Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Europese melkgeitenstapel daalt, melkprijzen blijven hoog

Parijs - De melkgeitenstapel in de meeste Europese landen is dalende. Vorig jaar werden 1,9 procent minder geiten geteld in de EU dan in 2013. Daarbij stabiliseerde de melkaanvoer in belangrijkste productie en consumptieland Frankrijk. De kaasverkoop daalde zelfs, maar dit door een gebrek aan aanbod.

Dit meldt de Franse marktmonitoringsorganisatie France Agrimer. De cijfers lijken gunstig voor onder meer Nederlandse exporteurs van geitenkaas. Te meer omdat de Franse prijzen na een kleine dip in 2014 weer flink zijn gestegen. Even waren de Franse prijzen voor geitenmelk en zuivel lager dan die in Nederland. Nu is het prijsniveau in Frankrijk weer hoger, aldus France Agrimer. Gemiddeld over heel 2014 lijken de prijzen voor geitenmelk overigens behoorlijk vergelijkbaar te zijn geweest. Zowel France Agrimer als LTO Melkgeitenhouderij noteren een gemiddelde melkprijs over 2014 van ruim €67,00 per 100 kilo. Een belangrijk verschil is echter wel dat de Franse geitenmelkprijs over de jaren heen vrij stabiel is gebleven, terwijl de Nederlandse prijs gestaag verder oploopt.

Op maandbasis pakken de geitenmelkprijzen soms flink hoger uit. In januari en februari 2015 werd in Nederland gemiddeld €76,50 en bijna €75,90 betaald.  Bedrijven blijven daarbij ook druk om hogere nabetalingen te doen dan de concurrent.

Niet altijd pakt dat goed uit. Handelaar MilkConnect verslikte zich in de uitbetaling over 2014 en moest een negatieve nabetaling doen van €3,60 per 100 kilo. Het bedrijf deed nooit eerder een nabetaling en al helemaal geen negatieve.

Eén reactie

  • NoordHollander

    vooral proffessionele houders en fokkers spinnen daar garen bij o.a. MERILLA fok en melkbedrijf van Klaas Sjoerd en Janny Meekma in Deinum frl onde de rook van Leeuwarden indrukwekkend en leerzaam om daar eens een bezoek te brengen en de ontwikkeling daarvan te volgen cq te bestuderen!

Of registreer je om te kunnen reageren.