RundveeNieuws

Biologische koeien krijgen eerder mastitis, maar niet vaker

Chester – Een vergelijking tussen gangbare en biologische melkkoeien leert dat er geen verschil is in het aantal keren (incidentie) dat mastitis voorkomt. Wel is er verschil in het tijdstip van optreden van mastitis.

Dat vertelde dr. Catherine Douglas, verbonden aan de Newcastle University, tijdens de British Society of Animal Science conferentie in Chester. Dat meldt The Cattle Site.

Biologische melkkoeien laten geen verschil zien in incidentie van mastitis of in celgetal vergeleken met gangbare melkkoeien op hetzelfde bedrijf. Op het onderzoeksbedrijf van de universiteit van Newcastle worden 95 biologische koeien en 95 gangbare koeien onder gelijke omstandigheden en management gehouden. De gangbare koeien zijn gemiddeld wel ouder als ze met mastitis geconfronteerd worden. Dat wijst er op dat de bescherming van de antibiotica bij jonge koeien meer effect heeft dan bij oudere koeien. Als er mastitis optreedt, is dat bij de gangbare koeien ook gemiddeld 18 dagen later in de lactatie dan bij de biologische koeien. Dit wordt toegewezen aan de goede bescherming in de droogstand maar het heeft geen effect op de incidentie. De gangbare koeien hebben even zo vaak last van mastitis als biologische koeien. Ze krijgen het alleen iets later in de lactatie en op oudere leeftijd.

De gangbare melkkoeien werden allemaal in de droogstand behandeld met antibiotica. Bij de biologische melkkoeien werden alleen die dieren drooggezet met antibiotica, als ze een celgetal boven de 200.00 cellen per milliliter melk hadden.

Beheer
WP Admin