Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Bioboeren vrezen probleem door strengere fosfaatnorm

Brussel – Biologische veehouders in Vlaanderen maken zich zorgen over het nieuwe mestplan Map 5 dat tot 4 mei ter inzage ligt. Dat meldt sectororganisatie BioForum.

De dierlijke bemesting wordt, door aanscherping van de fosfaatnorm, zodanig gelimiteerd dat een biologische boer bij gebruik van stalmest of compost in een negatieve spiraal terechtkomt van minder mest, minder stikstof, minder opbrengst, minder opbouw van organische stof en minder bodemvruchtbaarheid. Het verlies aan stikstof mag binnen de biologische landbouw niet worden opgevangen met kunstmest. Daarmee draaien de bio-boeren naar eigen zeggen op voor problemen veroorzaakt door de gangbare landbouw.

BioForum pleit voor een regeling waarin maar 50 procent van de fosfaat uit stalmest en compost meegeteld wordt.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.