilo. Vorig jaar lag de gemiddelde voorschotmelkprijs over de eerste vijf maanden van het jaar nog op €41,90.

Dalende garantieprijs
De daling van de garantieprijs is volgens FrieslandCampina een gevolg van de verwachting dat de melkprijzen bij de meeste referentiebedrijven in mei verder zullen dalen. Dit wordt veroorzaakt door licht dalende noteringen voor de meeste zuivelproducten. Zij kampen met een groeiend melkaanbod bij een stabiele marktvraag. In de garantieprijs van april was bovendien een correctie verwerkt van circa €0,65. Ook daardoor was de prijs toen hoger.

Biologische melk
FrieslandCampina houdt de garantieprijs voor biologische melk de komende maand gelijk op €47,75 per 100 kilo. Gemiddeld over de eerste vijf maanden van het jaar bedraagt de melkprijs bij 6 ton per jaar €47,10 per 100 kilo. Dit is de prijs exclusief btw en na aftrek van 5 cent contributie voor Zuivel NL. Dat is nog steeds ruim €3 onder het gemiddelde tot mei in 2014 (€50,24). Dit jaar echter zit de biologische melkprijs nog in de lift. Vorig jaar daalde de biologische prijs vanaf augustus.

Stabiele markt
De zuivelonderneming noemt de markt voor biologische zuivelproducten relatief stabiel met een goede vraag.

FrieslandCampina maakt haar garantieprijs, zowel voor gangbare als biologische melk, voortaan een week eerder bekend op de laatste maandag van de maand.

Moeilijk voorspelbare markt
Hoe de melkprijzen zich verder zullen ontwikkelen, kan FrieslandCampina niet aangeven. De markt is moeilijk te voorspellen. CEO Cees 't Hart waarschuwde gisteren voor een blijvend hogere volatiliteit van de markten. Melkveehouders moeten zich daar zelf tegen verdedigen. FrieslandCampina ziet daarbij geen rol voor zich. Het kan alleen proberen een zo goed mogelijke prestatietoeslag neer te zetten, zodat boeren daar een mooi extraatje mee verdienen bovenop de garantieprijs.

Meerwaarde
t Hart verwacht dat Nederlandse zuivel een mooie meerprijs kan blijven opleveren ten opzichte van zuivel uit omringende landen. Nederlandse zuivel heeft volgens hem een duidelijke meerwaarde op exportmarkten.

Laatste reacties

 • 200113528

  't hart zegt het ook nederlandse zuivel heeft eenmeerwaarde ten opzicht van omringende landen. dus DOC waar ben je mee bezig. Sterk heeft wel gelijk, maar het gelijk van een ander doet soms zeer he als je dat in de portomonee voelt

 • koestal

 • haam

  Wat is de reden voor het eerder bekend maken van de prijs ?

 • koestal

  voor de zomer zakt meestal de melkprijs

 • Koen Franken


  @ Koestel , maar zou zomaar kunnen dat hij dit jaar ook NA de zomer zakt .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.