Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Fonterra-leden dreigen met vertrek

Auckland – Een aantal leden van Fonterra dreigt de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie te verlaten als de resultaten niet verbeteren. Dat schrijven Nieuw-Zeelandse media.

Fonterra kondigde eind maart aan zijn melkprijs gelijk te houden op het lage niveau van omgerekend naar Nederlandse omstandigheden 24,5 eurocent per kilo melk. Grote pijn zat echter in de verlaging van het verwachte uit te keren dividend. De leden gingen ervan uit dat het dividend zou toenemen als gevolg van de lagere inkoopprijs van melk. Naar verwachting wordt er over dit seizoen een dividend uitgekeerd tussen de 20 en 30 Nieuw-Zeelandse dollarcent, per aandeel. Dat is 5 cent lager dan eerder gedacht. De leden klagen dat ze bij hun bank meer rente moeten betalen over het geleende kapitaal dan dat het geld in aandelen hun bij de coöperatie oplevert.

Een aantal veehouders zou al hebben aangeklopt bij Open Country Dairy, qua grootte de tweede zuivelonderneming in Nieuw-Zeeland. Om hoeveel veehouders het gaat is niet duidelijk. Ook zijn er veehouder die oproepen de coöperatie juist niet te verlaten, hoewel ze het er wel mee eens zijn dat de druk op Fonterra moet worden opgevoerd.

Sinds het ontstaan van Fonterra in 2001 is de onderneming verreweg de grootste collecteur van rauwe melk. Wel daalde het marktaandeel van 96 procent, veertien jaar geleden, naar 87 procent nu. Open Country Dairy is goed voor 4,6 procent, Westland voor 3,5 procent en Synlait 2,6 procent.  Melkveehouders die meer melk willen produceren of een nieuw bedrijf willen starten zijn bij Fonterra verplicht eerst aandelen kopen. De Nieuw-Zeelandse concurrenten stellen deze eis niet. Om niet te veel marktaandeel te verliezen is Fonterra onlangs gestart met Mymilk. Via deze dochteronderneming kunnen nieuwe leveranciers zonder aandelen toch een aantal jaar melk leveren aan werelds grootste zuivelexporteur.

Laatste reacties

  • agratax2

    Hier wordt weer aangetoond, dat groot zijn leuk is, maar niet garandeert dat er meer winst wordt gemaakt dan bij een kleine onderneming of dat de winst op aandelen groter is dan bij een kleine meer nationale onderneming.

  • ohzo

    Ik snap daarom ook helemaal niet dat A-ware met zoveel halleluja wordt binnengehaald. Eerst maar eens een due-diligence maken, voordat je met dat soort lui zaken doet..

  • Dysa

    'Soort lui zaken doet' Het zijn geen criminelen hoor daar in Nieuw Zeeland. Dit seizoen zit het aan de vraagzijde nu eenmaal even tegen, en het duurt wat lang voor herstel zijn intrede doet. Maar vorig jaar hoogste melkprijs ooit en nu bijna gehalveerd. En dat schreeuwen dat ze weggaan doen ze daar al snel, maar veel mogelijkheden zijn er niet. En die betalen ook niet beter.

Of registreer je om te kunnen reageren.