Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Brits schandaal rond giftige 'schapen-dip'

Londen – Een Brits schandaal rond het verplichte gebruik van een giftig middel tegen parasieten bij schapen heeft na jaren weer de kop opgestoken.

Uit een rapport van de arbeidsinspectie is gebleken dat toenmalige regeringen al lang op de hoogte waren van de gevaren van de 'dip' maar jarenlang wachtten om die te verbieden.

Volgens dagblad The Guardian lijden meer dan vijfhonderd Britse veehouders al jaren onder vaak ernstige vergiftigingsverschijnselen, waaronder verlamming en geheugenverlies, na het gebruik van op organofosfaat gebaseerde chemicaliën om hun schapen te beschermen tegen parasieten. Het gebruik van die stoffen om de schapen onder te dompelen was in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw verplicht. Hoewel boeren regelmatig klaagden over gezondheidsproblemen, stelde de overheid destijds steeds niet te weten van eventuele risico's. Het gebruik van de OP-chemicaliën was dan ook tot 1992 toegestaan.

Uit een nu opgedoken rapport van de Health and Safety Executive blijkt echter dat de betrokken ambtenaren al jaren wisten dat zelfs een geringe blootstelling aan de stoffen ernstige gevaren voor de gezondheid met zich mee bracht. Ook was de overheid op de hoogte van het feit dat de door de fabrikanten aanbevolen veiligheidsmaatregelen niet afdoende waren. Het rapport dateert uit mei 1991 maar is nu met een beroep op de wet op de openbaarheid bekend geworden. The Guardian meldt daarbij dat de toenmalige minister van landbouw John Gummer in diezelfde maand zijn diensten opdracht gaf om veehouders die weigerden hun dieren te behandelen onder druk te zetten.
Andy Burman, oppositie-woordvoerder voor landbouw in het Britse Lagerhuis: ''Dit is explosieve informatie. Ik ben ervan overtuigd dat we hier moeten spreken van een groot schandaal en dat veel mensen in stilte en isolement lijden. Het rapport laat de risico's duidelijk zien en toch bleef het gebruik van die stoffen verplicht.'' Burman heeft inmiddels een uitgebreid onderzoek gevraagd. Corr

Laatste reacties

  • Elevage

    Ambtenaren!!!! ook daar zijn ze een probleem, alle info in de kasten stoppen en zelf aan het werk blijven!

  • joohoo

    En daar heeft de media dus gewoon aan meegewerkt.
    Toch maar mooi meer dan 30 jaar onder de pet gehouden .
    Hier hebben we ook van dat soort raporten  incl de bijbehorende politici.

Of registreer je om te kunnen reageren.