Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

Fracties overwegen AMvB melkvee te stuiten

Den Haag – Enkele politieke partijen overwegen de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) grondgebondenheid in de melkveehouderij te stuiten. De Eerste Kamer wil in gesprek met staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

Dat is de uitkomst van een overleg van de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken van de Eerste Kamer. Enkele politieke partijen, waaronder SP en PvdD overwegen de AMvB te stuiten, omdat zij vinden dat de grondgebondenheid niet via een AMvB, maar via de wet geregeld moet worden.

Als de AMvB gestuit wordt, betekent dit dat de verdere behandeling van de AMvB niet door gaat. Dijksma zal dan met een nieuw voorstel moeten komen om de grondgebondenheid in de wet op te nemen. Het is de vraag of dit tijd technisch mogelijk is voor 1 januari 2016. De wet zal eerst moeten worden aangepast en beoordeeld moeten worden door de Raad van State, waarna de Tweede Kamer de wet zal behandelen voordat de Eerste Kamer aan zet is. Bij de behandeling van de AMvB gaat dit sneller. Zowel de Tweede als de Eerste Kamer mogen nu hun oordeel geven in een zogeheten voorhangprocedure. Als ze instemmen zal de Raad van State de AMvB nog beoordelen, waarna de maatregel van kracht wordt.

Of de Eerste Kamer de AMvB daadwerkelijk gaat stuiten hangt af van de overtuigingskracht van Dijksma. Als zij de senatoren ervan kan overtuigen dat de grondgebondenheid via de AMvB net zo goed geregeld is als via een wet, zal het stuiten niet door gaan.

Om het voorstel te stuiten zijn minimaal vijftien leden nodig. PvdD, SP en GroenLinks hebben samen veertien zetels. Met steun van 50+ of OSF zouden er voldoende stemmen zijn.

Ook de Tweede Kamerfractie van de SP overweegt de  AMvB te stuiten als er geen duidelijke en harde toezegging van Dijksma komt dat ze de motie-Reuten over het opnemen van de grondgebondenheid in de wet gaat uitvoeren.

Laatste reacties

 • Trot

  Mogen we als landschaps aan kleder heel misschien ook nog een boterham verdienen of krijgen we een maandloon van DEn haag

 • m.en.a.heijnen1


  Hadden ze toch het melkqoutum niet beter kunnen behouden want dit gaat zo wel heel veel werkuren kosten stelletje zakkenvullers die daar zitten

 • DJ-D

  De grond-gebondenheids-schending en weideAFgang in de Oostvaardersplassen daar durven de politici zich niet aan te branden. Krijgen ze veel te veel comotie onder de bevolking. Veel makkelijker om aandacht te krijgen voor een populair punt om je maar weer met de melkveehouderij te bemoeien. Krijg toch geen weerwoord.

 • m.en.mh.miedema

  Het kan zo simpel, gewoon een aantal gve/ha afhankelijk van het opbrengend vermogen van de grond. Het maakt niet uit of dat nu koeien kippen varkens kalveren of wat voor dieren dan ook zijn.Als je al jaren mestafzet/samenwerkt met buurman akkerbouw en dat ook in de toekomst blijft doen moet je die ha s ook gewoon mee kunnen tellen. Dit is dan gewoon je mestproduktie ruimte.Hoeveel vee/fosfaat/stikstof er in het  verleden was gehouden/geproduceerd in heel NL doet er dan ook niet toe, het gaat er dan om of de mest verantwoord geplaatst kan worden die jij als veehouder produceert. Dit maakt meteen heel wat mestwetgeving overbodig met al de bijbehorende politieke warboel waar alleen nog juristen/boekhoudbureaus iets van begrijpen.
  reactie#3
  In de Oostvaarders plassen is de 'veebezetting' dusdanig hoog dat als het een veehouderij zou zijn er heel wat mest afgevoerd moet worden!! (was het niet iets van 1600 ha met meer dan 4000 stuks vee? O ja, daar verhogeren er elk jaar wel weer een aantal van, de veebezetting wordt dan vanzelf weer lager)

 • Weerkundige

  Dat is natuurlijke selectie dat willen ze met boeren ook het liefst tot nul eder vandaag als morgen

 • Schraar

  Uiteraard had beter de melkquotering behouden kunnen blijven. De eindresultaat is dat de Nederlandse boer dadelijk zowel een lage melkprijs heeft door groei elders in Europa en nog steeds gequoteerd is door grondgebondenheid en koerechten. Iedereen met een beetje boerenverstand had dit kunnen voorspellen. De over-ambitieuze (oftewel nooit-niet-genoeg) Nederlandse boer kan gewoon niet zonder opgelegde beperkingen.

 • somporn

  Schraar,je kunt het ook anders bekijken.
  In heel de EU mag men uitbreiden zoveel men wil,er is geen EU regel die dit tegen houdt:maar (oftewel nooit-niet-genoeg) linkse rakkers/ratten willen maar 1 ding in NL en dat is de hele landbouw verdwijnt uit NL,want wat van ver komt voldoet veel beter aan alle eisen want uit het oog is uit het hart.
  Maar ze vergeten wel 1 ding,die linkse rakkers (uitkeringstrekkers) dat die landbouw in NL wel zorgt voor een riant inkomen voor veel mensen( ook degene die hun geld uit Den Haag krijgen) maar ja ,je kunt beter de kip met de gouden eieren slachten en dan op een tofu burger bijten.
  Maar ga vooral zo door,en maak van heel NL een neptuur en ga met alle randstedelingen lekker aan het onkruidontbijt,juist op deze manier stort je je eigen medelanders in armoede,maar ja nadenken is nooit de sterkste kant geweest van de linkse regeringspartijen,laat staan toekomstvisie,het gaat alleen over de waan van de dag en de leugen regeert.Slaap allen lekker verder.

 • bertus de beer

  goed geschreven somporn

 • tikka


  somporn,

   

  Elders in europa moet je bij de bouw van een stal ook aantonen dat je over voldoende grond beschikt i.v.m. de afzet van mest. bovendien hebben ze daar ook gebruikersnormen. Dat je elders dus ongelimiteerd kunt uitbreiden is onzin.

  Een zeer hoge ha prijs is leuk voor de stoppers/verkopers maar lastig voor degene die door willen (of moeten).

 • koestal

  waarom niet zeggen bv.  van  3 koeien per ha en verder niks  ?

 • Foxxy

  Zo simpel is het : zoveel vee/ha, bij intensievere bedrijven mest afvoeren naar akkerbouwers !
  ook veel makkelijker controleerbaar !

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.