RundveeNieuws

Fracties overwegen AMvB melkvee te stuiten

Den Haag – Enkele politieke partijen overwegen de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) grondgebondenheid in de melkveehouderij te stuiten. De Eerste Kamer wil in gesprek met staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

Dat is de uitkomst van een overleg van de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken van de Eerste Kamer. Enkele politieke partijen, waaronder SP en PvdD overwegen de AMvB te stuiten, omdat zij vinden dat de grondgebondenheid niet via een AMvB, maar via de wet geregeld moet worden.

Als de AMvB gestuit wordt, betekent dit dat de verdere behandeling van de AMvB niet door gaat. Dijksma zal dan met een nieuw voorstel moeten komen om de grondgebondenheid in de wet op te nemen. Het is de vraag of dit tijd technisch mogelijk is voor 1 januari 2016. De wet zal eerst moeten worden aangepast en beoordeeld moeten worden door de Raad van State, waarna de Tweede Kamer de wet zal behandelen voordat de Eerste Kamer aan zet is. Bij de behandeling van de AMvB gaat dit sneller. Zowel de Tweede als de Eerste Kamer mogen nu hun oordeel geven in een zogeheten voorhangprocedure. Als ze instemmen zal de Raad van State de AMvB nog beoordelen, waarna de maatregel van kracht wordt.

Of de Eerste Kamer de AMvB daadwerkelijk gaat stuiten hangt af van de overtuigingskracht van Dijksma. Als zij de senatoren ervan kan overtuigen dat de grondgebondenheid via de AMvB net zo goed geregeld is als via een wet, zal het stuiten niet door gaan.

Om het voorstel te stuiten zijn minimaal vijftien leden nodig. PvdD, SP en GroenLinks hebben samen veertien zetels. Met steun van 50+ of OSF zouden er voldoende stemmen zijn.

Ook de Tweede Kamerfractie van de SP overweegt de  AMvB te stuiten als er geen duidelijke en harde toezegging van Dijksma komt dat ze de motie-Reuten over het opnemen van de grondgebondenheid in de wet gaat uitvoeren.

Beheer
WP Admin