Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Biologische koeien krijgen eerder mastitis, maar niet vaker

Chester - Een vergelijking tussen gangbare en biologische melkkoeien leert dat er geen verschil is in het aantal keren (incidentie) dat mastitis voorkomt. Wel is er verschil in het tijdstip van optreden van mastitis.

Dat vertelde dr. Catherine Douglas, verbonden aan de Newcastle University, tijdens de British Society of Animal Science conferentie in Chester. Dat meldt The Cattle Site.

Biologische melkkoeien laten geen verschil zien in incidentie van mastitis of in celgetal vergeleken met gangbare melkkoeien op hetzelfde bedrijf. Op het onderzoeksbedrijf van de universiteit van Newcastle worden 95 biologische koeien en 95 gangbare koeien onder gelijke omstandigheden en management gehouden. De gangbare koeien zijn gemiddeld wel ouder als ze met mastitis geconfronteerd worden. Dat wijst er op dat de bescherming van de antibiotica bij jonge koeien meer effect heeft dan bij oudere koeien. Als er mastitis optreedt, is dat bij de gangbare koeien ook gemiddeld 18 dagen later in de lactatie dan bij de biologische koeien. Dit wordt toegewezen aan de goede bescherming in de droogstand maar het heeft geen effect op de incidentie. De gangbare koeien hebben even zo vaak last van mastitis als biologische koeien. Ze krijgen het alleen iets later in de lactatie en op oudere leeftijd.

De gangbare melkkoeien werden allemaal in de droogstand behandeld met antibiotica. Bij de biologische melkkoeien werden alleen die dieren drooggezet met antibiotica, als ze een celgetal boven de 200.00 cellen per milliliter melk hadden.

Laatste reacties

 • farmer135

  in nederland mogen lang niet alle gangbare koeien drooggezet
  met antibiotica, alleen maar na celgetaltest.


 • cornelis 22

  Biologische koeien die bij droogzetten preventief behandeld worden met antibiotica? Wat is het verschil met gangbaar?

 • T@deler

  Wijnand Hogenkamp zou u ook nog even kunnen vermelden hoeveel van de 95 biologische koeien wel werden drooggezet met antibiotica?
  Zoals het er nu staat kunnen ze allemaal behandeld zijn met droogzetters.

 • meindert67

  De conclusie kan beter zijn ondanks minder antibiotica niet meer mastitis bij biologische koeien.Ik begrijp niet dat je uberhaupt een conclusie kan trekken uit zo'n klein onderzoek.Wat dat betreft kan deze mevrouw zo in wageningen aan het werk daar roepen ze ook maar wat.

 • lyts

  Wat is het verschil tussen de 2 groepen als ze beide onder dezelfde omstandigheden worden gehouden? Als het rantsoen al gelijk is dan is er geen voedingsverschil tussen de biologische en gangbare koeien.

  conclusie: flutonderzoek of onvolledig verslag.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.