Rundveehouderij

Nieuws 31 reacties

Dijksma: gespreide betaling superheffing kost meer dan het oplevert

Den Haag - Gespreide betaling over drie jaar van de superheffing kost meer dan het oplevert. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in antwoord op vragen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts en VVD-Kamerlid Bart de Liefde over de mogelijkheid tot gespreid betalen.

Vanuit Brussel wordt het misschien mogelijk om de superheffing die melkveehouders moeten betalen na overschrijding van het melkquotum gespreid te betalen over drie jaar. Nationale overheden moeten de superheffing dan voorschieten. CDA en VVD vinden dat als dit vanuit Brussel mogelijk wordt, dat ook Nederlandse boeren hier gebruik van moeten kunnen maken.

Dijksma is hier niet enthousiast over, maar zegt wel toe te bekijken of dit voor Nederlandse boeren ook mogelijk moet worden. Dijksma zegt dat de uitvoeringskosten hiervan op honderdduizenden euro's komt te liggen en dat het bedrijfsleven dit zal moeten betalen. Ze verwacht dat hier weinig belangstelling voor zal zijn.

Op verzoek van de Kamerleden gaat Dijksma een precieze berekening maken van de uitvoeringskosten van betaling in termijnen van de superheffing. Eerder zei ze al dat boeren de superheffing toch moeten betalen, of het nu gelijk is of later.

Laatste reacties

 • Foxxy

  Tsjah, als ze toeslagrechten later betalen, betaal ik superheffing later !!

  (niet dat ik er iets over te zeggen heb )

 • Sjaak

  ' Dijksma zegt dat de uitvoeringskosten hiervan op honderdduizenden euro's komt te liggen en dat het bedrijfsleven dit zal moeten betalen.'

  Als ze deze kosten doorberekenen aan diegenen, die gebruik willen maken van gespreide betaling is er niks aan de hand, lijkt mij.
  Het animo zal dan snel verdwijnen, weer een probleem minder....

 • puinhoop

  Als het waar is wat ze zegt !!!!!!

 • hansvanbergen


  Denk je dat Sjaak? Misschien als je de cijfers er bij pakt dat je een wat genuanceerdere mening kunt vormen. 17200 melkveehouders van 20 melkkoeien en meer die 7820 eur moeten betalen. 200.000 euro aan kosten, tonnen aldus de staatsecretaris, is minder dan 12 euro per melkveehouder. Wat denk je? Hoeveel zullen dat WEL DOEN. Ik denk velen. Ik keek even op het veeteeltforum of daar ook een mening was. daar was een melkveehouddr die 35000 euro superheffing moet betalen. Herberekening van een collega echter liet zijn dat hij toch echt 64000 euro moet betalen. Wat denk je dat die gaat doen? En zo als hij zijn er duizenden!!!

 • hansvanbergen


  Als je een dergelijke heffing onderbrengt in een banklening betaal je uiteindelijk een paar duizend euro rente extra

 • Arnens

  Eigenlijk is de discussie te belachelijk om te voeren. Het melkgeld is grotendeels ontvangen is de beste melkjaren sinds tijden en dan de de helft van het teveel geleverde niet kunnen terugbetalen: te belachelijk voor woorden. en nu op kosten van de collega's die niet overschreiden of de gemeenschap, de zaak financieren: schande!!!!!

 • gvanlaar


  helemaal mee eens Arnens! als je zo stoer bent om voor zoveel duizenden euros over je quotum te melken moet je ook zo stoer zijn om dit gewoon te kunnen betalen. degenen die gespreid willen betalen laten zien dat zijn echt nul komma niks geen buffer hebben om deze kosten te betalen. dit soort boeren worden vaak de 'echte ondernemers' genoemd, nou als je het mij vraagt ben je gewoon erg stom bezig als je eerst willens en wetens veel te veel melkt en dan erachter komen dat je de boete die je van te voren wist bijna niet kunt betalen en daarom maar gespreid wil betalen.
  DOE GEWOON AUB!!

 • hansvanbergen


  De melkveehouderij heeft hoge voerkosten gehad EN torenhoge quotumkosten.  En je hebt gelijk.  Als je gratis krachtvoer hebt gekregen, geen rente bij d ebank hoeft te betalen, gratis verzekerd bent, gratis een accountant hebt, niet hoeft te betalen voor strooisel, De loonwerker al het werk gratis komt doen, je melkmachine gratis onderhouden wordt, de dierenarts gratis komt en gratis medicijnen levert. Je mechanisatiebedrijf gratis onderdelen levert en alles gratis repareert, je je vakblad gratis krijgt, je stroom gas water telefoon internet diesel lto natuurlijk gratis krijgt. Je pacht ruwvoer bjkoop bijprodukten gratis mestafzet gratis. Enz enzJa dan kun je de superheffing makkleijk uit je melkgeld betalen. Echter sommige  DOC boeren hebben toch al geld bij moeten geven afgelopen winteromdat het melkgeld minder was dan de superheffing.  Armens. Het zit dus toch aanzienlijk gecompliceeder als dat jij stelt

 • hansvanbergen


  De EU zou een zachte landing brengen en daarin hebben ze gefaald.Zoveel is wel duidelijk. De gespreide betaling is een Europese maatregele waar NL veehouders net zo goed recht op hebben als Italianen of wie dan ook. Belachelijk hoe jarenlang gezeurd is over het gedrag van Italianen omtrent de superheffing en nu in NL ook eindelijk eens iets mee kan vallen zijn er veehouders, zo als u die de moeite nemen om een dergelijke reactie te plaatsen. Wat maakt het jouw uit wanneer jouw collega's hun superheffing betalen? Hoe wordt jij daar minder van?

 • boer-gerrit


  De Staatsecretaris moet niet twijfelen over de uitvoeringskosten voor gespreid betalen.Ze zou moeten gaan voor een gelijk speelveld voor  europese boeren, en als gespreide betaling mogelijk is dan ook in Nederland. Bovendien is alle  superheffings melk verwerkt en  draagt op verschillende manieren bij  aan de overheids financienen, zoals BTW, vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting en zorgt voor een extra positieve bijdrage op de nationale . betalingsbalans. Volgens mij zijn er maar weinig ondernemers die de belasting vooruit betalen ook al zijn kapitaalkrachtig genoeg.

 • koeien10


  ik heb nog nooit noemens waardig overschreden , die dat wel hebben gedaan moeten het ook maar direct betalen .anders concurrentie vervalsing, dijksma had beter een zachte landing kunnen doen maar daar is het nu te laat voor, ze komt altijd met zout als het ei al op is.

 • Koen Franken


  Dit kan je toch geen ondernemen noemen , een lening afsluiten om je superheffing te betalen , je weet dat die eraan komt , en heb je ook nog eens ontvangen in de melkprijs maar waarschijnlijk in andere zaken geinvesteerd .

 • Sjaak

  Ben meestal wel van de nuances... zo ook nu!
  Vind het nu eenmaal niet terecht, dat de rest van  het bedrijfsleven bij zou moeten dragen in de te maken kosten van gespreide betaling. Dit laat onverlet, dat ik een ieder, die hier voordeel van kan hebben, het wel gun!
  Verder is de boerderijredaktie misschien niet volledig in hun artikel, want volgens onderstaande link zit er nog een reden meer achter om tegen gespreide betaling te zijn.

  http://www.melkvee.nl/nieuws/6838/gespreide-betaling-superheffing-nadelig

  Vóór gespreide betaling houdt in dat NL impliciet akkoord gaat met de te betalen superheffing, terwijl Dijksma de strijd aangaande de vetcorrectie nog niet op wil geven.
  Valt wel iets voor te zeggen, natuurlijk....


 • boercees

  degenen die willens en wetens veel te veel hebben gemolken , mogen wat mij betreft gewoon op de blaren zitten .  en dan niet gaan zitten piepen dat je zoveel kosten gemaakt hebt . iets te veel melken kan gebeuren , veel te veel melken is en keuze !!!

 • A1967

  Als je gokt kan het mee zitten of tegen zitten, als er een regeling geboden wordt ben je toch gek als je er geen gebruik van maakt als je daar voordeel mee kunt hebben.  Die eigen schuld dikke bult reacties beginnen wel erg sneu te worden,  zegt veel over de schrijvers. 

 • hansvanbergen


  Ik neem maar weer even het voorbeeld van de veehouder vanhet veeteeltforum. Die heeft een nieuwe stal stal gebouwd. Dus een veel hogere hypotheek. Vandaar dat die meer koeien zalk zijn gaan houden. Hij heeft een deel geleasd en nu dus 200.000kg er overheen gemolken. Wordt tuuk op zo'n forum de indruk gewekt dat dat allemaal per ongeluk is gebeurd maar in werkelijkheid zal daar ONGETWIJFELD koortsachtig overleg zijn geweest tussen bank, accountant en veehouder over de restererende 250.000 a 300.000 kg. Kennelijk is de conclusie geweest dat dat laatste quotum niet meer gefinanciert kan worden. Mede door de huidige strenge bankregels.

 • hansvanbergen


  Jammer maar ja heeft hij die waardelose hypotheekpakketten gekocht in New York? Nee. Toen werd dat vliegtuig uit de lucht geschoten. Hebben de NL melkveehouders toestemming gegegeven om over oorlogsgebied te vliegen? Nee Hebben de veehouders dat vliegtuig uit de lucht geschoten? Nee! Hebben melkveehouders die boycot tegen Rusland ingesteld? Nee!! dat betekend wel dat de kaasprijs inelkaar gezakt is tot 2.65-2.70.  De overheid beloofde compensatie maar daar hebben we geen stuiver van gezien. Dewinst van Campina is flink gedaald. Jammer. Echter de lonen en de bonussen gaan gewoon door. De gevolgen van de boycot tegen Rusland worden rechtstreeks uit de portemonee van de (melk)veehouders gehaald.

  Een stukje begrip door een heffing te spreiden over 3 jaar zou dus minimaal op zijn plaats zijn!

 • hansvanbergen


  Waar is de ze bewuste veehouder en met hem duizenden, het beste mee geholpen? Spreiding in 3 jaar of afschaffing vetcorrectie? Ten eerste het een heeft NIETS met het ander te maken. De maatregelen kunnen naast elkaar bestaan.

  Maar OF de veehouder betaald ieder jaar 21350 incl kosten OF hij moet nu ineens 59.000 euro wegslikken na aftrek vetkorting. Nou erg ruim in de middelen zal hij niet zitten immers dan had hij ALLANG quotum gekocht.  Hij zal ongetwijfeld fors op de rem getrapt hebben en zo 50-100.000 kg minder geproduceert hebben zoals velen. En probeert nu weer op te krabbelen.

  Ik ben er van overtuigd dat spreiding veel belangrijker is dan vetkorting. Hoewel beide niets met elkaar te maken hebben. Spreiding is er al door in de EU. Vetkorting is al afgekeurd maar kan nog steeds.  Er is dus, mijns inziens, geen enkele reden voor bv LTO om tegen spreiding te zijn.  Anders dan ongeintresseerdheid of onwetendheid niet kunnen begrijpen van de materie.

 • tinus888

  eerst de rode gasloie maar eens terug,de scheepvaart heeft het ook

 • alco1

  Hans. Nogmaals. Ik begrijp niet dat uitsmeren van superheffing over drie jaren, een oplossing zal zijn in de financiele positie. Als het nu niet gelijk afgedragen kan worden met de gemiddelde meerwaarde die de melk het afgelopen jaar opbracht, dan vrees ik ook grote problemen bij het uitsmeren over drie jaren, vooral nu de verwachting is dat de marge de eerste jaren zeker onder druk zal komen te staan, wat een normaal marktwerkings gevolg is na jaren van goede prijzen.

 • rooieroza

  Dijksma kan mooi lullen met haar dikke salaris !!! Als de regeling er is moet je er ook gebruik van maken ,alle argumenten om het niet te doen zijn onzin . Je zult maar enkele tonnen terug moeten gaan betalen die wel geld gekost hebben om te produceren !!!!!

 • Koen Franken


  Precies Alco , men heeft er toch aan verdient om meer te gaan melken wetende dat men hierover moet afdragen aan Brussel .

 • hansvanbergen


  Ja Alco 1 en Arie manders. En dat gaat men toch ook betalen. Dus wat gaat jouw dat aan wanneer de NL melkveehouders hun superheffing afdragen? Velen hebben al reeds betaald.  Het uitsmeren van kosten over meerdere jaren is de essentie van de hele economie. Waar hebben we anders banken voor? jij hebt ook geen hypotheek neem ik aan? Je betaald altijd alles meteen cash?

 • Mozes

  Ik heb de indruk dat het werkelijke probleem niet genoemd wordt. De grote quotumoverschreiders die nu moeite hebben om de superheffing te betalen zijn grondloze groeiers. De extra melk die grondloos geproduceerd is heeft een kostprijs van 35 á 40 cent. Zelfs met de hoge melkprijzen van de laatste jaren blijft er geen cent van over. Dus ook geen cent om superheffing te betalen. 
  Dijksma is blijkbaar niet van plan deze grondloze groeiers financiele ruimte te geven. 

 • Foxxy

  Premature ejaculatie !
  oftewel , te vroeg pieken, en de valse start mbt het quotumloze tijdperk !
  veel hebben ge investeerd, en daardoor de liters na 1 april moeten leveren !
  superheffing incasseren geen probleem ! Maar als ineens Brussel besluit dat het renteloos in 3 jaar mag, waarom tegenstribbelen? Genereert meer cashflow voor de bedrijven die geïnvesteerd hebben met hun visie op de toekomst !(zijn vooral onze jongere melkveehouders!) geef ze die kans !

 • alco1

  Ik vindt het uitstrijken van superheffingsgelden over drie jaar prima hoor.
  Ik zeg alleen dat als boeren het nu niet kunnen betalen het met het uitstrijken net zo moeilijk zullen hebben.

 • H.Grotenhuis1


  @hansvanbergen     De uitvoeringskosten verdelen over degenen die gebruik gaan maken van deze regeling, geen subsidiering vanuit degenen die hiervan geen gebruik maken.

 • Koen Franken


  Wie weet er nog de stelling van de Rabo , dat men 2 slechte jaren moet kunnen overbrugggen , als men nu al moeite heeft om superheffing te moeten gaan betalen na 2 voorgaande superjaren dan gaat dit nog wat brengen de komende jaren !!!.

 • Sjefo


  Europa bied de mogelijkheid gespreid te betalen ( een keer iets positiefs) maar dat vinden we maar niks, alleen als Europa met shit ideeen komt dan worden we verplicht om mee te doen

 • farmer4life1

  iedereen die geen overschrijder is, is tegen de overschrijders want ergens steekt het dat de melkprijs een stuk lager is geworden. Als wij met allemaal 5% minder hadden geproduceerd dan waren we binnen het quotum gebleven... Maar was de melkprijs net zo geweest als die nu is. Quotum leasen was simpel weg niet meer interessant .... En er was weinig quotum ivm 5% meer melk dan quotum. 

  sommigen snappen er ook niks van. nooit buiten de comfort zone geweest. Uiteindelijk heeft niemand er minder om. Maar toch gunnen jullie de ander het licht in de ogen niet. 


 • Foxxy

  @ 30,

  precies waar !

  1 Europa = gelijke monniken ,gelijke kappen !
  we ondervinden op dit moment al eenzijdige regelgeving in Nederland genoeg! Waar onze buitenlandse collega's de superheffing kunnen uitsmeren,zou het (weer) in Nederlands nadeel zijn ,als wij dit niet mogen!


Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.