Rundveehouderij

Nieuws 3050 x bekeken 2 reacties

Fosfaatplafond in zicht

Amsterdam – ABN Amro denkt dat het fosfaatplafond binnen afzienbare tijd overschreden kan worden.

Voor de sector schadelijke dierrechten komen dan in beeld als laatste redmiddel, tenzij de sector toch nog zelf met een andere oplossing kan komen. Dat zei directeur agrarische bedrijven Pierre Berntsen bij de presentatie van het rapport Visie op Sectoren.
Berntsen liet zien dat structurele overschotten sinds 2007 achter ons liggen. Vanuit de vier grote zuivelimporterende landen blijft de vraag sterk toenemen. De belangrijkste landen zijn China, Rusland, de Filipijnen en Indonesië. Zuivelcoöperatie FrieslandCampina is vooral in de Aziatische landen sterk.
In principe leiden deze ontwikkelingen tot betere prijzen, maar de markt is ook beweeglijker geworden. Het jaar 2015 belooft voor melkveehouders qua opbrengstprijzen weer lastig te worden nu in Nederland maar ook elders de productie flink toeneemt. De voerprijs wordt wel behoorlijk gedempt omdat grote oogsten in Noord- en Zuid-Amerika leiden tot lagere prijzen voor granen en oliezaden.
Voor de langere termijn geldt dat prijzen van veevoergrondstoffen door een enorme vraag naar soja vanuit China ook oplopen. Efficiëntie is dus uiterst belangrijk. Melkveehouders moeten ook net als akkerbouwers al langer doen, meer met buffers werken. Per saldo zijn de vooruitzichten voor de sector positief, vat Berntsen samen. Dierrechten zijn wel een zeer onzekere factor in deze analyse.
"Het invoeren van dierrechten gaat hoe dan ook ten koste van de concurrentiekracht van de sector." Hij gaat er vooralsnog van uit dat het percentage melkveehouders dat jaarlijks stopt zal dalen onder de 'gebruikelijke' 3 tot 4 procent, maar gelooft niet dat het aantal melkveehouders zelfs zal stijgen, zoals sommige modelberekeningen die binnen de bank worden gehanteerd laten zien.
Voorzitter Teunis Sterk van coöperatie Deltamilk schaarde zich achter de optimistische visie van ABN Amro. Voor Sterk onderstreept de kracht van de melkveehouderij zijn stelling dat het beter is als DOC Kaas in handen blijft van Nederlanders. De kracht van een bedrijf als DOC Kaas of Cono ligt volgens hem in onderscheidend vermogen. "Het is toch ondenkbaar dat een oer-Nederlands product als Beemsterkaas van Cono in buitenlandse handen komt? Bij DOC Kaas laten we het gewoon gebeuren."

Laatste reacties

  • Koen Franken


    Het gaat allemaal sneller als was voorspelt , maak de borst maar alvast nat .

  • koestal


    Het publiek in Nederland meent dat de Nederlandse veehouderij alle soja en alle fosfaat op de wereldmarkt opkoopt en verbruikt,zo ontstaat er weer een mythe bij het volk in Nederland ,kunnen ze weer trappen naar boeren. De ontbossing in de rest van de wereld gebeurd blijkbaar ook in opdracht van Nederlandse veehouders,en Wakker Dier doet hier graag aan mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.