Rundveehouderij

Nieuws 2117 x bekeken

Defect roerwerklager oorzaak problemen met V-Cool tanks

Leeuwarden – De recente problemen met de V-Cool-serie silomelktanks van GEA Farm Technologies zijn veroorzaakt door overmatige slijtage van het onderste lager van het roerwerk.

Dit bevestigt directeur Roelof Westerbeek. Met de vervanging van dit lager door een verbeterd en gevalideerd exemplaar zijn de problemen nu opgelost, zo is de verwachting.

De melktanks kwamen in het nieuws omdat zuivelbedrijven constateerden dat de melk er afwijkend uitzag. Daarnaast werden metaaldeeltjes in de melk aangetroffen. Dit kwam doordat minuscule deeltjes slijpsel uit het onderste lager in de melk terechtkwamen en er een soort karning van de melk plaatsvond. Dit viel op bij de bemonstering van de melk. Westerbeek stelt dat dit nooit had mogen gebeuren. Hij meent dat eigenlijk niet van metaaldeeltjes kan worden gesproken. Het slijpsel bestond volgens hem uit deeltjes met een gewicht van een enkele microgrammen.

De oorzaak van de problemen was asnel gevonden, maar omdat een melktank en de delen waaruit die bestaat, zijn bedoeld voor de bewaring van voedingsmiddelen, moest eerst een heel traject van testen en valideren worden doorlopen. TNO keek daarbij mee als onafhankelijke controle-instantie. Pas na voltooiing van dit traject, kon officieel het sein 'alles weer in orde' worden gegeven.

De door het ongemak getroffen bedrijven hebben tijdelijk een extra tank op het erf gekregen. De bedrijven zijn nu in gesprek met GEA over de afwikkeling van de geleden schade.

Of registreer je om te kunnen reageren.