Rundveehouderij

Nieuws 1702 x bekeken 1 reactie

Fonterra verlaagt melkprijs naar €0,23

Auckland – Fonterra heeft haar melkprijs verlaagd naar, omgerekend naar Nederlandse omstandigheden, €0,23 per kilo.

De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming ziet zich genoodzaakt tot deze stap door een overaanbod aan zuivel op de wereldmarkt, zo laat coöperatievoorzitter John Wilson weten.

Fonterra heeft haar voorschotmelkprijs van 4,70 Nieuw-Zeelandse dollar ($) verlaagd naar $4,50 per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Daarbij verwacht de onderneming nog $0,20 tot $0,30, aan dividend uit te kunnen keren. Daarmee kan de melkprijs bij de huidige wisselkoers, bij 4,4 procent vet en 3,2 procent eiwit, uitkomen op maximaal €0,245 per kilo melk.

Wilson geeft aan nog steeds vertrouwen te hebben in de zuivelmarkt op de lange termijn. Feit is volgens hem echter dat de zuivelmarkt nog steeds niet in balans is. Prijzen op Fonterra's internetveiling, waarvan de voorschotmelkprijs is afgeleid, zijn sinds februari dit jaar met 23 procent gedaald. Topman Theo Spiering wijst op het feit dat de handel onder druk staat door geopolitieke spanningen in  Rusland, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Eind maart werden de leden van Fonterra ook al onaangenaam verrast. Fonterra wist toen de melkprijs nog gelijk te houden op $4,70 per kilo milksolids, maar verlaagde het verwachte uit te keren dividend met $0,05. In de regel neemt het dividend juist toe in tijden van een lage melkprijs. Fonterra verwacht dat de melkproductie dit seizoen uitkomt op 1.607 miljoen kilo milk solids. Dat is 3,6 procent meer dan eind maart nog werd verwacht. De gevolgen van droogte voor de productie in Nieuw-Zeeland lijken mee te vallen. Eind maart ging de zuivelonderneming nog uit van een productie van 1.551 miljoen kilo milksolids, 2 procent minder dan in seizoen 2013/2014.

Eén reactie

  • Jaap39

    Vandaar dat fonterra de winst bij aware komt ophalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.